Türk milletinin kalbinin attığı yer olan Anıtkabir’in, bilinen siluetinin yanı sıra bilinmeyen bir çok gerçeği de yıllardır derinliklerinde sakladığını işin doğrusu ben de yeni öğrendim. ‘Nasıl öğrendim?’ sorusuna cevap verecek olursak, 45 gün önce rahmetli ablamın torunlarından, Hakan Arıkan bana bir ileti gönderdi. İletiyi okuduğumda büyük bir şaşkınlık yaşadım.

Yapımı 9 yılda tamamlanan yaklaşık 150 bin ton ağırlığındaki Anıtkabir'in, heykellerinden süslemelerine, kulelerinden kabartmalarına kadar pek çok özel anlamlarla yüklü olduğunu gördüm ve haftanın önemine binaen yayınlamanın uygun düşeceğini düşünerek bugün köşeme taşımaya karar verdim.

Prof. Emin Onat, Doç. Orhan Arda ile birlikte Anıtkabir’i projelendiren kıymetlerdi. Biz sadece Emin Onat'ı biliyorduk. İrdelendiğinde bir çok başarıya imza atmış olmasına rağmen 27 Mayıs ihtilalinin kıyımına uğrayan çok sayıdaki profesörler arasında yer alıyor.

Darbenin ardından 1961 yılı Temmuz ayında geçirdiği kalp krizi sonucu 53 yaşında vefat etmiş. Allah rahmet eylesin.

Sonuç, ihtilallerin büyük hatalar yaptığını gösterirken, değerli bilim adamlarımızı harcamada şampiyon olduğumuzu ortaya koyuyor.

Araştırmacı Yazar Seyit Ali Ergeç ve Mimar oğlu Taha Sergen Ergeç'in kaleme aldığı "Anıtkabir'in Şifresi" kitabından alınan yazıda bir çok ince detaya ulaşıldığını görünce rahmetli Prof. Emin Onat'a olan hayranlığım "tavan yaptı" diyebilirim. İşte o iletiden önemli alıntılar:

TÜRKLERİN SON KURGANI: ANITKABİR

Anıtkabir’in planı ve yapıldığı yer tamamen Türk tarihinde önemli yeri olan kurgan mantığına göre belirlenmiştir. Anıtkabir’in bulunduğu yer olan Rasattepe eski bir Frig yerleşkesidir. Anıttepe’nin yükseltisi 907 metredir. Atatürk’ün kabrinin bulunduğu yer ise 905 metredir. Yani Atatürk’ün ölüm saati olan 9:05 ile 905 metre arasında bir bağ kurabiliriz.

Anıtkabir’e Aslanlı Yol denilen doğu yönünden girilmektedir. Yürüyüş yolunda asimetrik döşenmiş, döşeme aralıkları 5 santimetre olan taş döşeme yapılmıştır. Bu uygulama ziyaretçiyi başı önde yürümeye zorunlu kılmaktadır. Aslanlı Yol’a yüksekliği 4 metre olan 26 basamaklı bir merdiven ile çıkılmaktadır. 26 sayısı sembolik olarak 26 Ağustos’taki Büyük Taarruza ithaf edilmiştir. 26 basamaklı merdiven 14 ve 12 basamak şeklinde bir sahanlıkla iki bölüme ayrılmıştır. Merdivenlerden sonraki 5 basamak ise 26 Ağustostan 5 gün sonra Yunan ordusunun bozguna uğradığını simgeler. Bir de merdiven yüksekliği 4 metre ile 26 basamak sayısını çarptığımızda 104 sayısı karşımıza çıkmaktadır. 104 sayısı Maya takviminde sık geçen bir sayı olup bir asrı ifade etmektedir.

Aslanlı Yol’da aslanlar arasındaki mesafe 28.60 metredir. Bu bölümün alanı ise 366 metrekaredir. Bu sayı da güneş takviminde yaşadığımız dört yılda meydana gelen bir artık yıl olan sayıdır. Aslanlı Yol’da 12 sağda, 12 de solda olmak üzere toplam 24 aslan heykeli vardır. Bu 24 heykel 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir.

Aslanlı Yol bitiminde Tören Meydanı’na ulaşılmaktadır. Tören meydanı, TBMM ve Ankara Kalesi’nin kesiştiği aks üzerindedir. TBMM Genel kurul binasının Mozoleye uzaklığı 1920 metredir. 1920 aynı zamanda TBMM’nin kuruluş tarihidir. Mozolenin konumu mükemmel seçilmiştir. Anıtkabir inşaatının temel atma töreni 1944 yılında yapılmıştır. Bu nedenle mozolenin büyük sütunlarının yüksekliği 19,44 metre olarak belirlenmiştir. Atatürk’ün boyu 1.73 metredir. Bu sayıyı 19,44 ile çarptığımızda bize 33 metre yükseklikte olan bayrak direğinin yüksekliğini vermektedir.

Tören alanında mozoleye 42 basamaklı merdivenden çıkılmaktadır. Atatürk 42 yaşında Cumhuriyeti ilan etmiştir. 42 sayısını bir Maya asrı olan 104 ile çarptığımızda tören meydanındaki 373 kilim desenli alanın ölçüsü olan 4368 sayısını vermektedir. Bayrak direğinin yükseltisini Atatürk’ün boyunun yüksekliğine böldüğümüzde 19,38 sayısı çıkmaktadır. Bu sayı Atatürk’ün ölüm tarihi olan 1938’i göstermektedir.

Anıtkabir’de Orhun abidelerinin izlerini de görmek mümkündür. Anıtkabir’in dış cephesinde Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku’nun bulunması Orhun yazıtlarından esinlenildiğini göstermektedir. Şeref salonu yer döşemelerinde, tavan ve iç kolon süslemelerinde çok sayıda ok, yay, yaba, koçbaşı, koçboynuzu, bukağı, bereket ve kurtağzı motifleri Hun ve Göktürk kurganlarındaki motiflerin aynısıdır.

Mozole kaide planının uzun kenarı 72 metre ve kısa kenarı 52 metredir. Böylece alanı 3744 metrekare ediyor. 3744 sayısı Maya takviminde 365 ile çarpılarak 1366560 sayısı elde edilmektedir. Maya takvimine göre bu Güneş kendi yörüngesi etrafında 3744 yılda ya da 1366560 günde dönmektedir.

Şeref salonu ölçüleri 32-60 metre ölçülerindedir. Böylece alanı 1920 metrekare etmektedir. Yani TBMM’nin kuruluş yılı elde edilmektedir. Anıt dış kolonat sayısı 40, köşe kolonat sayısı 4 ve giriş kolonat sayısı 4’dür. Bunların toplamı 48 eder. 48’in karesi alınırsa 2304 eder. Bu sayıyı 23-04 şeklinde okursak 23 Nisan’ı buluruz."

Araştırmacı yazar Seyit Ali Ergeç ve mimar oğlu Taha Sergen Ergeç’in kaleme aldığı Anıtkabir’in Şifresi kitabında Anıtkabir ile ilgili bana gönderilen iletide paylaşılan bilgiler bu şekilde. Daha fazlasını merak edenler kitabı okuduklarında meraklarını giderebilirler diye düşünüyorum.

Bu vesile ile Büyük Zafer'in 97'inci yıldönümünde başta Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

En güzel günler sizlerin olsun.