Gece yatma vakti gelmişti. Birden bire acıktım. Göbek durup dururken büyümüyor. Dolapta havuç aradım. Yok. Ayva buldum. Kocaman ayvanın yarısından fazlasını yedim. Tatlı bir tokluk hissi oluştu. Sindirim sistemim de rahat kabullendi…

Ayvaya iftira edildiğini düşünmeye başladım.

Tatsız bir durumla karşılaşan insanlara; “Ayvayı Yedi” diyorlardı?...

Hikaye şöyle:

“Hırsız girdiği evde çalacak bir şey bulamıyor. Dolapta sadece ayva var. Bir tanesini yiyor. İkinciye başlamadan polis gelip yakalıyor. Mahkemede ‘Evde bir şey yoktu. Sadece dolapta ayva vardı, onun birisini yedim’ diyor.

Hakim, ‘Ayvayı yemeseydin kurtulmuştun. Ayvayı yediğin için, hırsızlık oluşmuş. Sana kanunun öngördüğü mahkumiyeti vereceğim’ diyor.

Rivayet böyle: O söz: buradan çıkmış.

*

Bana ayvayı yemek iyi geldi ya! Hemen araştırmaya geçtim. Tok tutmada garantör olduğunu, diyetisyenler tarafından ilk önerilenlerden olduğunu öğrendim.

Ayrıca;

İshali giderir, deniyor ve devam ediliyor…

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında bol bol tüketilmelidir ki grip, nezle ve benzeri hastalıkları önlesin.

İçerdiği vitamin ve mineraller yönünden gayet zengindir; potasyum, demir, bakır gibi minerallerin yanında, protein, şeker, organik asit, B2, C ve A vitaminlerini de barındırır.

Ayvanın çiğ olarak tüketilmesinden başka; reçeli, kompostosu, şurubu yapılabilir. Reçeli yapılırken içine, çekirdeğini de koymak, reçelin tadı, rengi ve kokusuna artı değer katacaktır. Ayva külde, tereyağında pişirilebilir. Yaprağı çay gibi demlenir, çiçeği kaynatılarak içilebilir. Ayva çekirdekleri atılmaz soğuk suda bekletirlerse; cilt maskesi olur.

Çocukların büyümesi ve gelişmesi konusunda büyük yardımcıdır.

Mideyi, bağırsakları ve sindirim sistemini kuvvetlendirir.

Karaciğer ve kalbin çalışmasını düzene sokar.

İdrar yolu iltihaplarına iyi gelir.

Cildi temizler ve sıkıştırır.

Vücuttaki kötü kolesterolü düşürür.

Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu önerilir.

Ayva tereyağında pişirildiğinde, öksürüğe, balgama iyi gelir.

Ağız yaraları ve boğaz ağrıları için ayvanın veya yaprağının, kaynatılarak suyunun gargara yapılması iyidir.

Damar sertliğini korur;

Daha çok var ama burada keseyim 400 adet ceviz ağacına rağmen, çarşı ve pazardan ceviz aldığımı bilmediğinizden (Bu olay da ülkemizin iç yaralarındandır); ayva bahçem olduğunu sanacaksınız!

Fazla da tüketmeyin zararlı olduğu durumlar da var.

Ben, “Ayvayı Yedi” lafından yüksünmeden; günde orta boy bir ayva tüketme kararı aldım.

En güzel günler sizlerin olsun.