“Kızım geri gelmez”
Özgecan’ın annesi

Beklenen oldu. Tahminler doğru çıktı. Cezaevinde yatanlar, bir yolunu bulup Özgecan’ın katini öldürdüler. Adı her neyse bazı gazeteler, bu öldürme olayını diğerlerinden ayırdılar. Yeni bir şey daha öğrenmiş olduk. Birini öldürürsün katil olursun. Başka birini öldürürsün kahraman olursun!
Yazanlar, çizenler, az konuşanlar, çok konuşanlar kılı kırk yaranlar, kaleminden kan damlayanlar tek yürek tek ses olacak. Bir katili bir kahraman yapacaklar. Ellerine o fırsat geçmiş olsa gözlerini kırpmadan o sapığı büyük bir zevkle öldüreceklerini söyleyecekler.
Bir katilin bir katili öldürmesi normal kabul ediliyor. Bunu söyleyenlerin hangi hukuk eğitimi aldığı sorgulanmıyor. Başka insanların da başka suçlar işleyip işlemediğine bakılmıyor. Suçlu olanların sesi, suçsuz olanlardan daha çok çıkıyor. Kendi çocuğuna yaptıklarını duyduğunda insan olmaktan utanıyorsun; o şahsiyet kendini suçsuz göstermek için söyledikleri yalanın daniskası. Adam utanmasa bu suçu işlemeye benim çocuğum beni zorladı diyecek.
Eşini, erkekleri baştan çıkarmak için kuyruksallayan malum kadını öldürenler, kravat takıp takım elbise giydiğinde kötü hali iyi hale dönüşüyormuş.
Madem ki hak yerini bulmuyor, madem ki herkesin yaptığı yanına kalıyor, mahkemeler yıllarca sürüyor, mahkeme kararları bizim istediğimiz gibi çıkmıyor… O halde çözüm yolunu başka yerde aramak gerekiyormuş!
Asanı asıp, keseni keseceksin. Öldüreni öldüreceksin. Katilleri, sapıkları buna benzer suç işleyenleri şehirlerin en kalabalık meydanlarında herkesin gözü önünde sallandıracaksın. Bunları yaparsan bir daha benzer suçlar işlenmezmiş.
Suçluyu hukuk kuralları, hukukçular değil, hukuktan anlamayanlar; hatta suç işleyenler cezalandıracaksa başka söze ne gerek var?
Katili öldüreceksin. Bunu anladık. Hırsızı nasıl cezalandıracağız? Hırsızın elini, hırsızlıktan nasıl keseceğiz bunu bilen var mı?
Vergi kaçıranı ne yapacağız? Bir yolunu bulup bankaları dolandıranların cezasını nasıl vereceğiz? Uzun söze gerek yok; sözü başka özü başka olanı ne yapacağız? Kendi çıkarlarından başka bir şeyi düşünmeyenlere hangi tür cezaları vereceğiz?
Hukuktan anlamadığım için kaç çeşit suç var, bunu bilmiyorum. Her suça kendi anlayışımıza uygun cezaları verdik? Böylece devleti büyük bir yükten kurtardık. Sonunda hukukçuya, mahkemelere gerek kalmadı. Öyle olduğunu hayal edelim.
Anne sütü emen kendi kanından bebeğe, kendi çocuğuna, kendi öğrencisine (devamını yazmak istemiyorum) karşı suç işleyenleri nasıl cezalandıracağız?