İSLAM TARİHİNDE, İNSANLARIN İBRET
ALMASI GEREKEN ÖNEMLİ HADİSELER VAR

Amir Bin Tufeyl
Bu da azılı bir kafirdi. Bir’i Maune de 70 tane hafızı pusuya düşürerek şehit ettirdi. (Biri Maune: Bir yedir, Oranın halkı kendilerine Kur’an’ı ve ahkamını öğretmek üzere R.SAV,e müracaat etmişler. R.SAV. de onlara en güzide 70 tane hafızı göndermişti.) Yolda Amir kafiri adamlarıyla birlikte hafızlara pusu kurup hepsini öldürdüler. R.SAV. o kadar üzüldü ki, bir ay durmadan ağladı ve bu kafirlere beddua etti. Neticede bu kafirlerin hepsi çeşitli musibetlerle sürünerek geberdiler. Amir B. Tufeyl kafirinin vücudunda korkunç göz çıbanları çıktı. Kimse yanına yanaşamadı. Çürüyen etleri döküldü. Bir kemik yığını haline geldi ama ölmedi, süründü. Nihayet o da geberdi.
Ebuleheb kafiri de böyle çürüdü ve çok pis bir koku yayılıyordu. Kimse yanına yanaşamadı. Toprak bile kabul etmedi. Taş yığını ile üstünü kapattılar. Hala topraktan pis koku geliyordu.
Hüsrevi Perviz
İslamın dünyayı aydınlattığı R.SAV.in gönderildiği sırada İran’ın başında bulunan İran Kisrası (İran şehinşahı) yani o zaman İran krallarına şahlarına Kisra deniyordu. R.SAV.i o zaman ulaşamadığı komşu devletlerin devlet başkanlarına elçilerine mektuplar gönderiyor ve onlara İslam’ı tebliğ ediyor, onların hidayetlerini kurtuluşlarını sağlamak istiyordu. Bu maksatla Habeşistan kralına, Mısır Kralı Muhavkısa, Rum Kralı, İstanbul Kayzer veya Kayser’ine (kralına) mektuplar göndermiş, bazıları kabul etmiş, bazıları ret etmiş, bazıları araştırmak gerekir demişlerdi. İran Kisrası Hüsret Perviz’e de yüce sahabilerden olan Abdullah Huzeyfetüssehmi R.A.ı göndermişti.
Son derece kibirli, kendini beğeniş, kendini sözde Tanrının ateş Tanrısının yerine koyan bir zalim kraldı. Kibire kapılıp R.SAV.in hidayet mektubunu parçaladı. (24 parça deniliyor) Durum R.SAV.e bildirildi. Malum oldu. R.SAV.e onun hidayetten nasibi olmadığını biliyor olmalı ki, ona “Yarab sen de onun mülkünü ve bedenini parça parça et” diye beddua etti. Hemen o anda Perviz’in bedenini bir titreme ve ruhunu bir korku aldı. (Yine başka bir yerde okumuştum, bu adam Perviz’in uzun yıllar çocuğu olmamış, sonra Şireveyh adında bir oğlu olmuş, asi, yaramaz, sarhoş bir kişi, Perviz bu asi oğlunu gözü gibi bakarak büyütmüş, saltanatını ona teslim etmek için) İşte bu Perviz’in oğlu bir gün hançerini alıyor. Babası saltanatın altın tahtında otururken yeter artık, ben kralım diyor ve öz babasını 24 hançer yarası ile yere seriyor ve babasını gebertiyor. R.SAV.in mübarek mektubunu hırsından 24 parçaya ayıran Perviz’in vücuduna oğlu 24 hançer saplıyor ve bu zalim de belasını buluyor.
Daha önceki yazılarımızda anlattığımız gibi R.SAV.in doğumundan önce Kabe’yi yıkmaya gelen Ebrehe’yi de (Kabe’nin sükuti bedduası sonucu) Ebabil (en ufak kuş) kuşlarının attıkları cehennemde kızdırılan ufak taşlarla koca ordu helak edilmiştir. Ebrehe de sürünerek ölmüştür.
Hz. Hasan ve özellikle Kerbela’da Hz. Hüseyin ve 72 masumu şehit eden azılı melunların hepsi teker teker akla ve hayale gelmeyen belalarla gebermişlerdir.
Şimdi bunlar İslam tarihinde ve umumi insanlık tarihinde insanların uyanmaları ve zulme sapmamaları için ibret almaları gereken çok önemli hadiselerdir.
İnsanlar ibret alıyor mu o da insanların sorunu. Eğer ibret alınsaydı tarih tekerrür eder miydi, diye de bir söz vardır. Ama bizim görevimiz daima uyarmaktır. Hidayet Allah’tandır.
SÜRECEK