Beş gün önce Rusya'da bir AVM' de yangın meydana geldi. Meydana gelen yangında 41 çocuk ile birlikte yanarak feci şekilde yaşamını yitirenlerin sayısı 64 olarak açıklandı. Yangının çıktığı katta bulunan acil çıkış kapısının kilitli oluşu faciayı büyütmüş ama, kapı açılmış olsa idi can kaybının olmayacağı, cay kaybı yaşansa dahi yaşamını yitirenlerin sayısının bu kadar yüksek olmayacağı ihtimaller arasında ilk sırada yer alıyor.

Böyle durumlarda oluşan panik ile insanlar birbirini eziyor. Burada bir soru daha akıllara geliyor. Acaba bu acil çıkış kapısı bu kapasiteyi kaldırabilecek durumda mıydı?

Acil çıkış sisteminin iyi inşa edilmemesi sonucu felaketlerin yaşanmasına çok tanık olduk. Üstelik buralarda bulunan insan topluluğu, bina büyüklüğü, AVM'ler ile karşılaştırıldığında son derece küçük kalıyordu.

Rusya'daki; yangında yanarak yaşamını yitirenlerin çoğunun çocuk olması, yangının o kısımda başladığını düşündürürken, çıkışa uzaklığı, çocuk oyuncaklarının ve o kısımdaki gereçlerin plastik oluşunun, bu faciada önemli bir rol oynadığı kesin görünüyor.

Konuya bu giriş; AVM binalarının kuruluş ve şekli konusunda belediyelerin alınması gereken önlemleri iyi irdelemesi ve kontrol etmesi gerekiyor.

Otuz sene önce, İstanbul'da Galeria ismi verilen AVM ile başlayan moda, artık Anadolu'ya da yayılmış durumda. Alış Veriş Merkezleri otuz sene gibi kısa bir zamanda ülkeye çabucak yayıldığına göre; çekici tarafları olduğu ortada. İsimleri her ne kadar Alış Veriş Merkezi olsa da; araç park yeri, fastfood alanları, sinema, eğlence mekanlarının oluşu, çocuklar için özel oyun alanlarının oluşu gibi ayrıcalıklar, arastaların sağladığı imkanların çok üzerinde. Bu durum yaşantının değişmesinde rol oynadığı kadar, ticari şeklinde gelişmesini sağlıyor.

Bunlar işin tatlı tarafını getirirken, mekanların aşırı büyümesi, bu büyüklüğe uygun düzenlemenin iyi kurulmasını da zorunlu kılıyor.

Son yıllarda olumlu ilginç ve örnek AVM'ler yapılmaya başlandı. Örnekleyecek olursak, benim tanık olduğum, İstanbul Ataşehir' de yeni kurulmuş olan ve gelişmesi devam eden Watergarden, örnek alınacak kuruluşlardan birisidir.

İnternet üzerinden bu kuruluşla ile ilgili yapılan yorumları inceledim ve bir yorumu burada paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm. Sevinç hanım isminde bir bayan internette yaptığı paylaşımda:

"Çok güzel, Ataşehir'e hava katmış, havuz ve müzik eşliğinde suyun dans etmesini çok beğendim. Mekanlar da çok güzel." şeklinde fikrini ve görüşlerini dile getirmiş.

Görenlerden kiminle konuştumsa; benzer olumlu beğeni dolu yorumlar dinledim.

Benim gördüğüm kadarı ile örneğin (Allah vermesin) bir yangın faciası; bu mekanda Rusya'daki gibi felaket yaratmaz.

Anadolu'da bundan sonra çok AVM'nin yapılacağını düşünüyorum. O bakımdan belediyelerin teknik ekipleri ve başkanlarının Watergarden veya aynı mantıkla yapılmış, sayısı çok olmayan ortada geniş manzaralı, havuzlu alanı, onun etrafına dizilmiş, fastfood ve restaurantları, dinlenme mekanları ile ferahlık yaratan bu örnekleri görmeden Rusya'daki yangın faciasını göz önüne alarak; yeni AVM projelerine imza atmamalarının ülkemiz yararına olacağını düşünüyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.