İşte bu makamda ümmetimin asileri için af diledim. Cemalullahı müşahede ettim. Rabbime ümmetimin zayıf ve zor hallerinden ulu Allah’ın bildiklerini arzettim. Rabbim duamı kabul etti. Mevlit yazarı Süleyman Çelebi hazretleri Mevlidin münacat bölümünde bu hususu şöyle anlatıyor: R.SAV. efendimiz miracda Kabe Kavseyni Ev Ednada ulu rabbime ümmetimi arzettim. Ben son peygamberim. Benim ümmetimde ahir zaman ümmeti. Eskilere nazaran imkanların daraldığı, kötülüklerin ayyuka çıktığı herkesin geçim derdi ile yanıp tutuştuğu, şer bir zaman olduğu, yüz kapı açılsa 99’unun araksından şer çıkacağı bir zamanda benim ümmetim cennetin yolunu nasıl bulacak senin inayetin olmadan yarab, diyor.
Ömrü hayatında binlerce dua etmiş ulu Allah’a. Hiç birisinde kendisi için bir çalı dikeninin ucu kadar bir dünyalık istememiş. Bütün gayesi ümmeti Muhammedin saadeti olmuştur.

Süleyman Çelebi’nin diliyle Yarab!
Ol zayıf ümmetlerim hali nola,
Hazretine nice onlar yol bula,
Gece gündüz işleri isyan kamu
Korkarım ki yerleri ola tamu.

Haktaaladan erişti bir nida
Ya Muhammed ben sana kıldım ata
Ümmetini sana verdim ey habib
Cennetimi onlara kıldım nasip

Tagelüben göreler didarımı
Nigmetimle doylagıl kullarımı
.......
R.SAV.in bu nazarını ve niyazına ulu rabbimiz ümmetlerini affedeceğine dair vaadini tekrarlıyor ve Kur’an’daki şu çarpıcı ayetleri bildiriyor.
“Nebbii ibadi enni enel gafururrahiym” (Sadece ümmetlerine değil) Söyle kullarıma mahakkak ki ben gafur ve rahimim. Onlar rabbimiz Allah, nebimiz Muhammed SAV. deyip bize yönelirlerse onlar bağışlayıcıyım.
Zümer Suresi 53. ayette, Ey (isyan ve günah nedeni ile) nefsine zulmeden kullarım. Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah’ın rahmetinden ümidini ancak kafirler keser.
Bir hadiste ise, kulun günahı bir kuşun ağzındaki çamur, Allah’ın affı bir okyanustur. Kuş ağzını denize batırınca ağzındaki çamurdan eser kalır mı. O ufacık çamur Allah’ın rahmet okyanusunu kirletebilir mi. Allah dileseydi, günahkar kullarını yok eder, onların yerine günahsız kullar yaratırdı. Bu Allah için çok kolaydır.
R.SAV. efendimiz ümmeti ile bu azim müjdeleri miraçta rabbi tealadan alıyor. İşte bu birinci şefeat makamıdır.
İkinci makam: Makamı-ı Münacaatı Magbud
Yani, R.SAV.in Cuma gün ve gecesi Berat, Miraç, Regaib, ramazan, Kadir, Arefe gibi zamanlarda Kabe, Arafat, Mina, Müzdelife, Ravza-i Mutahhara gibi mukaddes mekanlar ve zamanlarda ümmetini rabbinden dilemesidir. “Bir beraet gecesinde (Hz? Ayşe annemiz anlatıyor) R.SAV. secdeye kapılıyor ve sabaha kadar ağlıyor. Hz. Ayşe ya Resulellah, Allah senin gelmiş geçmiş gelecek günahlarını affetti. Yani seni günah işlemekten korudu. Bu feryat nedir, deyince, Ya ayşe rabbimin bunca nimetlerine şükredici bir kul olmayayım mı? Rabbim bu gece (Berat gecesi) koyunları ile meşhur olan beni kesip kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca ümmetimi bağışladı, buyurdular. Buna da ibadet makamı denir.
SÜRECEK