Bilgi Sahibi Olmadan,

Fikir Sahibi olunmaz!

Uğur Mumcu ile özdeşleşmiş bu söz, O’nun araştırmacı-gazeteciliğinin de temelini oluşturmuştur.

* * *

Ülkelerin büyüklüğü, yetiştirdiği değerlere verdikleri önemle doğru orantılıdır. Her ülkenin kendi koşullarına göre aydınları vardır.

Aydın sözcüğü kısaca; kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli, münevver insan.

Yaşamın pratiği içinde ise; bildiklerini toplumla paylaşan, öngörüleriyle ışık tutan, insan demektir. Medyadaki gazeteci, yazar, televizyoncu, bilim insanı, sanatçı, öğretim görevlisi, halk önderi vb insanları kapsar.

Ülkemizde, gazeteci- yazar Sabahattin Ali ile başlayan aydın kaybı, yıllar içinde hep devam etmiş.

* * *

Ülkemizde 1990’lı yıllarda yoğunlaşan aydın suikastları, “ Çetin Emeç’le başlayıp, Turan Dursun, Bahriye Üçok, A Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu ile devam etmiş...

İnanması zor olsa da 1990-1999 yılları arasında tam 37 gazeteci-yazar yaşamdan koparılmış.

O karanlık sürece, “Aydın Kıyımı Yılları” demek, yanlış olmaz!

* * *

Günümüzden tam 29 yıl önce, Gazeteci- yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’de Ankara'da, Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucunda öldürülmüştü!

Günün Başbakanı, Yardımcısı ve İçişleri Bakanı toplumda büyük üzüntü ve tepkiye yol açan bu olay karşısında: “ Bu Cinayeti Aydınlatmak, Hükümetimizin Namus Borcudur!” demişlerdi.

Aradan 29 yıl geçmesine karşın olay aydınlatılmamış, toplum vicdanı rahatlamamıştır.

* * *

Uğur Mumcu’yu görsel olarak; tek silahı kalem, sırtında büyük, ağır çantası, gözlükleri, hep bir yerlere yetişme telaşı ve heyecanı içindeki halleriyle anımsıyoruz.

Konuşmacı olarak hitabet sanatındaki üstünlüğü, derin bilgisinin konuşmasına yansıyan akıcı anlatım dili, nüktedan, cesur yürek halleri hep örnek alınacak.

Belleklerimize böyle kazınmıştır!

O'nun kaybıyla araştırma -gazeteciliği, fikri-takip, cesaret, çalışkanlık, dürüstlük, güne göre değil doğrulara göre davranmak ve bildiklerini söylemek- yazmak kısaca; Uğur Mumcu Gazeteciliği; bir tür yön, yöntem, ekol olmuş/ olacaktır da.

* * *

Toplumu öngörüleriyle aydınlatan insanlar neden öldürülür?

Bu sorunun yanıtı, toplumun farkındalığı için anlamlı olacaktır!

Uğur Mumcu özelinden yola çıkarak, toplumun aydınlanması adına emek vermiş, yaşamdan alçakça koparılan, adını bildiğimiz-bilmediğimiz tüm değerlere saygıyla.