Apple'ın ısırılmış elma logosunun, siyanüre bulanmış bir elmayı ısırarak intihar eden eşcinsel bir matematikçiye ait olduğu iddiaları şirketin başına geçen eşcinsel CEO Tim Cook ile beraber yeniden gündemde...
Alan Turing, geçen yüzyılın en büyük dehalarından biriydi. Matematiksel “doğru” kavramına getirdiği yenilik kadar, bilgisayar teknolojisinin atası olmasıyla da bilim dünyasını sarsmıştı. Üzerine güneş batmayan imparatorluğa bağlı bir ailenin çocuğu olarak Hindistan’da doğan Turing, teknolojik yeniliklerinden ziyade savaşta oynadığı rol ile dünyanın kaderini değiştirmiştir.
Radikal Gazetesi'nden Gökçe Aytulu'nun haberine göre, Britanya hükümeti İkinci Dünya Savaşında Nazi ordusunun tüm Avrupa’yı hallaç pamuğu gibi atmaya başladığı sırada Turing’e bir şans verdi. Onu Bletchley Park’ta savaşın kaderini belirleyecek bilim heyetinin arasına kattı. Turing, burada insanlığın gidişatını değiştirecek bir hamle yaptı.
NAZİLERİ DİZE GETİRDİ
Nazi Almanya’sının ordu içi iletişimini sağlayan “ENIGMA” yazılımını çözebilmek için bir makine geliştirdi. Adı basitti: Turing makinesi.
Günümüz bilgisayarlarının atası durumundaki bu makine çözülmesi imkânsız gibi görülen Enigma’yı birkaç saat içinde çözmeyi başarmıştı. İkinci Dünya Savaşı’nda taşların yerinden oynadığı nokta da bu oldu. 
Almanların iç iletişimini anlayan müttefikler, mutlak bir yenilginin kıyısından döndüler.
Ancak insanlık tarihini değiştiren bu buluş, Turing’in kaderini daha farklı şekilde değiştirdi. Britanya hükümeti, savaş sonrası dönemde “yapay zekâ” üzerinde çalışan Turing’in tehlikeli olabileceğine kanaat getirdi. 
Kötü polisiye filmlerinde denildiği gibi “Turing çok şey biliyordu”.
'AHLAK'SIZ SORUŞTURMA
Britanya bu dehayı kontrol altına almak için en ahlaksız yolu seçti. Turing’in özel hayatına girdi ve eşcinsel ilişkilerini ortaya çıkardı. İngiliz istihbaratı o dönem yürürlükte olan “ahlak” yasasına dayandırarak Turing’i yakalattı. (Bu yasa 1967 yılında yürürlükten kalktı.)
Bir savaş kahramanı, insanlığı, tarihin en büyük faşist hareketinin elinden kurtarmış olabilirdi, fakat Turing bir eşcinseldi. Hâkim karşısında iki seçeneği vardı: 
“Ya hapis cezasını çekecek ya da östrojen hormonu almayı kabul edecekti. Ki insan haklarına aykırı bu uygulama acı veren bir kısırlaştırma yöntemi demekti. İkincisini seçti. Matematiğin büyük dehası, aldığı hormonlarla vücut kimyasını bozmayı kabul etti.
Bir yıl sonra bir yudum ısırdığı bir elmayla hayata gözünü yumdu. Elma siyanüre batırılmıştı. Dünyayı faşizmin elinden kurtaran Turing, İngiliz faşizmine kurban gitti.
Ölümü, intihar olarak kabul edildi ve soruşturma apar topar kapatıldı. Britanya, neredeyse 60 yıl sonra nedamet getirdi. İki yıl önce İngiliz hükümeti mecliste toplanan imzalar sonrasında Turing’den resmi olarak özür diledi. 
Bilgisayar teknolojisinin atası, ölürken bıraktığı kenarından ısırılmış bir elmayla da gelecekteki bir şehir efsanesine konu oldu.
Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın 1976’da kurduğu ve bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple’ın logosu Turing’in makûs talihiyle bağdaştırıldı.
Ucundan ısırılmış bir elma şeklindeki logo, bilgisayar teknolojisinin babasına bir saygı duruşuydu. Onun ölümüne ses çıkarmayan dünyaya, büyük ustayı hatırlatmak için yapılan bir güzellemeydi. Gökkuşağı rengi de Turing’in yaşam tarzına, cinsel tercihine atıfta bulunuyordu. Zaten “1984” temalı meşhur reklamında açıkça faşizme karşı bir duruş sergileyen şirketin bu tavrı şaşırtıcı değildi.  
BAADDİN ESPRİLERİ
1-"Sadece devletin konuşma hakkına sahip olduğu bir ülkede hiçbir söze inanmayın."
2-"Bir yerde yangın varken biri seni ibadet etmeye çağırıyorsa, bil ki bu bir hainin davetidir." (Ali Şeriati)
3-Derler ki, Lokman Hekim 32 hastalık tespit etmiş. Bunların 16’sının sebebi “Ayaz”  16’sının sebebi “Boğaz” mış. ÜŞÜTMEYİN VE ÇOK YEMEYİN.
4-Görünüşünüz neye benzerse benzesin, nezaketiniz sizi dünyanın en güzel insanı yapar.
5-Flört aşamasında karakter ayarlarını değiştirip evlenir evlenmez fabrika ayarlarına dönen canlıya “Türk Erkeği” denir. 
Orta Doğudan, Orta Asya’dan ve Afrika’dan Avrupa’ya deniz yoluyla göçerken boğulan  garibanların şahsında aklını kullanmadan sürekli çoğalan cehaleti kınıyorum.  
Garp diyor ki, fazla çoğaldınız yeter artık Şark!
Aklınızı kullanın, doğum kontrolü yap, uyan, kalk
Virüs saldık havaya belki de ölürsünüz diye,
Dünyaya sığmadınız istilanızdan bunaldık, bak… (Mehmet Özata) 
26 Mayıs 2021