Hz. Musa elini altına götüreceği sırada Cebrail, Musa’nın elini kor’a yöneltiyor ve koru ağzına alıyor, ağzı yanıyor. Hatta peltek kalıyor, zor konuşuyor. Hatta kendisinden sonra Musa’nın anası Harun adında bir erkek daha doğuruyor. İki kardeş de peygamber oluyorlar. Hz. Musa ateş olayından dolayı peltek olduğu için zor konuşuyor ve Allah’tan benim kardeşimi bana konuşma yapması için yardımcı kıl diye dua ediyor. Gerçekten “aha Suresinde anlatıldığı gibi, “Veziren Min Ehli Harne Ehi” Hz. Harun’u Musa AS.e Allah vezir yapıyor. Tebliğ işini ikisi yürütüyorlar. Firavun’un sarayında bebek iken sınava tabi tutulan Hz. Musa AS. Tepsideki altını değil de, meşe korunu ağzına atınca ağzının yandığı ve kekeme kaldığı için büyük bir itimat kazanıyor. Firavun ve mabeyninden sarayda prens gibi yetiştiriyor ulu Allah. Aslanın ağzında ceylan etiştiriyor ulu mevla.
Yine ayetlerle sabittir; Firavun ve avanesi Beni İsrailli köleleri acımasızca çalıştırıyorlar. Bir gün çarşıda bir zaptiye ile bir İsrailli Mısır sokağında kavga ediyorlar. Hz. Musa kendi kavminden olan İsrailliye yardım ediyor. Gıpti, Firavun kavminden olan zaptiyeye bir yumruk vuruyor (yani ayırmak için) adam düşüp ölüyor. Olay Musa ile dövülen İsraillinin arasında kalıyor. Ertesi gün aynı İsraillinin yine birisi ile münakaşa yaptığını Hz. Musa görüyor. İsrailliye çıkışıyor. Sen kaytarıyorsun diyor. İsrailli dünki olayı hatırlıyor ve Hz. Musa’yı kendini kurtardığı halde şikayet ediyor.
Hz. Musa, Mısır’dan kaçıyor. Sonra bir kuyunun başında davarlarını sıralayan bir kalabalık görüyor. Orada iki tane kız çocuğu koyunlarını sulamak için sıra bekliyorlar. Onlara yardım ediyor. Kızlar Hz. Musa’yı babaları, peygamber olan Şuayıp AS.ma götürüyorlar. Orada Şuayıp AS.in tebliği ile kızlarının birisi ile evlenmek üzere çoban duruyor Allahü alem orada. Sanıyorum 7 sene çobanlık yapıyor. Hz. Şuayıp AS.e (Filistin’de peygamber) damat oluyor. İşte bundan sonra kendisine peygamberlik veriliyor. Yani geliyor.
Firavunu ve avanesini hakka davet ve İsraillileri Firavun’un zulmünden kurtarıp Mısır’dan çıkarma Tih Sahrasından geçirip Filistin’e Kudüs’e getirme emri veriliyor. Kendisine birçok mucizeler veriliyor. Kendisinin peygamber oludğunu isbat için. Bunların en belirgini Hz. Musa’nın koltuk altından çıkan projektör gibi ışık saçan Beyda –beyaz ışık- saçma olayı. Asası yere vurduğu zaman su çıkması, sihirbazların yılanlarını, ejderhalarını yutması, Kızıldeniz’e vurulunca denizden 12 yol açılıp İsraillilerin geçip Firavun’un Kızıldeniz’de boğulması. Tih Sahrasındaki maide ve su mucizeleri gibi olağanüstü halleri ulu Allah Hz. Musa’ya ihsan ediyor ve Hz. Musa, Mısır’a geri dönüyor.
Firavunla uzun mücadele ediyor. Firavun’un hanımı Asiye annemiz iman ediyor. Cennet hanımlarından oluyor. Firavun o ulu hanımı Musa’ya inandığı için etlerini lime lime doğratıyor. Hem de halkın huzurunda. O asrın sihirbazları, Mısır meydanlarında Hz. Musa’nın mucizesi ile gösterdikleri sihirleri nedeni ile ejderha gibi görünen yılanları Hz. Musa’nın Allah’ın emr ile asası yutuyor. (Bunlar hep ayetlerle anlatılan olaylardır) Yüzlerce sihirbaz Hz. Musa’ya iman ediyorlar. Firavun onların ellerini ve ayaklarını çaprazlama kestiriyor. Halk iman edip Müslüman oluyor. Ama Firavun veziri Haman ve asrın en zengini Karun iman etmiyorlar. Tabiki hepsi helak oluyor.
SÜRECEK