Önümüzdeki 7 Nisan Salı gününü, 8 Nisan Çarşamba gününe bağlayan gece mübarek Berat Kandili’dir.

Berat gecesi kutsal kandil gecelerimizden bizleri mübarek Ramazan ayına yaklaştıran değerli bir gecedir. İslam-Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Kutlanması ile müminlerin suç ve cezalardan kurtulup, kurtuluş beratını kazandıkları önemli bir gecedir.

Genel anlamda Berat, suç ve cezalardan kurtuluş anlamına gelmektedir. İnananların bir uyanış vesilesidir.

Berat gecesi ulu Allah’ın kendisine yönelen haksızlık, adaletsizlikten günah ve isyandan tevbe ile dönen, Allah’a yönelen mümin kullarına af ve mağfireti ile rahmetinin kullarına oluk oluk akıtıldığı çok önemli gecelerden birisi olup kutsal Şaban ayının da 15. gecesidir. Ayrıca senenin en mukaddes ayı olan Ramazan ayına ve senenin en faziletli gecesi olan Kadir Gecesi’ne yaklaştıran bir gecedir. Recep ayı Allah’ın, Şaban ayı Resulüllahın, ramazan ayı da ümmetinin ayıdır, diyor, R.SAV.in buyurdukları ulvi bir gecedir ve aydır.

*

Sosyal yaşantımızda, ticari ve iş hayatımızda herkesi; esnaf, tüccar günlük muhasebesini yapar ve yarına, geleceğe nasıl hazırlanacağını ona göre planlar. Daima zarardan kaçar, daha çok kâr’ı amaçlar. Bu madden böyle olduğu gibi, manevi olarak da öyledir. İnsanlar, müminler geçici dünya hayatı için böylesine önemle hazırlanırlarken ebedi olan ve ancak bu dünyada kazanılan ahiret hayatımız için de daha titiz ve daha çok hazırlanmamız gerekir. Çünkü R.SAV. hazretleri, “İşinize başladığınızda hiç ölmeyecekmişsiniz gibi dünyaya, ibadet edeceğiniz zaman da hemen ölecekmişsiniz gibi ahiret için çalışınız” buyurmuşlardır. Onun için bu mübarek günler ve geceler bir hatırlatma, uyarma ve uyandırma gün ve geceleridir. İnananlar için asla kaçırılmaması gereken gün ve gecelerdir. Görürüz ki günler geceler durmaz geçiyor. Ömür sermayemiz bitiyor. Sıhhat ve afiyet beden ve ruhumuz eskiyor, göçenler geri gelmiyor. Regaib gecesi, Recep ayı, Miraç geçti, inşaallah verimli geçti. Berat geldi, yarın ramazan ve Kadir Gecesi gelecek. Bu gün ve gecelerden en üst seviyede yararlandığımız için Ramazan bayramını kutlayacağız. Onun için bütün bunları düşünerek hareket etmemizin önemini unutmamalıyız.

*

Yaratan yüce rabbimiz; Berat gecesi ile ilgili Kur’an’da Dühan suresinin 1-4. ayetlerinde “Yemin olsun ki biz Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz bu Kur’an’la sizleri uyarıcıyız. Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gece hükmedilir. Kaderde olanlar, teorikten pratiğe uygulamaya başlanır. Bir sene içerisinde kişilerin, ailelerin, toplumun ve toplumların tüm kainatın, insanların yaşamlarını etkileyen ölüm, rızık, hastalıklar, şifalar, kazanımlar, zayiatlar, yapımlar ve yıkımlar hepsi icrası için görevli meleklere verilir. Bu emirleri alan melekler sene içindeki icraatlarına başlarlar. Bu gece ulu Allahımızın rahmeti sabaha kadar oluk oluk akmaya devam eder. İsteyen herkes bu sonsuz rahmetten nasbini alır.

İşte; bir sene içerisinde hakkımızda hayırlı işlerin olması, şer işlerden korunmamız için mutlaka dualar etmeliyiz. Hem kendimize, hem ailemize, eş-dost, vatan-millet-devlet, hatta insanlığın hidayeti, kurtuluşu için yürekten inanarak dualar etmeliyiz. İnsanların birbirlerine yaptığı dualar kendileri için yaptıkları duadan daha makbuldür. Yani bu gece hiçbir dua geri çevrilmez. İsteyenlerden hiç kimse mahrum olmaz. Hatta R.SAV.in beyanı ile ulu Allah cc hazretleri, “yok mu isteyen, vereyim, yok mu şifa dileyen, yok mu deva isteyen, yok mu borcuna eda isteyen, şunu isteyen, bunu isteyen vereyim, vereyim rızık isteyenler” diye kainata nida eder. Hatta o kadar ki o zaman Arabistan’da koyunlarının çokluğu ile bilinen Beni Kelb Kabilesinin koyunlarının tüyleri kadar günahı olanları ve o koyunları tüyleri sayısınca inanan, el açan yönelenlerin günahlarını bağışlar, buyurdular. Bu gece Kadir Gecesidir. 1. gece Kadir gecesi, 2. gece Arefe gecesi, Cuma gecesi ve Bayram gecesidir. Kandiller buna dahildir.

*

Bu günler ve geceler müminler için kaçırılacak fırsat geceleri değildir. Sakın gaflet etmeyelim. Peki ne yapalım ki bu engin rahmet deryasından yararlanalım:

1-Geçmişimizin muhasebesini yapalım, ileriye dönük hak, hukuk, ahlak, fazilet, özellikle ibadetlerimizi planlayalım.

2-En kısa zamanda bir daha terk etmemek üzere namazımızı kılalım, geçmiş namazlarımızı plan ve çizelge ile mutlaka ama mutlaka kaza etmeye başlayalım ve namaz borcumuz kalmasın.

3-Kul haklarımız varsa ödeyelim.

4-İnsanları suç, kusur, hatalarından dolayı bağışlayalım.

5-Mutlaka kandilleşelim. En az iletişim araçları ile olsa bile ihmal etmeyelim.

6-Şu dar günlerimizde yardımlaşalım. Bölüşüm ve paylaşım çok çok önemlidir, yapalım.

7-Ölmüşlerimizi özellikle ana-baba, ebe-dede, ecdadımızı hayırla dualarla onların namına vereceğimiz sadakalarla ziyaretlerle onların ruhlarını şad edelim ki, onları unutmayalım. Biliniz ki ana-babasını unutanlar, evlatlar ve dostları tarafından mutlaka unutulurlar. Dikkat edelim.

Netice, asla ve asla gaflet etmeyelim. Giden günler geri gelmez. Günümüzün kıymetini bilelim.

Yunus’un şu sözünü unutmayalım.

Bir pınarın başına

Bir testiyi koysalar

Kırk yıl orada dursa

Kendi dolası değil

Çeşme durmadan aksa

Mümin durmadan baksa

Eğilip su içmesen

Suya kanası değil

Derviş yalvarmış

Rabbim himmet himmet.

Kulum gayret gayret, çalış çalış.

Berat kandiliniz mübarek olsun. Bütün iyilikler sizin olsun. Evleriniz, toplumunuz huzurla dolsun. Amin.