Artık apartmanlar günümüzün vazgeçilmez ortak mekanları haline gelmiştir. Apartmanlar yönetimi Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat maliklerince kendi aralarında veya dışarıdan seçilecek yönetim kurulu tarafından idare edilir. Kat malikleri adına, apartman ihtiyaçlarını karşılamak üzere yöneticiler ticari ve iktisadi bazı faaliyetler gösteririler. Bugünkü yazımda bu faaliyetler sırasında ortaya çıkan bazı vergisel ve sigorta sorunlarından bahsetmek istiyorum.

Gelir Vergisi açısından; Apartman yönetimi faaliyetinin gelir vergisine konu olabilmesi için ortada bir gerçek kişinin olması gerekmektedir. Gerçek kişiliği olmayan apartman yöneticiliğinin gelir vergisi açısından herhangi bir sorumluluğundan bahsedilemez. Daha açık bir ifade ile apartman yöneticiliği gelir vergisinden muaftır. Ancak apartman yöneticiliği adına ortaya çıkan ticari, zirai, gayrimenkul, menkul vs. bir kazancın gerçekleşmesi halinde bu kazançlarından dolayı gelir vergisi mükellefiyetliğinin doğacağı kaçınılmazdır.

Gelir Vergisi ilgili maddesine göre; Örneğin apartmana gelen kömürün içeriye alınması için verilen 20 milyon hamaliye ücretinden , vergi kesintisi yapılacak mı ? Bilindiği üzere bu işi gerçekleştiren işçiler almış oldukları 20 milyon ücret karşılığında apartman yöneticiliğine belge ( fatura, fiş) veremeyeceklerdir. Bu durumda apartman yönetimi ödemiş olduğu 20 milyon karşılığında gider pusulası düzenlemek zorundadırlar. İşte ortaya çıkan bu gider pusulasında, vergi kesintisi yapılacak mı ?  Bu konuda ayıkırı görüşler olmasına rağmen, Gelir Vergisi kanunun 94. maddesinin 1. maddesinde tevkifat yapmaya mecbur olanlar arasında, apartman yönetimleri sayılmadığından kesinti yapmak gibi bir yükümlülüklerinin olmaması gerekmektedir.

Kurumlar Vergisi Açısından; 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, kurum kazancını şöyle tanımlamıştır; Sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklarının kazancıdır. Apartman yöneticiliği yukarıda sayılanlara girmediğinden kurumlar vergisine dahil olamaz.

Apartman Yönetici ve denetçisine ödenen ücretler ; Kat mülkiyeti kanunun 40. maddesinde göre yöneticiler, kat maliklerinin vereceği ortak karar gereğince ya kimi apartman giderlerine katılmamak yada ücret almak yolu ile bazı menfaatler elde edebilirler. Bu kapsamda yönetici veya denetçiler ister kimi giderlere katılmamak gibi ayni şekilde isterse ücret almak yolu ile nakit şeklinde elde ettikleri menfaatlerden vergi kesintisi yapılmayacaktır. Ancak bu gelirleri elde eden yönetici veya denetçiler kendi kişilikleri adına istisna tutarlarını aşması halinde  gelirlerini beyan edeceklerdir.

Kapıcı veya Bahçıvan Ücretleri ; Gelir Vergisi Kanunun 23/6 maddesine göre “ hizmetçilik, kapıcılık, bahçıvanlık, dadılık hizmetleri için ödenen ücretler  gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Buna göre kapıcı ve bahçıvan ücretlerinden vergi kesintisi yapılmayacak, sigorta kesintisi yapılmak suretiyle ücret ödemesi gerçekleştirilecektir.

Bina dış cephelerine alınan reklam gelirleri; Binanın apartman yönetimine değil, kat maliklerine ait olduğu düşünülür ise apartman yöneticiliği adına alınan reklam gelirlerinin yöneticilik adına vergilendirilmeyeceği ortaya çıkar. Dolayısıyla bu gelirden dolayı kat malikleri kira geliri niteliği ile vergiye tabi tutulacaktır. Ayrıca reklamı veren kişi veya kuruluş tarafından reklam bedeli üzerinden % 20 gelir vergisi tevkifatının da yapılması gerekecektir.

Apartman yöneticilerinin, yukarıdaki işlemlere dikkat ederek, şahsi sorumluluklarını takip etmeleri kendi yararlarına olacaktır.