Atlas dergisinin Ocak sayısını mutlaka alın. Atlas’ta, “Çorum Zamanı” adıyla “Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurlarını” yapan yerel Rehber Ersin Demirel resim ve güzel manzaralar eşliğinde tam on sahife Çorum’u anlatmış.

2009’larda Sultanahmet Ahmet Kabaklı Edebiyat Vakfında klasik Türk müziği eşliğinde kahvemi içerken, Atlas dergisinde, Çorum Valisi Nurullah Çakır’ın Hititlerle ilgili bir projesini okudum ve çok hoşuma gitti. 

Bir hafta sonra, Çorum Haber’deki bir yazımda, yaklaşık bin yıldır üzerinde yaşadığı Hitit hazinesinin farkında olmayan Çorum’lu  hemşehrilerimi uyandıran Valimiz Nurullah Çakır’ı bu projesi nedeniyle kutladım.

Aradan çok zaman geçmeden Çorum Valisi Nurullah Çakır’dan “Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları” projesinin açılışıyla ilgili bir davetiye aldım.

Koşarak Çorum’a geldim. Anitta Otel’e yerleştim.

Bir de baktım, Türkiye’nin bütün turizm firması yetkilileri, fotoğraf sanatçıları, ressamları, gazetecileri, rehberleri, arkeologları, tarihçileri, şairleri, öğretmenleri (Dünya gezgini Coşkun Aral, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki)  Çorum’da toplanmış. Böylesine tanınmış sanatçı ve coşkulu güzel insanların katılımıyla “Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları” projesi 13-14-15 Mayıs 2011’de hayata geçirilmişti.

Dün Atlas dergisinde tam on sahifelik “Çorum Zamanı” yazısını büyük bir keyifle okuduktan sonra o günleri hatırlayarak, bu proje vesilesiyle tanıdığım ve çok takdir ettiğim Ersin Demirel’i telefonla arayarak kutladım.

Kendisi Kaş’ta (Antalya) yaşıyormuş. Çok memnun oldu.

Yirmi birinci yüzyılın modern Evliya Çelebisi olan Ersin Demirel 1960 yılında Tirebolu’da doğmuş. 1996 yılında Kızlar Sivrisi çıkışıyla doğa sporlarına adım atmış. 1999’de Sinop-Anamur, 2000’de Trakya bisiklet turlarını gerçekleştirmiş. 2000-2003 yılları arasında Türkiye’nin ilk uzun Trekking parkuru olan Likya Yolu’nda defalarca yürümüş. NTV için ‘Likya Yolu’ belgeselini hazırlayan ekipte yer alan Demirel, 2003 yılında Latin Amerika’da on ülkeyi kapsayan bir geziye çıkmış. 2007 yılında 3 aylık Kanada-Brezilya-Venezüella- Kolombiya-Panama gezisini gerçekleştirmiş.

Ersin Demirel ““Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları” projesini şöyle anlatıyor.

“Çorum Valisi Nurullah Çakır’ın hayata geçirdiği ‘Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları’ projesi için ayladır Çorum’u dağ, dere, tepe dolaştım.

1964 yılında Avrupa Konseyi'nin başlattığı 'Avrupa Kültür Yolları' çalışması giderek yaygınlaşıyor. Sürdürülebilir ekoturizm anlayışının önemli mihenk taşlarından biri sayılan yürüyüş ve bisiklet rotaları, son yıllarda ülkemizde de artan bir hızla yayılıyor.

'Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları' için, Hititlerin başkenti olan ve aynı zamanda Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Boğazköy-Hattuşa ören yeri ile bölgedeki diğer önemli Hitit yerleşimleri Alacahöyük ve Şapinuva'nın oluşturduğu üçgende çalışmaya başladık. Amacımız eski tarihi yollar ile doğal güzellikleri içeren bir yürüyüş güzergâhı belirlemekti.

 "Yürüyüş yolu doğa-tarih ve kültürel zenginlikleri insanlarla buluşturmalı. Geçtiği yerlerdeki farklı yaşam kültürlerini göstermeli. Geçtiği bölgedeki yerel halkın ekonomik kalkınmasına katkı sağlamalı ki, doğal ve tarihi güzelliklerin korunarak devamlılığı sağlanabilsin" şeklinde konuştu.

19 Mayıs 2011 tarihinde Çorum Haber’deki köşe yazımda “Hititlerle Çorum’luların İlk Turizm Anlaşması” başlıklı yazımda olayı şöyle dile getirmişim.  

Zamanda yolculukta Hattuşa’ya uğradık.

Güneş kursu izinde Hitit’leri aradık.

Yüzlerce sıra dışı çok güzel insanlarla,

Yeraltına inerek, Hitit’lerle yaşadık…(Mehmet Özata) 

                                                                       2 OCAK 2013