Geçen hafta kaleme aldığım "Ceviz Toplayan Maymunlar" başlıklı yazıma çeşitli dönüşler oldu. Bunlardan en ilginci Sayın Prof.Dr. Ali Çelik'ten geldi.

Gelen ileti şöyle:

"Üstadım,

Elinize sağlık. Son paragraftaki 'Vitrine konulacak yeni ürünler ve söylenecek yeni şeyler' bölümünü herhalde bundan sonraki yazınızda iyice açacaksınız ve bu çok mükemmel bir rehberlik hizmeti olacak.

Sevgi ve selamlarımla."

Sayın Hocam; bundan sonrasını genç beyinlerimizin daha güzel tamamlayacağını düşünüyor ve affınıza sığınıyorum.

Şu anda yaşanan bir olumsuzluğu örnek vererek yapılacak şeyleri ortaya koymanın daha kolay olacağını düşünüyorum.

Televizyonlardan yansıyan haberlere göre Tunca nehri kuruma noktasına gelmiş durumda. Yöre çiftçileri zor günler yaşıyor.

Aynı nehir kış aylarında Meriç nehri ile birlikte büyük taşkınlar yaşatıp tarım arazilerine ve yerleşim yerlerine büyük hasar veriyor.

Biz Bulgaristan ile Tunca nehri konusunda gerekli antlaşmaları yapmış olmamıza rağmen Mart 2005'te yıkıcı taşkınlar sonrasında Türkiye Bulgaristan’a ikili antlaşmalara uymadığını vurgulayan bir diplomatik protesto notası veriyor. Türkiye Tunca nehri üzerinde yaptığı antlaşmalar ile hak ve menfaatlerini garanti altına almış olmasına rağmen, antlaşmanın tarafı olan Bulgaristan üzerine düşen yükümlülükleri yerine ya getiremiyor, ya da getirmiyor.

Bu sorunun çözümü noktasında Türkiye ve Bulgaristan arasında Tunca nehri üzerinde Suakacağı köyü yakınlarında bir baraj yapılmasına yönelik imzalanmış bir ön protokol mevcut. Protokole göre yapılacak barajın gövdesi Türk tarafında, rezervuarın büyük bir bölümü de Bulgaristan topraklarında yer alacak ama yaptığım araştırmalara göre Bulgaristan ile mutabakat sağlanamadığı için bu projenin hayata geçirilmesi biraz zor görünüyor.

Bulgaristan ile mutabakata varılamadığı için Suakacağı Barajına alternatif olarak planlanmış olan Çömlek köy Barajında ise gördüğüm kadarı ile somut adımların atılması bekleniyor.

Bu baraj çalışmasının tamamlanması ile birlikte çeltik üreticisi çiftçinin yaz aylarında "kuraklık" korkusu ortadan kalkar ve böylelikle büyük oranda tarım arazisi sulanacağı için ekonomiye katkı sağlar duruma gelecektir.

İlgilileri bu önemli durumu düzeltmek için göreve çağırıyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.