Bir gün Beethoven, bir arkadaşı ile birlikte Viyana sokaklarında dolaşmaktadır. Tam bu sırada bir apartmandan piyano sesi geldiğini duyar ve kafasını kaldırıp bakar. Apartmanın ikinci katındaki cam açıktır ve ses oradan gelmektedir.
Arkadaşına, çalan kişinin muhteşem çaldığını ve onu görmesi gerektiğini söyler. İkisi birlikte ikinci kata çıkıp kapıyı çalarlar. Kapıyı açan kadın, Beethoven'ı hemen tanır ve şoke olur. Beethoven, piyano sesine geldiğini ve muhakkak çalan kişiyi görmek istediğini söyler.
Kadın, piyanoyu çalanın kızı olduğunu ve tanışmaktan mutlu olacağını belirterek onları içeri alır. Beethoven, piyano çalan kızın olduğu odaya girer. Annesi kıza, Beethoven'ın geldiğini söyler ve kız çok heyecanlanır, hemen ayağa kalkar, fakat kız kördür. Bunu gören Beethoven, "Lütfen benden bir şey isteyin" der, maddi bir şey isteyeceklerini -düşünerek.
Kızın cevabı şu olur; "ben hiç ayışığı görmedim, bana ayışığını anlatır mısınız?"
Bunun üzerine Beethoven piyanonun başına geçerek, dünyaca ünlü “Ayışığı Sonatını”, doğaçlama olarak besteler.
Bir televizyon programında Amir Ateş hocam,
Musiki denilen nutk-u ilâhi, engin bir denizdir namütenâhi… demişti, çok beğenmiştim. Musikinin büyülü âlemi başka türlü anlatılamazdı.
MÜNİR NURETTİN SELÇUK (1900-1981)
Bu gün Serap Mutlu Akbulut korosu olarak Kadıköy Evlendirme Dairesinde Münir Nurettin Selçuk’un eserlerinden oluşan bir konser vereceğiz.
Münir Nurettin Selçuk’u kısaca hatırlayalım.
Münir bey, 1900 İstanbul Sarıyer doğumlu. Muallim Mehmed Nuri Bey ile Fatma Hanife Hanımın oğludur. Anne tarafı Germiyanoğulları beyliğine dayanır.
On beş yaşında Dar-ül Feyz-i Musıkî Cemiyetine öğrenci olarak girdi.
1923 yılında askerliği sırasında Mızıka-ı Hümâyûn’da, sonradan da Riyaset-i Cumhur Musıkî Heyeti’nde çalıştı.
Türk müziği tarihinde tek başına konser verme geleneğini getiren sanatçı, ilk solo konserini Paris dönüşü, 1930 yılında, şimdiki Dormen Tiyatrosu’nda vererek büyük ilgi topladı ve hayranlık uyandırdı. Konserlerde frak giyen ve ayakta şarkı söyleyen, aynı zamanda koro eşliğinde solo okuma geleneğini de ilk kez uygulayan sanatçı o oldu. Batıdan gelen opera,tango gibi etkileri, kendi Türk müziği okuyuş üslubuna dahil etti. Beste çalışmalarına asıl 1940-1941 yıllarından sonra başlayan Münir Nurettin, otuz yılı aşkın bir süreyle İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyetinde görev yaptı. Birçok genç kuşak sanatçısının yetişmesine katkıda bulunan Selçuk’un özel olarak ders verdiği kişiler arasında Türk müziği ses sanatçısı olan Alâeddin Yavaşça da vardır.
Dünya müzik çevrelerinde de büyük ilgi görmüş olan sanatçı, 27 Nisan 1981'de evinde vefat etmiştir. Münir Nurettin Selçuk; sanatçı Timur Selçuk ve Selim Selçuk'un babası, Roksan Selçuk, Mercan Selçuk ve Hazal Selçuk'un ise dedesidir.
Konserimizde sevgili hocamız ve hemşehrimiz Serap Mutlu Akbulut, Münir beyin Dumanlı başları göklere ermiş adlı Hüseyni şarkısıyla, söyle sevgili, sevgili söyle adlı Uşşak şarkılarını söyleyecek.
Konuk sanatçılar Münip Utandı ve kızı Merve Utandı da Münir beyin sevilen şarkılarını okuyacaklardır.
Sözleri Padişah 1. Mahmut’a, bestesi Münir beye ait Hüseyni şarkıyı çok severim.
Varalım kûy–i dilârâya gönül hû diyerek,
Kokalım güllerini gonca–i hoş–bû diyerek,
Şerbet–i la’li hayali bizi öldürdü meded,
Gidelim kûyuna yârin bir içim su diyerek…
17 Aralık 2014