2003 Yılında çıkartılan bir yasal düzenleme ile bağkur sigortalılarına basamak satın alma hakkı getirilmişti. Bir çok bağkurlu emekli olduğunda daha çok maaş alabilmek için 10.000 TL - 40.000 TL aralığında yüksek meblağlar ödeyerek basmak satın aldılar ve hatta bir çoğu emeklilik günü dolduktan sonra dahi, satın aldıkları en son basamaktan 3 yıl daha prim ödeyerek emekli oldular.
Fakat emeklilik maaşları bağlandığında tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Nerede ise basamak satın almadan önceki bağkur basamağına denk gelen bir maaş bağlandığını gördüler. O dönemde mağdur olan kişiler bağkur müdürlüklerini aşındırdılar ancak kurum bazında bir sonuç alamadılar. Bağkurun ısrarla bağlanan maaşlarda mevzuata aykırı bir durum olmadığını savunması üzerine duyarlı vatandaşlar iş mahkemelerine dava açtılar. Açılan davalar bağkurlu lehine sonuçlanmış ve satın aldıkları basamaklardan emeklilik işlemleri yeniden hesaplanmış nerede ise 700 TL ve üzerinde maaş ilaveleri yapılmış ve hatta geçmişe dönük maaş farklarını da almışlardır.
Ancak, yapılan çalışmalar ve kimi mağdur vatandaşların müracaatları sonucunda,hala mevcut haklarını alamayan bağkurlu olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu hak mağduru vatandaşlara yol göstermek amacıyla aşağıdaki hususları yerine getirmeleri halinde yasal çerçeve içinde haklarını alacağını duyurmak istedim.
Öncelikle durum ne bir bakalım; 24.07.2003 tarih ve 4956 sayılı Yasa’nın “Basamak Yükseltme Hakkı” başlıklı geçici 2. maddesinin ilk cümlesi şöyle der;
“1479 sayılı Kanun’a tâbi sigortalı olanlar, bulundukları basamak dahil, bu Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde yazılı talepte bulunmak şartıyla, bulundukları basamakları en fazla oniki basamak yükseltebilirler. Basamak yükseltme primi, sigortalının talep tarihinde bulunduğu basamaktan, yükselerek intibak etmek istediği basamağa kadar her basamak için öngörülen bekleme süresindeki prim tutarına basamak yükseltme farklarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanır.
Basamak yükseltme hakkından yararlanan sigortalılara, basamak intibaklarının yapıldığı tarihten itibaren üç yıl sonra, bu Kanun’da öngörülen diğer şartları taşımak ve talepte bulunmak kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanır." diyerek açık ve yorum götürmeyen bir düzenleme yapmıştır.
Fakat, basamak satın alanlara bu hükme uygun olarak maaşları bağlanmamıştır.Bakanlık, basamak satın alanlar ve basamak intibaklarıyla ilgili Bağ-Kur tarafından; 2003/6, 2007/31, 2007/43 ve 2007/93 sayılı Genelgeler çıkarılarak uygulamanın ve intibakın nasıl yapılacağı izah edilmiştir.
Şu ana kadar haklarını alamayanlar ise ne yapacaklar; Mağdur olan Bağ-Kur emeklileri Sosyal Güvenlik Kurumuna, “4956 sayılı Yasa’ya göre basamak satın aldığı, ancak emekli aylığının emsallerine göre düşük olduğu, bu nedenle emekli aylığının arttırılması” bilgilerini içeren bir dilekçe yazmaları, halinde kurum tarafından gerekli düzeltmeler yapılacaktır.