Nikola Tesla, radar, röntgen, uzaktan kumanda, neon, transistör ve radyo gibi teknolojileri buldu. Kablosuz elektrik aktarımı yapmayı başardı. Geceyi gündüze çevirdi.

İcatları saymakla bitmez. Sonuçta o, dünya çapında tescilli 700 patentle en çok patenti olan bireysel bir mucittir. Bugüne kadar okuduğum, duyduğum ve tanıdıkça hayran olduğum bu muhteşem dâhiyi sizlerin de tanımasını istedim.

Nikola Tesla, Sırbistan'ın Similjan kasabasında 1856 tarihinde doğdu. Babası papaz, annesi ise ev aletleri ile ilgilenen, ev aletleri mucidi olarak tanınan bir kadındı. Tesla'nın Milca, Angelina ve Marica isimli üç kız kardeşi vardı.

Tesla hiç evlenmedi. Kolay öfkelenen bir yapıya sahipti. Tesla annesinin desteği ile fizik

ve matematik alanında bilgisini ilerletti. Avusturya Prag Politeknik Üniversitesi'nin Graz'daki okulunda okudu. Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca öğrendi.

Kişisel takıntıları ve asosyalliği nedeniyle üçüncü sınıfın ilk döneminde okulu bıraktı.

Kimi çevreler okulu bitirdiğini söylese de Tesla üniversiteden mezun olamadı.

Bu dönemde ailesiyle ilişkisini kesti. Abisinin 12 yaşında bir at kazasında Tesla'nın yüzünden öldüğünün söylenmesi onda birçok takıntı oluşturdu ve şizofreniye yakın belirtiler gösterdi. Tesla, bu yüzden ağır bir depresyon dönemi yaşadı.

Babasının isteği ile Prag'da Charles Ferdinand Üniversitesi'ne başladı. Babasının ölümü üzerine okulu bırakan Tesla, Paris'te bir telefon şirketinde çalışmaya başladı.

Burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda önemli tecrübeler edindi.

Nikola Tesla, dünya bilim tarihini etkileyen ve değiştiren deneylere ve icatlara imza attı.

En önemli buluşu elektriğin kablosuz olarak taşınabileceğinin deneysel olarak Londra fuarını aydınlatarak ispatlamasıdır. Bugün bilinen tüm iletişim sistemlerinin, uzay teknolojilerinin ve kablosuz iletişimin temelini attı.

Manyetik alanı keşfetti. Alternatif akım elektrik sistemini baştan sona tasarladı. Enerjinin ekonomik iletimi için yükseltici ve alçaltıcı, transformatörler ve motordan mekanik güç elde etmek için alternatif akım motorları onun tarafından bulundu.

1887 Kasım ve aralık aylarında Tesla buluşlarına toplam yedi adet ABD patenti aldı. 1886 Nisanında çok fazlı sistemler için patent aldı. Bu yılın sonuna kadar 18 patent daha aldı. Bugünkü GPRS sisteminin, uzaktan kumandalı tüm sistemler ile uzay teknolojileri ve uzaktan iletişim sistemlerinin temelini attı.

Nikola Tesla, uzaktan kumanda sistemini bir araca uygulayan ilk kişidir. 1 metrelik bir tekneyi uzaktan kumanda ile yüzdürdü. Uzaya ses dalgaları gönderen ilk kişi oldu.

Kozmik radyo dalgalarını bularak 1917’de cisimlerin üzerine bu dalgaları gönderip bir floresan ekran üzerinde topladı.

1915 yılında Edison’la birlikte Nobel Fizik ödülüne layık görüldü. Fakat Tesla’yı çok kıskanan Edison Tesla ödül parasını alamasın diye Nobel ödülünü reddetmişti.

Tesla, sıradışı bir karaktere sahipti. Para yönetiminde hiçbir zaman başarılı olamadı.

Hayatının son yıllarını borçlarından kaçmak için sürekli otel değiştirerek geçirdi.

Hayatının son dönemlerinde giderek garipleşerek tamamen içine kapandı.

Bibliyografisini yazmak için kendini arayanları da reddetti.

Not alma alışkanlığı yoktu. Her şeyi aklında tutuyor ve uyguluyordu.

Nikola Tesla,1943 tarihinde 86 yaşındayken New Yorker Oteli'nin 33. katında, 3327 numaralı odasında otel görevlisi tarafından ölü olarak bulundu.

Ölmeden önce teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla'nın bütün dokümanlarına ABD hükümeti tarafından el konuldu.

Dünyada bu güne kadar gelmiş geçmiş en büyük dâhi olarak tanımlanan Nikola Tesla’yı sevgi ve saygıyla anıyorum.

BAADDİN FIKRALARI

1-Kadın doktora telefon eder. “Kocam biraz önce yanlışlıkla parasetomol yuttu, ne yapmalıyım?” Doktor, “başını ağrıt, ilaç boşa gitmesin!”

2-Hoca Ahmet Yesevi’ye sormuşlar. “Müslüman mısın;” Hoca” Elhamdülillah, önce Türk’üm, sonra Müslümanım.” “Hoca Türk’lüğü neden karıştırıyorsun?” derler. Hoca, “Türk’lük doğuştandır, kaderdir. Müslümanlık ise tercihtir.”

3-Padişah vezirine sorar:”Ülkemde sahip olduğum silahlardan başka kullanabileceğim daha güçlü bir şey var mı?” Vezir “var” der, “halkın cehaleti”

4-2.Dünya Savaşı bitti. Tuhaf olan şuydu. Alman’ların çoğu “Gaz odalarından haberimiz yoktu!” diyordu. “Yoktu, çünkü gazeteler yazmıyordu!”

5-Elazığ’da kadın dışardan ilkokulu bitirme sınavında…Konu insan beyni. Soru: “Beyin ne iş yapar?” Cevap: “ Karayollarında şöferdir”

15 Ocak 2020