TOPLUM İÇİN ADALET ÇOCUĞUN SÜTÜ
GİBİDİR, EĞRİNİN GÖLGESİ DE EĞRİDİR

5.”Dünya dalgıcın denizden çıkardığı cevhere benzer. Dalgıca faydası olmaz. Dünya karanlıkta da olsa geçer. Ama ahiret öyle mi? Ebedi hayat nasıl ışıksız olur. Hz. Yakup A.S.ye sormuşlar; “Yusuf’un hasretinden ağlaya ağlaya gözlerini kaybettin. Eline birşey geçmedi. Boşa ağladın”, demişler. O da; “Benim gözlerim Yusuf’a bakmak içindi, Yusuf’u yitirdikten sonra o bakan göze ihtiyacım kalmadı” demiş.
Yani, göz mahsus sevgili içindir. Sevgili yoksa, sevginin aktığı göze ne hacet demişler.
6.Adalet her hususta hakkı gözetmektir. Hakkı kabul etmektir. Adalet medeniyetin üstündedir. Ulu Allah yedi kat göğü yarattı. Arasına denge-mizan- ölçüyü, adaleti koydu ve insanlara “Ella tedgav filmizan” Ey insalar, sizin aranıza da adalet ölçüleri koydum. Semada zerre düzensizlik olsa gök yere iner, sizler de yerdeki adaleti sarsarsanız sıkıntıları aranıza çağırmış olursunuz.
Toplum için adalet çocuğa verilen süt kadar önemlidir. Çocukları adaletle yoğurmalısın ki, toplum huzur bulsun. Ana-babalar çocuklarını en nadide yiyeceklerle besliyorlar. Halbuki, ilim, erdem, ahlakla da o derecede beslenmesi gerekir. Toplum canavarı onların bedenleriyle değil, ruhları ile defedilebilir.
7.İnsanların en kötüsü yaşlandığı halde, kötülüğe devam edenlerdir. Halbuki, yaşlandıklarında kötülükler onları terkettiği için onu bırakırlar. R.SAV. “Sizin en hayırlınız ömrü uzun, ameli güzel, faydası herkese dokunandır. Sizin en kötünüz de ömrü uzun, ameli berbat, zararı çok olup yıkılıp gitmenizin istenmesidir” buyuruyor. Yiğitlik odur ki, kötülükler seni bırakmadan senin onu bırakmandır.
8.Kötü insan sivrisineğe benzer. Hem kanını emer, hem de acıtır. Sonunda da patlar. Kötü insan, -leim-da doydukça şükür edecekken, nankörlüğü artar. Onun için kötülüğü huy edinene iyilik ona kötülük etmektir. Yoksa iyilik bilene iyilik etmek zorunludur. Kötülük edene iyilik etmek mertliktir. Ama kaç kez!
9.Kimsenin kalbini kırma. Kalp kıranın kısası, cezası Allah’ın adalet kılıcı ile yapılır. Kalp kırmak Kabe’yi yıkmaktan kötüdür. Çünkü Kabe’yi Hz. Adem yapmış. Adem’i ise Allah yaratmış, kalp kırmak Allah’ı -rızasını- kırmaktır.
“Allah’ın rahmet kapısının kilidi ah diye Allah’a yalvarmaktır. Onun başka anahtarı yoktur. Süt emen yavrular, atlayan dilsiz hayvanlar, rüku eden kullar, aksaçlı dede ve nineler olmasaydı, insanlığın üzerine yağmur yerine taş yağardı.
Kötülüklerin anası dünyadır. Dünyayı sana tapulasalar 1,5 metrelik toprak senindir. Gerisi mirasçının. Değer mi ebedi ızdıraba ey akil.
Ömür kum saatine benzer. Kalbinin her atışı ömrünü azaltır. Ezel kaleminin yazdığı değişmez. O halde mahzun yaşamak insana zarardan başka bir şey vermez.
10.Ömrün bereketi güzel ameldir.
11.Ölümün müjdecisi doğumdur.
12.Kalbin ışığı helal lokma, karanlığı haram lokmadır.
13.Eğrinin gölgesi de eğridir. Onun için olduğun gibi görün.
14.Hırsız neyi çalamaz, kanaat çalamaz. Çünkü o tükenmez bir hazinedir. Zenginliktir.
15.Dostunu öfkelenince, ahbabını züğürt olunca sına.
16.Dumanla başlayan ocağın sonu küldür.
17.Kurdun nasibi, çobanın uyumasına bağlıdır.
18.Gül açmadan renk olmaz.
19.Kişinin en büyük düşmanı kendisini beğenmesidir.
SÜRECEK