Yeni hastanenin yer seçiminde yapılan yanlışlık, faaliyete geçmesinden sonra belirgin biçimde ortaya çıktı. Bayramdan önce, özellikle “trafik keşmekeşi” noktasından yola çıkarak, Çorumluların bir numaralı gündem maddesi haline gelen sorunu sayfalarımıza taşıdık.

Haberlerimize gelen yorumlar, genellikle bizi teyit eder, takdir eder nitelikteydi ve başka boyutlarıyla da hastanedeki rahatsızlıkları gözler önüne seriyordu. Bir yorumcu ise, “Hastane inşaatına başlanmadan neredeydiniz? Yerin isabetsizliği konusunda, o zaman niye uyarıda bulunmadınız?” şeklinde topu bize atıyordu.

Çorum’da yerleşik bir kanaat vardır: “ÇORUM HABER kişilerle uğraşmaz, meselelerle uğraşır”…Gerçekten, Çorum’un meseleleri bizim önceliğimizdir. Yapıcı bir yaklaşımla, ama mutlaka Çorum’un yararı, çıkarı açısından bakarak ve bilimselliğe değer vererek sorunlara projektör tutmaya çalışırız.

1980’lerin sonunda, dönemin Çorum Valisi Şevket Ekinci, bir gün telefonla kahve içmeye davet etti. Vali Bey’in heyecanı ve sevinci gözlerinden okunuyordu. Meğer, yarışma ile seçilen Kültür Sitesi projesinin maketi gelmiş. “Nasıl buldunuz?” diye sordu. “Çok güzel!” dedim. Gerçekten üstten piyanoya benzeyen çok gösterişli bir maketti.

Ama, kıymetli cepheyi merdivenlerle öldüren bir ucubenin ortaya çıkacağını, en üst kattaki 500 kişilik restoranın servis asansörünün bile bulunmadığını, daha nice olumsuzluğu, makete bakarak bilemezdim ki!...Çorum’a bir eser kazandırma heyecanını taşıyan Vali Bey de bu ayrıntıları bilemezdi. Proje, bilimsel bir analizden geçmiş miydi? İşin sorumlusu teknik adamlar hiç mi “teknik” düşünmemişti?...Malûm olduğu üzere, bu dev binayı yıkıp kurtulduk.

2000’li yılların sonuna doğru, Çevreyolu üzerine Osmancık köprüsü yapılacak. Bir teknik adam geldi, “Bu, çok kötü bir proje, bu haliyle yapılmasına engel olun; zira daha bittiği anda nasıl yıkalım diye düşünmek zorunda kalacaksınız” dedi. Pek çok teknik ayrıntı verdi. Daha kazma vurulmadan yazmaya başladım; “Lütfen projeyi bir kez daha gözden geçirin!” diye. Dönemin söz sahibi siyasetçisi, “Bir gazete yazdı diye proje mi değişirmiş, devam edin!” demiş. O hilkat garibesi, orada, yıkılacağı günü bekliyor!

Hastane’nin yeri seçilirken, ortaya çıkacak teknik sakıncaları, yine teknik adamların görmesi ve kamuoyu ile paylaşması gerekirdi. Bizim baştan itibaren benimsemediğimiz, birkaç metre altı su olan tarım arazilerinde, birinci derece deprem bölgelerinde veya toprak yapısı uygun olmayan yerlerde yapılaşma, çok önceden ve inadına başlatılmış, Çorum çoktan elden çıkmıştı!

Çorum, belirli alanlarda, bilime itibar edilmemesinin kaçınılmaz sonuçlarını yaşıyor ve ne yazık ki yaşamaya da devam edecek.