CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” metnine imza attılar.

Ankara Bilkent Otel’deki toplantı, gerek düzeniyle, gerekse sunumuyla iyi bir organizasyondu. Kılıçdaroğlu, Akşener, Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu, Uysal ortak bir metne imza atarken, öz olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme ve demokratikleşmeye vurgu yaptılar. “Yarının Türkiye’sine” dikkat çektiler.

Türkiye’de bu kapsamda partilerin yan yana gelmesi, bir ilk ve kitleler açısından umut verici. Toplumun büyük bir kesimini kucaklıyor olması, değişik kesim ve grupların tek adam iktidarına karşı, bir araya gelmesi umutları bir kat daha yeşertiyor. Partiler tepesinde geniş çaplı uzlaşma ve uyum. Umut ediyorum ki dalga dalga kitleler arasında yayılarak tabana inecek. Daha şimdiden ülkede bir umut ve iyimserlik iklimi oluşmaya başladı.

20 Yıldır ülkeyi yöneten iktidar, kitleler lehine hiçbir soruna çare olamadı. Mutlaka faydalı olduğu küçük bir elit kesim olabilir, fakat bu geniş yığınları rahatlatan bir durum değildir. Ülkenin yakıcı sorunları yerli yerinde duruyor, ve kitleleri yakmaya devam ediyor. Ülke adeta yangın yerine dönmüş. Neye el atsan enkaz, yıkım, pahalılık, yoksulluk, işsizlik, liyakatsızlık, eğitim çökmüş, sağlık sistemi sorunlarla dolu, yargı iktidara bağımlı hale getirilmiş, ülke adeta orta çağın kör karanlığına gömülmüş.

İşte tam bu ortamda 6 partinin bileşeni, kitlelere bir iyimserlik umudu olarak doğuyor. Kitleler bu bileşenden ilk fırsatta; “Şeffaflık, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, adalet, özgürlük, liyakat, milli eğitim, kuvvetler ayrılığı, yolsuzlukla mücadele” gibi ilaç kadar gereksinim duyduğu kavramları bekliyor. 6 parti bileşeninin işleri hiç kolay değil. İçerde ve dışarda sorunlarla dolu, bir ülke devir alacaklar. Fakat karamsar olmamak lazım, Türkiye olanakları olan bir ülke, yeterki liyakat sahibi, ehil insanların eline geçsin. Çok kısa sürede kendisini toparlar.

Sadece 6 parti bileşeni mevcut iktidarı, ilk seçimlerde al aşağı etmeye yeter de artar. Mevcut kamuoyu yoklamaları bu umudu veriyor. Böyle olması ittifaka katılımı duraksatmamalı. Yeni katılımları da, gerekirse bünyesine almalı. Demokrasi ve yurtseverlik bağlamında herkesi kucaklayabilmeli.

Geniş katılımlı partilerin ittifakı, şu ana kadar yapılan tüm olumsuzluklara, kötülüklere, bir karşı duruştur. Gördüğümüz kadarıyla ilk fırsatta hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı gözüküyor.

Cumhuriyetin kurucu iradesi ülkeyi ortaçağın kör karanlığından ve tek adam rejiminden çıkararak cumhuriyeti kurmuş ve “Egemenlik kayıtsız, koşulsuz milletindir” demişti.

21 Yüzyılda egemenliğin tek kişinin iradesine verilmesini, cumhuriyet ve demokrasi bilincine ermiş kitlelerin, zaten daha fazla taşıma olanağı yoktu. Cumhuriyetin demokrasi ile bütünleşip, taçlanacağı bir umudu vermesi açısından 6 partinin bileşeni umut vericidir. Yeni dönemin ayak seslerini duyar gibiyiz.