AHMAKLIĞIN TEDAVİSİ YOKTUR,
ÇARESİ AHMAKTAN UZAK DURMAKTIR

Ayı adamın başında bekliyor. Adam hasta, uyku basıyor ve uykuya dalıyor. Bu arada bir kara sinek uyuyan adamın alnına konuyor. Dünyanın en inat yaratıklarından birisi de sinekmiş. Ayı sineği kovuyor. Sinek inadına geri geliyor. (Kur’an’da da sinekten söz eden ayetler vardır. Küçük bir yaratıktır ama her insan kendi gücü ile onunla baş edemez. Ancak hile, ilaçla başedebilir.) “Emcul halifelerinden Me’mun çok kibirli –gururlu- aşırı derecede kendini beğenmiş, kibirinden ... görünmeyen birisiymiş. Bir gün divanda toplantıda bir karasinek Me’muna tebelleş oluyor. Onlarca insan bir sineği tutup defedememişler. Me’mun Şeyhülislamı çağırdı, “Söyle bana hoca. Allah herşeyi yarattı da bu sineği, bu murdarı niye yarattı” dedi. Me’mun’un kibirini bilen Şeyhülislam, “Halifem, her halde senin bir sineğe bile gücü yetmezken neyine kibirleniyorsun diye kibirini kırmak için yaratmış olabilir. Unutma ki Allah’lık iddiasında bulunan ve Allah’ın halili Hz. İbrahim’i ateşe atıp Urfa’da onu yakmak isteyen Nemrut’u ve askerlerini bir sinek ordusu mahvetmiştir. Nemrut’un da bir topal sinek burnundan girmiş, beynine yerleşmiş, kımıldadıkça başını tokmakla dövdüren Nemrut dayanamamış ve bir tokmak darbesi ile gebermiştir. Sinek deyip te geçme ey halifem” diyerek Şeyhülislam Halifeyi uyarmıştır.
Ayının koruduğu hasta adama tebelleş olan sinek de işte böylesine inat, kovulamayan bir sinekmiş. Sineğe öfkelenen ayı yerden koskoca bir kaya parçasını kaldırıyor ve uyuyan adamın yüzüne konan sineği öldüreceğim derken, adamın kafasına kayayı indiriyor ve adam o anda can veriyor. Ayının dostluğuna güvenen adam bunu canı ile ödüyor. Kendisine verilen nasihatleri dinlemiyor. “Levlel hümega Le harabeddünya” Ahmaklar olmasaydı dünya harap olurdu. Ahmaklar olmasaydı, akıllılar aç kalırdı. Ahmağın sözü cılız, vefası sıfırdır. Söz verir, sözünü unutur. Bir kimsenin sözü yeminse, özü yalandır. Çünkü doğru sözün yeminle ispatına ihtiyacı yoktur. Bir insanın ruhuna nefsi hakimse, yüz bin kere Kur’an’a el bassa yemin etse yalandır.
Mevlana hazretlerinin işte anlattığı bu ayı hikayesinden çıkarılacak hisse şudur: Ahmağın dostluğundan akıllı düşmanın yeğ olduğudur. Çünkü düşmana karşı tedbir alırsın ama ahmak dosta dost dersin, hiç beklemediğin zamanda seni ciğerinden vurur. Buna da senin gafletin sebep olur. Ahmaklık tedavisi olmayan bir hastalıktır. Akılla ilgili bir arızadır. Çaresi ahmaktan uzak durmaktır.
SÜRECEK