Her güne “Güzelliğe niyet ederek başlayın…” “Bugün güzel şeyler olacak” diye düşünün. Çünkü dilekler dualaşır, dualar gerçekleşir.
Birisi Thales’e sorar: “Sana göre dünyada biricik devamlı olan şey nedir?”
“Ümit” diye cevap verir düşünür, zira bizi en son bırakan budur.
“Peki öyleyse en kolay olan şey nedir?” diye sorulunca,
“Başkasına nasihat vermek” diye cevap verir.
Bazen bir hikmetli söz, hikaye, hatıra, fıkra, şiir, müzik insanın hayatını, düşünce ufkunu, zihniyetini ve her şeyini alt üst edecek güçte şok tesiri yapar.
İşte hikmet ve felsefenin evrenselliği de burada yatar.
İTİRAZ
Gevezenin biri konuşma sanatını öğrenmek için Sokrates’in okuluna kaydolmak ister. Fakat Sokrat, diğer okullara göre iki kat para isteyince, adam itiraz etmeye başlar. Sokrat adamın sözünü keserek şöyle der. “Sana bir değil, iki şey öğreteceğim. Birincisi konuşmayı, ikincisi ise susmayı! Bu yüzden iki kat para istiyorum.”
ADALET
Sokrates’e, “ Bu dünyayı ayakta tutan şey nedir?” diye sorarlar. Sokrates, “ Bu dünya adaletle ayakta durur. Zulüm geldiği zaman o devletin varlığı düşünülemez.” der.
KEMİK FARKI
Büyük İskender, Diyojen’i üst üste yığılmış insan kemikleri arasında bir şey ararken görür. Ne arıyorsun?” diye sorar. “Babanız kral Philip’in kemiklerini” diye cevaplar Diyojen:” Ama hangisinin kölelere, hangisinin babanıza ait olduğunu bir türlü ayırt edemiyorum.” der.
HİKMET SAHİBİ
Filozof Empodokles, bir sohbet sırasında, “Hikmet sahibi bir insan bulmakta zorlanıyorum” deyince; filozof Ksenophanes,”Normaldir efendim” cevabını vermiş. “Çünkü bir hikmet sahibini, ancak hikmet sahipleri tanıyabilir.”
GERÇEK MUTLULUK
M.Ö. üçüncü asırda yaşamış Yunan filozofu Menedem’e, sohbet esnasında birisi “İnsanın istediğini elde etmesi büyük saadet.” dedi. Filozof bu söze şöyle karşılık verdi: “İnsanın elindekilerle yetinmesi daha büyük bir saadettir.”
İADE-İ ZİYARET
Fransa’da bulunan bir politikacımıza, “Osmanlıların Viyana önlerinde ne işi vardı?” diye sorduklarında, “ Sadece iade-i ziyaret efendim.” diye cevap vermiş.
“Haçlı seferlerinin iade-i ziyareti…”
DEMOKRİTOS’TAN SEÇMELER ( M.Ö. 460-370)
Hekimlik bedenin kötülüklerini, bilgelik ruhun kötülüklerini iyileştirir.
Doğa ve eğitim birbirine yakındır. Çünkü eğitim insanı dönüştürür, bu değişimle insanda ikinci bir doğa yaratır.
BİLGELERDEN BEYİTLER
Âdeme âdem gerektir âdem etsin âdemi,
Âdem âdem olmayınca netsin âdem âdemi…(Ziya Paşa)

Ne kendi eyledi rahat, ne halka verdi huzur,
Yıkıldı gitti cihandan dayansın ehl-i kubur..(Mezardakiler) ???

Dünyada yedi miyar insan varsa, yedi milyar da düşünce, yedi milyar da görüş, anlayış, felsefe, hoşgörü, izan ve kıstas vardır. Gerçekten “insan bu meçhuldür”.
Tanrım nasıl yarattın bunca insanı tip, tip?
Us’larında nasıl fark yarattın ey yüce sahip? (Us=akıl)
Hikmetinden sual olmaz ama neydi muradın?
Hepsi başka bir alem, hepsi başka bir garip!…(Mehmet Özata)
21 Eylül 2016