Elhamdülillah ben analı-babalı büyüdüm. Ama benim yaşıtım olan bir arkadaşım vardı öksüzdü. Bende bulurdu yüreğindeki yaraya merhemi. Ne zaman analı bir konu açılsa ağlardı, hem de ne ağlama, gözünün yaşı yüzünü yurdu.

7 yaşında da ağlıyordu yetmiş yaşında da. Arife günü de ağlıyordu, bayramda da ağlıyordu.

Bayramlarda elini öpmeye gelenlere gözyaşını göstermezdi. Ama gönlünün yarasını herkes sezerdi. Bayram gelmiş neyime, türküsünü bir söyleyişi vardı değme sanatkârlar onun gibi okuyamazdı.

Gözünden yaşlar akarak okurdu Kur’ anı. Onun gibi rabbine sığınarak okuyan azdı. Okudukça okur, bir nebze o zaman durulurdu yarası.

Elinden geldiğince bu yarasını başka çocuklara sezdirmezdi. Beni çok severdi çünkü onu dinleyen bir ben vardım. Yatakta yorganı başına çeker inleyerek ağlardı.

Öğretmeni anasıydı onun. Cuma’da, bayramda elini öper, yanan ateşini bir parça söndürürdü.

Gurur duyardı öksüzlüğüyle. Bu acı, bu ateş etti beni eritti derdi. Yazın sıcağında çıkarmaz pardösüsünü, üşüyorum derdi. Öksüzlük budur derdi, anlayana.

En büyük huzuru namazda bulurdu. Çok az insan onun gibi anlar ve namazın dinin direği olduğunu bilirdi. Namazda da ağlıyordu. Namazda kalp gözü açılıyor ve huzur buluyordu.

Kuzular söylerdi, ona yılların geçtiğini. Çünkü unuturdu baharı yazı. Yeni kuzuların melemesini beklerdi. Onun kuzu ile koyun sevdasını kimse sezemezdi. Kuzusu ölen koyun çekerdi cehennem azabını. Koyunu kırkarlar derisi görünür, güneş yakar ciğerini, sanki çürür.

Hani Aşık Veysel’e, gözünü açalım demiş doktorlar da, o da, istemem, benim dünyam böyle daha iyi demiş ya.

Sılasını özleyen asker gibi özler insan anavatanını.

Pencereden kar geliyor, gurbet bana dar geliyor.

Vatan millet, bense sılada çekerim hasret.

Bir varmış bir yokmuş,

hamamda türküyü açıklar gibi kim söyleyebilirmiş?

Kuşlar uçar havalarda, kuzu koyun otlaklarda.

Mevlayı arar hak aşıkları, bulur bazıları,

bulamaz bazıları.

Üzüm olmuş koruklar sabırla,

budur anlayana.

Nedir senin bu halin?

Bir sonraki anneler gününü bekleyelim!

Doğum günü, ölüm günü, en yürektendir Anneler Günü…

Saygı ve sevgilerimle.