Bozdur, bozdur harca

Komisyon toplanacak. Toplanan komisyonda yer alacak taraflar belirlenecek. İşçiler adına hangi sendikanın katılacağına karar verilecek. Asgari ücretle çalışanların sayısı az değil. Kılı kırk yaracaklar. Kolay işler değil.

İşlemler bitti. Beklenen gün geldiğinde komisyon üyeleri toplandı. Basın görüntüleri aldı. Yapılan açıklamaları haber yapacak. İnsanlar evlerinde çaylarını yudumlarken, gözleri kulakları televizyon ekranlarında olacak.

Komisyon, alınan kararları açıkladı. Her zaman olduğu gibi iki taraf ortaya çıktı. Belirlenen ücreti savunanlar, elde edilen başarıyı rakamlarla açıkladı. Bazı televizyon kanalları renkli grafiklerle, fiyatı düşen ürünlerin eski ve yeni fiyatlarını kıyaslayarak çalışanları kazanımlarını anlattılar.

Aynı saatlerde farklı kanallarda ise işçilerin kayıpları anlatıldı. Yeni maaşların ev kirası, yol parası, ısınma giderlerini karşılamadığı dile getirildi.

Farklı izleyicilere seslenen kanalların ortak noktası ise kendi izleyicilerinin duymak istemediği ekonomi alanında uzman aykırı sesleri ekranlara çıkarmamaları oldu.

Önceden olduğu gibi apartman kapıcılarına, bedensel engelli yurttaşlarımıza tanınan vergi iadeleri, onların ellerine daha fazla maaş geçmesini sağlıyordu. Zor koşullarda çalışan, meslek hastalıklarının, iş kazalarının fazla olduğu işkollarında benzer hakların tanınıp tanınmadığını yakında öğreneceğiz.

Bilindiği gibi asgari ücret, çalışanlara ödenmesi gereken en düşük ücrettir. Geçmiş yıllarda hiçbir mesleği olmayan, okuma yazmayı askerlik yaparken ‘Ali Mektebi’nde öğrenen vasıfsız işçiler alıyordu. Aynı işleri yapan kıdemli işçilerin maaşları ise daha fazlaydı.

Günümüzde ücret karşılığı derse giren öğretmenler bu ücreti alamıyor. Özel okullarda, kurs merkezlerinde çalışanların sıkıntıları ise ayrı bir konu.

Söylentilere göre bazı küçük işletmeler, çalışanlarına asgari ücreti bile ödemiyormuş. Çalışan, bankadan maaşını çekip bir kısmını işletme sahibine geri ödüyormuş.

Çalışanların, onların üyesi olduğu sendikaların, işveren sendikalarının dile getirmedikleri küçük bir ayrıntı var: Petrol ürünleri, doğal gaz, elektrik gibi çalışanları, çalışmayanları, emeklileri, çalıştıranları hatta devlet kurumlarını doğrudan etkileyen ürünlerde küçük çaplı indirimler yapılmış olsa asgari ücretin artışına gerek kalmayacak. Yapılacak tasarruflarla beklenenden daha fazla indirim yapılabilir.

Bazı ürünlerde giderlerin artmasından kaynaklanan fiyat artışları olacak. Devamında başka ürünler zamlanacak. Kısa sürede asgari ücrete yapılan zam buharlaşıp gidecek.

Yıllar geçecek. Bugünlerde haber bültenlerinde yer alan açıklamalar zamanı geldiğinde yeniden tekrarlanacak. Değişen sadece yetkili kişilerin adları olacak.