Atlar ve insanların bundan milyonlarca yıl önce yeryüzüne aynı dönemde geldiğini düşünüyorum.

Atlar, dayanıklı, güçlü ve süratli yaratıklar.

Bu günün kamyonu gibi şehirlerarası yük taşıyan, şehirden şehire insanları yaylı arabalarla ve tek olarak taşıyan yine atlar.

Bu günün uçağı gibi süratli bir şekilde haberleşme yine atlarla yapılıyor. Atlar ki bu günün traktörü, biçerdöveri. Bundan 70 yıl önce bile hala bu işleri insanlar atlarla birlikte yapıyorlardı.

Atlar ayakta uyur nadir olarak yatarlar. Çünkü yatınca nefes almaları zorlaşır.

Atlar 8-10 yaşından sonra ihtiyarlamış sayılır, yediği arpayı tam hazmedemez ve gübresinde yediği bütün arpalar gözükür. İşte o zaman arpa atlara kırılıp verilir. Zaten ömürleri de ortalama 18-20 senedir.

Eti yenmeyen bütün mundar hayvanlar gibi atlarda son ömürlerinde hem sahibine hem de kendine yük olur. Yüce yaradan insana olduğu gibi atlara da kendini idare edebilirken ölmeyi nasip etsin.

Ben atları çok severim asil hayvanlardır. Yediğini inkâr etmez ve sahibine de hizmette kusur etmez. At bakıcıları, “alma alı, satma kırı, yağızın binde biri, ille de doru,  ille de doru” derler.

İyi atlar günümüzde de gözdedir. Mesela yarış atlarının fiyatları iyi araba fiyatından daha yüksektir. At sevgisi ve ata binme tutkusu ayrı bir tutkudur.

*     *     *

İnsan en çok ve en iyi bir yaşında öğrenmeye başlar ve bu öğrenme hızı dört yaşında bitermiş. Tabii insanlar her yaşta öğrenir ve öğretir ama hızlı öğrenim yaşı 1-4 yaşlarındaymış.

Anne babanın lisanı neyse çocukta o lisanı konuşur.  Ve yakınları çocuğa devamlı öğreticilik yapar. Birçok ülkede çocuklara güzel konuşması için 2 yaşında öğretici tutuluyormuş. İmkânı iyi olanlar bu kurala uymalı.

İnsanlar belli bir yaştan sonra unutmaya başlarlar, elme tehir (bunama deniyor buna) Allah yaşlılık verecekse sıhhat afiyette verir inşallah. Yatak ömrü zor, insan yükü ağırdır. Rabbim, huzurlu, sıhhatli uzun ömür versin din kardeşlerimize inşallah.

Mübarek Ramazan Bayramınızı kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Saygı ve sevgilerimle.