Bağbozumundan sonra pekmez yapılan evlerde şırası sıkılan üzümlerden kalan cibre (Üzüm kabuğu ve çekirdeği karışımı) Bahçede gezinen tavuklara atılır; onlar da önlerine atılan cibrenin üzerine üşüşürür, kısa zamanda yer tüketirlerdi.

Yeni öğrendiğim bilgiye göre; biz tavuklara mucize vitamin kaynağını atıyormuşuz. Kim bilir onların yumurtası günümüzdeki yumurtalardan ne kadar farklıydı?

Marketlerde satılan öğütülmüş üzüm çekirdeklerini görünce merak edip incelemeye karar verdim ve inceledim.

Üzüm çekirdeğinin özelliği, ilk olarak 1947 yılında Bordeaux Üniversitesi'nden emekli tıp profesörü, Fransız Kimyacı Jack Masguelier tarafından keşfedilmiştir.

Üzüm çekirdeği ilk olarak hamileliğinden dolayı aşırı ödemi olan, fakültenin dekanının eşine, dekan tarafından verilmiş.

Kadın şişmiş bacakları ile o kadar yorgun görünüyormuş ki, güçlükle yürüyormuş, çektiği acılar yüzünden okunuyormuş.

Kendisine üzüm çekirdeği verilen dekanın eşi 48 saat içinde iyileşmiş.

1950'de üzüm çekirdeği Rezevit olarak bilinen ve Fransa'da satılan ilk damar koruyucu ilaç olmuştur.

Damar sağlığını korumak için gerekli doz ise 5 - 10 gramdır. Üzüm çekirdeğinin insanlar üzerinde yan etkisi görülmemiştir.

Kimler kullanmalı?

•Kan damarlarının yardıma ihtiyaç duyduğunu düşünenler

•Cildinde kırışıklık günden güne çoğalanlar

•Cildi cansız ve solgun görünenler

•Cinsel yaşantılarında kendilerini yetersiz hissedenler

•Kalple ilgili sorunları olanlar

•Ani kalp krizi riski olanlar

•Görme gücünde yaşlanmaya bağlı bozulma olanlar

•Şişlikler ve ödem alerjilerinde

•Yüksek tansiyonda

•Kolayca kanama ve morarma eğilimi olanlar

•Daha önce kanamaya bağlı felç geçirenler

•Şeker hastalığı olanlar

•Varis ve hemoroit gibi sorunları olanlar.

Şunu belirtmek gerekiyor ki; yukarıda bahsedilen faydaların bir çoğu çekirdeğin damarları onarıcı özelliğinden kaynaklanıyor. Çünkü damarlar, insan bedenini ayakta tutan ana mekanizmadır. Damarları onaran çekirdek, diğer hastalıklarında iyileşmesinde önemli bir etkiye sahip oluyor.

* * *

Ben bu bilgileri bu konuda internette bulunan çok uzun bir yazıdan aldım. Yazıya bakarsan eczaneleri boşalt! Üzüm çekirdeği kavanozları ile doldur! Böyle bir şey olmayacağını bilmeyen yok ama yararlı bilgilerdir. Üzüm çekirdeği üzerinde tıp ilmine uygun olarak çalışıldığı açıkça görülüyor, ama yine de bizim için esas olan doktorumuzdur.

Yazdıklarım önemli bir olguyu gösteriyor. 5000 yıldır; yaşı kurusu yenilerek tüketilen ayrıca pekmezi, pestili, kömesi, içecekleri yapılan üzümün çekirdeğinin özellikleri ancak 70 yıl önce keşfedildiğine göre; çöpe atılan gelecek yıllarda değeri anlaşılacak nelerin olacağını zaman gösterecek. Uyanık olmak gerekiyor. Bilim adamlarının yapacakları daha çok iş var.

*

Bugün özel ve anlamlı bir gün. Hepimizin hayatında silinmeyecek hatıralar ve izler bırakan değerli öğretmenlerimizin günü.

Ben bu vesile ile yazımı sonlandırmadan önce her başarımızın altında imzası olan öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Türk eğitimine yıllarını vermiş emekli öğretmenlerimize de sağlık, huzur ve esenlikler temenni ediyorum. Hayatını kaybeden bütün eğitim camiası çalışanlarına ve öğretmenlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.