Ulu Allah’ın mümin kullarına ihsan etmiş olduğu manevi nimetlerden birisi de üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının onbeşinci gecesi olan Berat Kandili’dir.
1 Haziran 2015 Pazartesi gününü 2 Haziran Salı gününe bağlayan gece mübarek Berat Kandili’ni idrak edeceğiz.
Önemli bir gecedir. Çünkü Berat suçtan, cezadan, borçtan kurtulmak, sahili selamete çıkmak anlamına gelir. Bunun yanında yüce Allah’ın kullarına verdiği kurtuluş fermanıdır.
Müminler büyük gayretler göstererek beratlarını sağ ellerine almalıdırlar. Bu gece bunun için bir fırsattır.
Kur’an’da Berat gecesi, Kur’an’ın levhi mahfuzdan dünya semasına indirildiği gece olarak bildirilmiştir. Hz. Ali R.A., R.SAV.den buyurur. Bu gece, yani Şaban’ın 15. Berat gecesi olunca ibadet için kalkınız. Gündüzünde oruç tutunuz. Zira bu gece ulu Allah bütün rahmetiyle yer yüzüne tecelli eder. Güneş doğuncaya kadar devam eder ve şöyle buyurur:
“Yok mu af dileyen, af edeyim. Onları bağışlayayım. Yok mu rızık isteyen, vereyim. Yok mu derdi olup derman isteyen, sıhhat ve afiyet isteyen. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen. Ona istediğini vereyim” der.
“Bu gece af ve rahmet yağmuru güneş doğuncaya kadar devam eder” buyurdular. Bu gece yüce Allah kendisine yönelen, el açan, yalvaran mümin kullarına 5 haslet verir. Yani bu gecenin 5 özelliği vardır.
Birincisi; Bu gece bütün hikmetli işle ilgili görevli meleklere yerine getirmek üzere teslim edilir. Bunlar, Cebrail, Mikail, Azrail A.S.dirler. Levhi mahfuz görevi Cebrail’e, rızık, harp, zelzele, tabiat olayları Mikail’e, ölüm olaylarının listeleri de Azrail A.S.e verilir. O sene içinde zamanı gelince işler icra olunurlar.
Bu gecenin ikinci özelliği; Bu gece yapılan ibadetlerin fazileti pek büyüktür? Bu gece R.SAV. sabaha kadar ulu Allah’a ibadet etmiş ve ümmetinin affını istemiştir.
Bu gecenin üçüncü özelliği; Bu gece koyunlarının çokluğu ile meşhur olan beni Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri kadar mümini ulu Allah bağışlayacaktır. Tek şart Allah deyip yeter ki yönelsin.
Dördüncü özellik; Bu gece Allah’a şirk koşanlar, insanlara kin ve buğuz, garaz besleyenler, akrabalık bağlarını kesenler, kibir ve benlik içinde olanlar, ana ve babasına asi olanlar, bu hallerinden vazgeçmeyenler bu gecenin rahmetinden yararlanamazlar.
Beşinci özellik ise; R.SAV. şefaat yetkisinin tamamının, yani ümmetinin tamamına şefaat etme yetkisinin verildiği gecedir.
Bu gecenin bir özelliği de kıblenin Kudüsü Şerif’ten Kabe’ye çevrilmesi olayıdır. Eskiden namazlar Kıble olarak Mescid-i Aksa’ya doğru kılınırken, bu geceden sonra Kabe’ye dönülme emri verilmiştir. (Hicri 2. sene 15 Şaban’dır.)
Bu gece boş geçirilecek bir gece değildir.
1.Kaza namazı kılmalı.
2.Gündüzden kandilleşmeli.
3.Eş-dost akrabanın hatırı sorulmalı.
4.Bugün oruç tutulmalı.
5.Kötü ahlak ve huylardan bir daha geriye dönülmemek üzere vazgeçilmelidir.
6.Bol bol dualar edilmeli, Ulu Allah’tan dünya ve ahiret muradı istenmeli, kişiye ne lazımsa onu Allah’tan istemelidir.
7.Yoksullar, yetimler, fakirler sevindirilmeli.
8.Kur’an ve meali anlamı okunmalı.
9.Ölmüşlerimiz için sadaka verilmeli, onlara Kur’an ile dua edilmeli.
10.Kamil manada bugün ve geceyi boş geçirmemeli, mağsiyetten, haramdan, günahtan, kalp kırmaktan sakınmalıdır.