İnsanoğlunun çoğu, maddi ve manevi olarak tüketime odaklı bir hayat yaşarken, bir şeyler yapmaya çalışmak, üretmek için çabalamak takdire şayan bir durum.
Hepimizin bildiği gibi, bu dünyaya gelmemizin bir nedeni var. Ama önemli olan bu nedenin ne olduğunu bulabilmek ve bu yolda adım atmak.
Kendi kendinizle baş başa kalmanız ve bu yazıyı okuduktan sonra kendi kendinize sorular yöneltmeniz bu amacı ortaya çıkarmada çok önemli bir rol üstlenebilir.
Büyük hayaller kurmadan büyük başarılara ulaşılamayacağını elbette hepimiz biliyoruz.
AMACIN NE?
Bugüne kadar yaptığın her şeyi bir kenara koy ve şimdi, şu anda kendine “Bu hayatta var olma amacım ne?” sorusunu sor.
Hemen bir cevap vermene gerek yok. Belki bu soruya cevap vermen, günlerini, hatta aylarını alacak. Önemli olan, bu soruyu kendine sorman ve bu sorunun önemini kavraman. Bu soruya vereceğin cevabın ise senin hayatının amacı olacak.
Gerek kısa vadeli, gerekse uzun vadeli amaçlarını belirleyemezsen ve aslında bunların hepsinin tepesinde ana bir amaca ulaşmak için bir yol haritan olmazsa, rotasını kaybetmiş, sağa sola sallanan bir tekneden farkın olmaz bu hayatta.
Kendine önce küçük hedefler belirleyerek başlaman daha doğru olur. Küçük hedefler derken, onları asla küçümsememek gerekir. Çünkü büyük amaçlara ulaşabilmek için seni yola çıkaran, ve o yolu kat etme şevkini sana veren, çok önemli aşamalar bu küçük hedeflerdir.
Attığın her adımda küçük hedeflerin olmalı. Her günün içine dürülmüş, her haftanın ve her ayın içine çivilenmiş küçük hedefler, sonra mevsimsel ve yıllara damgasını vuracak hedefler… Ama mutlaka bir hedefin olmalı.
Üniversite okurken amacım ne? Bu yazıyı okurken amacım ne? Sosyal medyada vakit geçirirken amacım ne? Üniversiteden sonra iş hayatında amacım ne? Kurmayı düşündüğüm internet işinde amacım ne? Önümüzdeki haftaki iş görüşmesinde amacım ne? Yarınki vereceğim konferansta amacım ne? gibi onlarca, yüzlerce soru büyük amaca giderken küçük hedeflerini belirlemene yardımcı olacak.
Bu hedefler hem manevi hem de maddi hedefler olabilir. Rakamsal küçük hedefler, hem ölçümlenebilir hem de ulaşıldığında motive eder. Küçük hedeflerini belirlerken, rakamsal hedefler koymaktan çekinme.
Şimdi büyük amacı unut, gelecek hayallerini bir kenara koy, heyecanını dizginle ve çok kısa vadede hayatında, senin için en önemli konuya karar ver.
Bu konu gerek iş gerekse özel hayatından herhangi bir konu olabilir. Ancak kısa vadede, başarmak istediğin, ya da çözüme ulaştırmak istediğin, bugünlerde kafanı kurcalayan ve senin için en önemli konu olmalı bu konu.
Bu kafanı kurcalayan konuda amacın ne?
KARAR VERMEK
Karar vermek ve başarmak için yola çıkmak, insanın, yapacağı işte çok önemli bir yol kat etmesi demektir.
Bir yola çıkmaya karar vermeden önce amacım ne sorusuna net cevabın olmalı.
Ana amaca giderken, karşına birçok küçük hedefler ve de engeller çıkacak. Bu engelleri tek tek belirleyip, üstesinden nasıl geleceğine karar vermen gerek.
Başarmak için, amaca giden yolda, karşına çıkacak engelleri çok iyi tanıman gerekiyor. Bir problemi, ancak onu anlayarak çözebilirsin.
BUGÜN YENİ BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR
Belki aylardır, ya da yıllardır olağanüstü bir çalışma temposu içindesin, ama hiçbir zaman yaptıkların seni yeterince tatmin etmiyor.
Başardıkların gerçek başarı gibi gelmiyor.
Çünkü amaçsız, bir yol haritasız, aslında nereye gittiğini bilmeden koşuşturuyorsun hayatta.
Bugün, senin için yeni bir başlangıç olabilir. Bu yazıyı okuduktan sonra, ya birçok kişinin yapacağı gibi, işim gücüm başımdan aşkın diyerek, amaçsızca çalışmaya devam edeceksin, ya da durup birkaç saatini, ya da birkaç gününü büyük amaçlarını ve bu uzun yolda küçük hedeflerini belirlemeye ayıracaksın.
Bugün yeni bir başlangıç olabilir ve bu senin elinde!