Tarih öğretmeniyim ama Felsefeyi daha çok severim.

1972-1975 yılları arasında Serik lisesinde öğretmen yokluğunda Felsefe derslerine de girmiştim. Felsefe varlığı,hayatı, insanı, bilgiyi ve her şeyi sorgular.

Felsefe bütün bilimlerin anasıdır.

Sokrates,(M.Ö. 470-399) “sorgulanmayan bir hayat yaşanmaya değer değildir.” der.

Bilgeliği seven kişi anlamına gelen Filozoflar da Allah’ın özel olarak yarattığı seçilmiş insanlardır.

Sokrates; “Atın yavrusu tay doğar doğmaz, atsız bir ortama alınıp büyütülse bile, bir atın tüm özelliklerini gösterir. İnsan yavrusu insansız bir ortamda büyütüldüğünde, bir insanda olması gereken özellikleri kazanamadığı görülür.” der.

Hollanda’lı filozof Erasmus da (1465-1536 -Deliliğe Övgü adlı eseri çok meşhurdur. Avrupa öğrenci değişim programı Erasmus adıyla yapılır) “Çocuk insan değildir. Çocuk bir başka dünyadır. Hayvan, hayvan olarak doğar ama insan, insan olarak doğmaz, insan oluşturulur. Binlerce yıldır hayvanlar nasıl yiyip içiyor, nasıl davranıyorsa yine aynı şekilde yaşamaktadır. Bilgisini, birikimini ve deneyimini aktaran ve gelişimini sağlayan tek varlık insandır. Eğitim insan oluşturmak daha doğrusu insanı bir biçime sokma çabasıdır.” der.

Gerçekten insan yavrusu bebekler belli bir eğitim süreci geçirdikten sonra insanlaşır.

Hayatı ve yaşamı sorgulamak bir beyin jimnastiğidir.

İnsanların düşünce ufkunu açar ve onları düşünmeye sevkeder.

“Ver yiyelim, ört uyuyalım, dünya yansın, biz duymayalım” diyerek, gününü gün eden insanlar, yalnızca insan neslinin üremesine katkıda bulunur.

Filozoflar hayata ve yaşama dokunarak insanları, hayatı ve yaşamı dönüştüren aklı evvel seçilmiş insanlardır. Düşünen insanlar bakın neler yapıyor!

İNSANLIK İÇİN BÜYÜK ADIM

2012 Ağustos ayında Mars’a gönderilen Nasa’nın Curiosity (Merak) adlı aracı gezegendeki kayaların analizi için ilk kez delme işlemi yapmış. Kum halindeki örnek uzay aracının içindeki laboratuvarda incelenecekmiş .

Gelişmeyi insanlık tarihinde bir ilk olarak açıklayan Nasa uzmanları tarihte ilk kez insan yapımı bir robotun Mars yüzeyinde delik açarak örnek topladığını belirtmiş..

ÇORUM LİSESİ 1963 MEZUNU ARKADAŞLARIMIN DİKKATİNE,

Biliyorsunuz, 25 Mayıs 2013 Cumartesi günü saat 10,00’da Çorum lisesinde buluşuyoruz. Çorum lisesi Müdürü sevgili hocam Hasan Hüseyin Hastaoğlu’nun göndediği131 kişilik mezunlar listesinden 36 arkadaşa ulaştım.

12 arkadaşımız vefat etmiş. Allah rahmet eylesin. Geçen hafta ulaşamadığım 20 arkadaşımın ismini yazmıştım. Bu hafta da 20 arkadaşımın ismini yazıyorum.

Ahmet Kurdal, Aksel Cömert, Fazlı Tanyeli, Nurettin Eftekin, Barış Küce, Mustafa Unculu, İbrahim Turan, Nurettin Yaz, Nurten Gökalp, Ali Eliyatkın, Necati Kırımcan, Haluk Aksu, Hüseyin Yıldırım, Nevzat Arapoğlu, Mustafa Açıkbaş, Şevket Kartal, Haldun Karaoğlu, Lütfü Gelişen, İrfan Ataç ve Mehmet Gümüş.

Bu arkadaşları gören, bilen, tanıyan sevgili okurlar, 0533-6643353 numaralı cep telefonuma bilgi verirlerse veya [email protected] e-posta adresime yazarlarsa çok sevinirim.

Sevgili dostlar, 1963’ten bu yana aradan tam 50 yıl geçmiş. Çoğumuz yüksek tahsil yapmış, evlenip, çoluk çocuğa karışmışız, dedelik, ninelik mertebesine ulaşmışız.

Elli yıldır birbirimizi göremedik. Koskoca bir elli yıl, bakalım bizleri nasıl dönüştürüp, değiştirmiş, çok merak ediyorum.

Ben bu elli yılda maalesef, gelmem gereken yerlere gelemediğimi düşünüyorum.

Geç kalmışız hayata sanki eksik yaşadık,

Bir lokma bir de hırka ile ancak donandık,

Olanı kader sandık, hayatı ıskaladık,

Baktık, âlem başka boyutta, çok geç anladık…(Mehmet Özata)

                                                                              27 ŞUBAT 2013