TASAVVUFUN BÜYÜK ERENLERİNDEN
İBRAHİM BİN EDHEM’İN KERAMETLERİ

(Mevlana hazretlerinin Mesnevi’si 8. cilt, 7143-7316. beyitler)
R.SAV. efendimizden sonra kıyamete kadar bir daha peygamber gelmeyecek. Peygamberimiz “Hatemennebiyyin” yani, son peygamberdir. Peki, peygamberlik görevi ne olacak?
R.SAV. bu görevi; Rasih (ilimde en üstün seviye), alim (bilgili), arif (alimin üstü ledünni ilimleri de bilen), ilmiyle amil, hilmiyle kamil, peygamber yaşayışı ile yaşayan; “Elülemaü veresefül enbiya” hadisi şerifi ile gerçek alimler peygamberlerin varisidir, vekilidir.
Bu ehlisünnet ve cemaat imamlarının görüşü ve esas olanıdır. Caferilere göre, Seyyid ve Şerif Seyyid, Hz. Hüseyin R.A.nın soyundan gelenler. Şerif; Hz. Hasan R.A.nın soyundan gelenlerdir. Sadece Seyyitler peygamber vekilidirler. 12 İmam bunların öncüleridirler. Netice şudur ki; peygamberin vekili peygamber değildir. Amma peygamber ahlakı ile yaşayan yüksek alimlerdir diyebiliriz.
Tasavvufta batını ilimleri bilene, beşeri gözle görülmeyeni kalp gözü ile görebilenlere Arif denmektedir. İşte kerametlerini, olağanüstü hallerini arz edeceğimiz İbrahim Etem Hazretleri de tasavvuf büyüklerindendir. İlk mutasavvuflardandır. Kendisi, Belhli olup Hükümdarzade, yani Şehzadelerden bir şahtır.
Gençliğinde arzedeceğim bir olay sebebi ile tacı tahtı terk edip Mekke’ye gitmiş, orada tabiinden Süfyani Sevri Fudayi B. İyaz İmamı Azamın birinci talebesi Mutlak Muctehit İmamı Yusuf ile görüşmüş, Zahit Abid bir kişi Şam’da hicri 161 ve 162. veya 166. yılında vefat etmiştir.
Mevlana hazretleri hem alim hem de arif, hem alim hem de tasavvufun büyüklerindendir. İbrahim Etem Hazretlerinin kerametlerinden bazılarını bize bildirmiştir.
İbrahim Etem Hazretlerinin uyarılması:
İbrahim Etem Hazretleri, bir ülkenin kralıdır. Kralların saray yaşantıları herkesin hayalini süsler. Her akşam yeni bir yatak, yorgan hazırlanır, her gün bir yenisi gelirmiş. Hizmetçiler de değişirmiş. Bir akşam bir hizmetçi kız İbrahim Etem’in yatağını hazırlamış. Bu yatakta yatması nasıl oluyor bir bakıyım demiş ve yatağa uzanmış. Yorgun olan hizmetçi kız uyuyakalmış yatakta. Padişah İbrahim Etem yatacağı zaman bir de bakmış ki, yatağında birisi (hizmetçi) yatıyor. Öfkelenmiş, yanındaki saray çavuşlarından birisi hizmetçi kızı dövmeye başlamış. Neden sen padişahın yatağında uzanırsın. Önceleri ağlayan hizmetçi kız sonradan gülmeye başlamış. Güldükçe çavuş vuruyormuş. İbrahim Etem müdahele etmiş ve kıza sormuş. Neden yatağıma izinsiz yattın ve niçin gülüyorsun, demiş. Zavallı hizmetçi yatağa yatmayı denemem acaba padişah yatağında yatmak nasıl oluyor bir sınayım dedim. Gülmem de ben bu yatakta çok kısa bir süre yattım, dünyanın dayağını yedim acep bu yatakta sabahlara kadar nice geceler yatanın yiyeceği dayağa gülüyorum demiş. Padişahı buradan bir düşünce almış. SÜRECEK