Bilişim teknolojisi ve olanakları, geliştikçe ve yaygınlaştıkça, bilişim suçları da o oranda artıyor.
Örüşümağı (İnternet) ortamında kullanılan sanal sayfalar, elmekler (elektronik posta adresi), çalınıyor, kredi kartları kopyalanıp, kullanılıyor.
Dahası, kişisel banka hesaplarına kadar ulaşılıp, içleri boşaltılıyor.
Aman dikkat.
* * *
Örüşümağı kanalıyla alışveriş yapmak, moda oldu günümüzde.
Teknoloji özürlü olduğum ve de bu yönteme akıl sır erdiremediğim için (bugünkü koşullarda, bu yasalarla) bu yöntemi kullanmak bana ters geliyor.
Ama biz yaştakilerin (belki de beceremediğimiz için) kullanmadığı bu yöntemi, çoluk, çocuk, herkes kullanıyor.
Benim 6 yaşındaki torunum bile; bu yöntemle kendi tabletine, babaannesinin cep telefonuna oyun indiriyor.
Adınızı soyadınızı, kredi kartı numaranızı, kredi kartınızın son kullanma tarihini, bir de kredi kartınızın arkasındaki CVC 2 denen kot numarasını giriyorsunuz; paşa gönlünüz ne isterse satın alıyorsunuz.
Ne şifre soran var, ne doğrulatan, ne teyit isteyen. Yeter ki, kredi kartından harcama yapılsın…
Oysa en azından bizzat kendiniz, yaptığınız harcamalarla ilgili küçük bir bilgi istemek için ilgili bankanın, ilgili birimini arayın, bakın; ne ahret sorularına tabi tutulacaksınız.
Ananızın kızlık soyadının bilmem kaçıncı harflerinden başlayıp, bilmem nerelere kadar inecekler. Soracaklar da soracaklar…
… …
Sakın yanlış anlaşılmasın, sorulmasın, sorgu sual edilmesin demiyorum; sorulmalı elbet. .
Her türlü üçkâğıdın tavan yaptığı bu ülkede, değil anamızın kızlık soyadının bilmem kaçıncı harfi, ebemizin şeyi bile sorulsa, yeridir.
* * *
Şimdi durduk yere, niye yazdım bunları.
Hiçbir riski olmadığı halde, küçük bir bilgi vermek için bile; kılı kırk yaran, her şeyi kayıt altına alan, son derece sağlamcı olan bankalar, örüşümağı kanalıyla yapılan alışverişlerde, nedendir bilinmez; sağlamcılıklarını askıya alıyor, hiçbir şey sormuyorlar.
Sorulmadığı için de tüm dolandırıcıların eli kolu ve de bütün uzuvları, bu tür aracı sanal yöntemlerin üzerinde oluyor.
Kredi kartları çalınıyor ya da akıllara durgunluk veren yöntemlerle kopyalanıyor; bu kartlarla, ülkenin en olmadık yerlerinde, en olmadık konularda büyük tutarlarda alışverişler yapılıyor.
Kart sahibi bu durumu öğrendiğinde de iş işten geçmiş oluyor. Dolandırıldığıyla kalıyor.
* * *
Geçtiğimiz hafta içersinde böyle bir durum, benim de başıma geldi.
Cep telefonuma gelen “2.035.-TL tutarındaki harcamanızı taksitlendirmek isterseniz, şöyle şöyle yapın” iletisini görünce; neyin nesi bu harcama diye, ilgili bankanın, ilgili birimini arayınca, durum ortaya çıktı.
Telefondaki görevli, “Sadece o değil ki; bunun dışında, aynı gün, 2.370.-TL lık bir harcama daha yapmışsınız…” deyince; kan beynime çıktı.
Gecenin bir yarısında, ödeme yapılan İstanbul’daki o firmalardan birinin, (örüşümağı kanalıyla bulduğum) adresine ve yetkilisine ulaşıp; söz konusu işlemin, Anamur’dan verilen bir telefon siparişiyle ilgili olduğunu öğrendim, sevkiyatının durdurulmasını sağladım.
Diğer ödemeyle ilgili ise (firmanın adını öğrenmeme karşın) hiçbir şey yapamadım.
Ve gecenin o yarısında (Saat.22.00 sularında), Alanya Emniyet Müdürlüğü’nün Kriminoloji Dairesine gidip, suç duyurusunda bulundum.
Sabah erkenden de ilgili bankanın Alanya Şubesine gidip, itiraz dilekçemi verip, o kartı iptal ettirdim.
Şimdi Emniyet Müdürlüğü’nden ve Banka’dan gelecek yanıtları bekliyorum.
* * *
Her türlü hırsızlığın, yolsuzluğun ve de ahlaksızlığın tavan yaptığı ülkemizde; henüz sağlıklı bir sisteme ve düzene oturtulmamış bilişim sektöründe, akıllara durgunluk verecek dalavereler çevriliyor.
Canı yanmış bir kardeşiniz olarak söylüyorum.
Kredi kartlarınızı, örüşümağıyla yapılan alışverişlere kapalı tutun. Ve bu tür yöntemlerle yapılan alışverişler, sağlıklı bir yasal zemine oturtuluncaya kadar da bu tür alışverişlerden uzak durun.
Yok, eğer koşullarınız gereği, ille de bu yöntemle alışveriş yapmak durumundaysanız; örüşümağına açtığınız kartınızın limitini çok düşük tutun.
Kart kullanırken, şifrelerinizi gizli tutmaya özen gösterin.
Kart bilgilerinizin her an ve her bir şekilde kopyalanılabileceği olasılığını göz önünde bulundurarak uyanık olun.
Örüşümağıyla nakit transferi icat oldu, yolsuzluklar tavan yaptı.
Aman dikkat.