Çorumlunun takdire şayan bir özelliği ve güzelliği de vefakâr olması, kadir kıymet bilmesidir. Bu bağlamda pek çok vefa örnekleri vefa geceleri sergilediler. Çorum’da iz bırakan, şair, yazar, ressam, müzisyen, öğretmen, bilim insanı, sanat erbabı, … gibi kıymete haiz kişileri sık sık andılar. Hepsi ayrı, ayrı güzeldi. Böyle bir anma gecesi de ÂŞIK BORANİ (HALİL ÇİMEN) için yapılacaktı. Valiliğinin, Belediyenin ve Kent konseyinin himmeti ile ön hazırlık yapıldı. Her şey hazırlandı. İbrahim Gösterir kardeşimiz ÂŞIK BORANİ’nin basılı kitaplarını ve elindeki bütün şiirlerini tarayarak tek DİVAN’da topladı. Divan, İl Kültür ve Turizm müdürlüğü tarafından basıldı. 4 Mart Salı günü saat 20.00’de Tiyatro Salonunda Âşık Boranî’ye vefa gecesi programı yapılacaktı.

Maalesef o hafta Suriye’de 34 askerimizin şehadetinden dolayı nisan ayının ilk haftasına ertelendi. Bu defa Çin’den dünyaya yayılan Koronovirüs vak’ası 11 Martta Türkiye’de ilk kez görülünce, bütün Türkiye’de toplantı, düğün ve benzeri olaylar yasaklandı. Bu sebeple Nisan ayında da anma günü yapılamadı. Hâlâ ne zaman yapılacağı belli değil. İnşallah şu sıkıntılı günleri tez elden atlatırız ve sosyal kültürel faaliyetlerimiz başlar.

13 Haziran günü Sayın Valimiz MUSTAFA ÇİFTÇİ âşık Borani’yi ziyaret ederek takdire şayan bir jest yaptı. Bin yılda bir dünyanın başına gelen pandemi felâketinin ne zaman biteceği belli değil. Ben de sessiz kalmayı içime sindiremedim. Âşık Borani hakkında dilim döndüğünce bir şeyleri Çorumlu hemşerilerimle paylaşmak istedim.

ÂŞIK BORANİ İLE NASIL TANIŞTIK?

2000 yılında Çorum’a nakli mekân ettiğim zaman kadim dostum Sahaf Mustafa GÖKGÖZ beni yıkılan Kültür Sitesinde “Sanat Dostları Toplantısına” götürdü. İki haftada bir cumartesi günleri saat 13.oo-15.oo arası şair, yazar, gazeteci, akademisyen, ressam, sanatkâr, yani Çorum’un yazan çizen kalem erbabı ÇEKVA’da (Çorum Eğitim ve Kültür Vakfında) toplanıyormuş. Borani Baba ve eşi Sevim Bacımla burada tanıştık. Âşık Borani herkesten farklı olarak bu toplantılara eşi Sevim Bacımla geliyordu. Nereye gitse eşi ile gidiyordu.

Sanat dostları toplantısına katılalı iki sene dolmuştu. O hafta program bitti. Dışarı çıktık. Sahaf Mustafa Gökgöz’e doğru geliyoruz. Borani Baba bana döndü ve:

“Hani benim bacım çörek –börek yapıp çaya çağıracaktı. Ne zaman çağıracak?” diye sordu.

Bir an durakladım. Böyle bir davet yapıp yapmadığımı hatırlayamadım. Çorum’da kimseyi tanımıyorum ve kimseye hatun iyi börek yapar. Buyurun gelin börek yiyelim demedim. Zaten o kadar samimi olacak kadar zaman olmadı.

“Tamam peki. Hatuna sorayım. Size haber veririm” dedim.

Eve geldim hatuna durumu anlattım. Âşık Borani diye bir şair var. Daima hanımı ile gezer. Bu gün bana hani benim bacım börek yapıp çaya çağıracaktı dedi. Ben hiç sana böyle bir şeyden bahsettim mi?

-Yoo, hayır hiç anmadın dedi.

Galiba bir yanlış anlama var deyip üzerinde durmadık.

Ertesi hafta toplantıda, toplantı bitiminde yanında Sevim Bacım da vardı ve Borani Baba yine sordu:

“Bacım ne zaman börek yapacak? Bacıma sordun mu?” dedi.

Artık kesin cevap vermem gerekiyordu. Bunda da bir hayır var diyerek;

“Bu hafta biraz ev işleri sıkışık, haftaya söz verdi. Darılmasınlar haftaya buyursunlar dedi” diye cevap verdim. Eve gelince hatuna durumu anlattım.

“Haftaya çörek –börek yapacak diye söz verdim. Unutma iki hafta sonra cumartesi günü misafirlerimiz var” dedim.

İki hafta sonra cumartesi toplantısında bu defa onlar demeden ben davetimi yaptım. Böylece ailece tanıştık. Defalarca biz Sarimbey’e gittik, onlar bize geldi. Çorum’a gelmekle, kazandığımız birkaç kıymetli dosttan biri BORANİ-SEVİM AİLESİDİR.

&

Borani Baba’nın bir dostu olarak bu anma ve vefa günü beni çok memnun etti. Hakikaten âşık Borani Çorum’un bir kıymetidir. Turhan Candan kardeşimizin gayreti, Vilâyet ve Belediye işbirliği ile ortaya çıkan bu güzellik olması gereken bir vefakârlık idi.

Fakat virüs problemi yüzünden iki kere ertelendi. İnşallah en kısa zamanda normal hayata döneğiz ve Çorum’da bir güzellik daha yaşayacağız.

İNSANA SEVGİ VE KADINA SAYGIYI ŞİAR EDİNEN BORANİ KİMDİR?

Süleyman, anası Firdevs hanımdır. Çorum’un merkez köylerinden Sarimbey’de 1943 yılında doğmuştur. Her zaman Türkmen ruhu taşıdığını söyleyen Borani kendi köyünden Sevim Hanımla evlenmiş; iki erkek bir kız evlât babasıdır. Tam Anadolu çocuğu olan Borani köy evinde, Türkmen gelenekleri içinde hayatını sürdürmektedir. Avlulu evlerinde, ektikleri ve diktikleri geniş bir bahçeleri vardır. Tandırda yufka ekmek yaparlar. Salatayı, taze soğanı, domatesi, marulu bahçesinden koparıp yaparlar. Hâlen çiftçiliği devam etmektedir (Tabii ki yardımcıları ve ortakçıları ile)

(SÜRECEK)