ANA-BABAYA SAYGISIZLIK, İNSANIN İMANSIZ
GİTMESİNE VE KABİR AZABINA SEBEP OLABİLİR

Allah, peygamberden sonra en merhametli canlı analardır.
Bütün hadis kitaplarında kayıtlı olan, anasına ihanet eden Alkame olayı vardır. R.SAV.in bizzat olaya müdahil olduğu bir hadisedir ki, ana hakkına verilen önemi anlatan çarpıcı bir olaydır. Şöyle ki;
R.SAV. zamanında Medine’nin yerlilerinden, Ensar’dan Alkame adında bir sahabi vardı. Ölmek üzereydi. Kendisine, kelime-i şehadet getirmesi için telkin ediliyor. Ancak, Alkame getiremiyordu. Yani, La ilahe illallah, muhammedün resulüllah, diyemiyordu. Bu duruma dikkati çekilen görenler R.SAV.e durumu haber verdiler. R.SAV. yari gari (sadık dostu) olan Hz. Ebubekir’i yanına alarak, ölmek üzere olan Alkame’yi ziyarete gittiler. Halini sordular. Alkame “Ya resulallah, la ilahe illallah, muhammedün resulüllahı diyeceğim zaman üzerime ateşten bir dağ kaldırıyorlar. Kelimeyi şehadeti söyleyemiyorum” dedi.
R.SAV, “Alkame’nin ehli beytini çağırın, buraya gelsinler”, buyurdular. R.SAV. onlara sordu. “Alkame namazını kılar mı idi”. Hepsi “evet, kılardı” dediler. “Orucunu”..., “onu da tutardı...” Sordular. Sonra Alkame’nin anasına hitaben “Alkame’den evlat olarak razı mısın, değil misin, sana iyilik eder miydi, etmez miydi” Hanım, “ya resulallah, bana itaat ve ihsan ederdi”. “Peki, ya niye razı değilsin?” Kadın ağlayarak “Ailesi, hanımını bana tercih ederdi. Aramızda addet gözetmezdi. Ben de oğluma hakkımı helal etmiyorum” dedi.
R.SAV. kadına “Oğluna hakkını helal et. Yoksa çok azap çeker” dedi. Alkame’nin annesi “Asla helal etmem, çeksin” dedi. “Oğlunun cehennemde yanmasına nasıl razı olursun, yüreğin nasıl dayanır? Gel oğluna hakkını helal et!” diye ısrar etti ise de, kadın “hayır” diyordu.
“O zaman efendimiz sahabeye odun getirin ve ateşleyin. Alkame’yi yakacağım” dedi. Odunları getirdiler. Ateşlediler. R.SAV. “Alkame’yi ateşe atın” buyurdu. İşin şaka olmadığını anlayan ana yüreği yanmaya başladı. Gözyaşları içinde “Oğluma hakkımı helal ediyorum” deyince, Alkame’nin dili çözüldü. Şehadet okuyarak, ruhunu teslim etti.
Demek ki, ana ve babaya saygısızlık insanın Allah korusun imansız gitmesine sebep olabilir. İmanlı gitse bile kabirde azap çekmesine sebep olur.
Allah’tan sonra en yapılacak iyilikler önce ana-babaya yapılacaktır. Bu konuya girersek, bu konunun içinden bir ay yazsak bitiremeyiz.
R.SAV.e bir sahabi soruyor. “Ya resulüllah, bu dünyada iyilik yapmama en layık kimdir?” Allah’ın resulü, “Anandır” buyurdu. Tekrar tekrar sordu. Yine “yine anandır” Dördüncüde “babandır” buyurdular. Ana ve babasına isyan edenler genel olarak dünyada bir belaya çarpılırlar. Allah ana-babaya isyan edenin cezasını (ahiretteki ayrı) bu dünyada iken verecektir. Tecrübe ile sabittir. İşte Alkame olayı böyledir. Ana ve babasına isyan edip de onlardan önce ölen evlatların kabir azabı çekeceğini R.SAV. bize haber vermişlerdir. Selmani Farisi ki, R.SAV. “Selman benden, ben Selmandanım. Selman benim ehli beytimdendir” buyurduğu, aslen İranlı olan asil bir ailenin çocuğu, ama mecusi (ateşe tapanların tacını tahtını terk edip köle olarak satılıp Medine’ye gelip burada Müslüman olan çok alim zeki bir sahabi) İşte bu mübarek zat, anlatıyor. Günlerden bir gün, R.SAV. “Ya Selman, bugün gariplere gidelim, onları ziyaret edelim” buyurdular. Ben de garipler kimlerdir ya resulellah dedim. “Ya Selman, garipler o kimselerdir ki, bu dünyadan öbür dünyaya göçmüşler de arkalarından kendilerine dua eden rahmet okuyan kimseleri kalmayanlardır” buyurdular.
SÜRECEK