Bu yazıyı 14.02.2014 Cuma, Sevgililer Günü’nde yazıyorum. Sevgililer Günü pek te sevgi getirmedi bu yıl.
İkindi namazına bir saat var ve derece +19. Böyle Şubat ne görülmüş ne de duyulmuştur.
Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, 1952 Şubat’ının böyle sıcak olduğunu ve 2007 yılının da böyle sıcak geçtiğini söylüyor ama ben bahsedilen iki yılı da yaşadım. Günlüklerime bakınca bu kadar sıcak ve böyle bir kuraklık notu düşmemiş olduğumu görüyorum.
Şubat ortasında +19 ve böyle az yağış daha önce görülmemiştir herhalde.
Geçtiğimiz günlerde birkaç gün yağan yağmur tarlalarda 8-10 cm bile işlememiş.
Çiftçinin bir kısmı tarlasını yağmurlama sistemi ile sularken bir kısmı elini sürmüyor ve nadasa bırakıyor. Zaten buğday ekilmiş olan çoğu tarlanın da sulama imkanı yok.
Şu 10-15 gün içinde iyi bir yağış olmazsa önümüzdeki yaz ne arılarda ne de mahsulde hayır olur. Toprak Mahsullerinin de yeterli stoku yok.
Yağmur toprağa en az 20-25 cm işlemeli. Barajlar şimdiden alarm verdi bile. Çorum barajı alarmı çok önceden verdi ama Çorumlu yetkililerin bu konuda herhangi bir çalışmasını görmedik, duymadık.
Barajlarda sulama suyu yaz başında kalmaz ve başta pirinç mahsulü olmak üzere mahsuller de yarı yarıya azalır.
Sanıyorum sıcak kışın tek faydası evlerin kolay ve az sarfiyatla ısınıp doğalgazın az harcanması oluyor. Bundan dolayı vatandaşın cebinde para kalıyor gibi görünse de şimdiden artan meyve sebze fiyatları ve buğday fiyatlarının artmasıyla ekmeğe yapılan zamlarla bu cepte kalan parayı fazlasıyla gidiyor.
Yağmur duaları ağzı dualıların şartlara tam uymaması dolayısıyla geçerli olmadı. Yağmur 2-3 defa ve çok az olarak yağdı. Uzun süredir yağmadığı için bu yağan yağmurlar yanan toprağa faydalı olmadı. Barajlara da herhangi bir su gitmedi zaten.
Nerede o kışlar ve nerede diz boyu yağan karlar. Nerede Mayıs ayına kadar duran karlar. YAĞMUR BULUTLARIN GÖZYAŞIDIR!
Bir söz: En delikanlı mevsimdir kış, yüzüne yüzüne vurur yalnızlığını.
* * *
Gazetelerde bir haber! Eşek sütü kimya oldu! Eşek eşekliğini yapıyor günde yarım kilo süt veriyor. Pek çok hastalığa şifa olduğu yazılan, söylenen eşeğin sütü kimya oldu deniliyor.
Eşek sütü bu kadar azken cömert inek te inekliğini yerine getiriyor ve günde ortalama 20-25 kilogram süt veriyor. (Türkiye’deki inekler.)
* * *
13 Şubat 2014 için Televizyonlar, Hamside İkinci Bahar diyerek çokça yakalanan hamsi haberlerini geçiyorlar. Kilosu 10 liraya kadar çıkan bu mübarek yiyecek bu günlerde 3 liraya kadar indi.
Ne güzel deyimdir ADAM GİBİ ADAM OLMAK! Ve ne güzel yiyecektir fakirin ekmeğinin katığı, sıhhatinin katkısı olmak. Onun için ben mübarek diyorum hamsiye. Bereketi devam etsin inşallah.
Saygı ve sevgilerimle.