GEÇEN HAFTA KİTAPSANATTA YAYINLANAN ÇOK SATANLAR LİSTESİ

NOT:D&R, İdefix, Kitapyurdu, Babil, Odakitap, Hepsiburada ve Kitapsan’dan derlenmiştir.

EDEBİYAT

1—Beni içinden sev- Ahmet Batman-Destek yayınları

2—Başlangıç- Dan Brown – Altın kitaplar

3—Olağanüstü Bir Gece – Stefan Zweig- İş Kültür

4—Hayvan Çiftliği- George Orwel- Can Yayınları

5—Kürk Mantolu Madonna- Sabahattin Ali- Yapı Kredi

EDEBİYAT DIŞI

1—Gazi Mustafa Kemal Atatürk – İlber Ortaylı- Kronik kitap

2—Saklı Seçilmişler – Soner Yalçın- Kırmızı Kedi yayınları

3—Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı- Mark Manson- Butik

4—İkigai – Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı- Hector Garcia

5—Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens – Yuval Noah Harari – Kolektif Kitap

*

DÂHİLER VE AŞKLARI

Geçen ay Özcan Erdoğan’ın “Dâhiler ve Aşkları” adlı şahaserini okudum.

efsane olmuş ve bütün dünyaca tanınmış 45 dâhinin dillere destan yaşamları, eserleri, aşkları, özgürlük anlayışları ve sıra dışı davranışları 782 sahifelik bu kitapta bilimsel bir şekilde anlatılmaktadır.

Türk olarak yalnızca Nazım Hikmet ve Yahya Kemal Beyatlı listede yer almış.

En büyük dâhimiz Atatürk, Türkiye aşkına hayatını feda ettiği için listeye girememiş.

Dâhiler, dünya sınıfının en zeki, en yetenekli ve en çalışkan seçilmiş insanlarıdır. Deha, dâhinin yeteneğine verilen addır.

Dâhi, genetik özelliklerine göre doğuştan belli zihin süreçleri (zeka gibi) ön planda geliştirilmeye müsait olarak dünyaya gelen insanlardır.

Dâhiler, zihinsel olarak insanlığı ileri götürecek hamleleri gerçekleştirmek üzere yaratılmış örnek kişilerdir. Dâhi veya deha, üstün zekânın bir üst kademesi olup, ressam, yazar ve diğer meslek gruplarından çıkacağı gibi, en üst sınır kabul edilir.

Tarih boyunca insanların yaşamlarını değiştiren, adına uygarlık dediğimiz gelişimi sağlayan, hiç şüphe yoktur ki, üstün düşünme ve eylem becerisi sahibi insanlardır.

Üstün zeka; his ve duygular, düşünme ile sezgi ve ilham gibi beyin fonksiyonlarının yüksek düzeyde ve hızlı bir şekilde beraber çalışması sonucu ortaya çıkarlar.

Burada sözü kitabı hazırlayan Özcan Erdoğan’a bırakalım;

Dâhiler ve Aşkları; sanat, edebiyat, bilim ve düşün tarihinin önde gelen dâhilerinin yaşadığı aşkları, eserleri paralelinde ortaya koyan, ansiklopedik ölçekte bir biyografi kitabıdır.

Gerek ülkemizde, gerekse dünyada -toplam olarak- bu kapsamda oluşturulmuş nadir eserlerden biri olma özelliği de taşıyan bu önemli kitap; içinde yer alan dâhilere, yaptıkları çalışmalar ve ilgi alanları açısından, oldukça yakın değerli yazar ve şairlerimizin yoğun çabalarıyla ortaya çıkmıştır.

İlk kitabımız olan Dâhiler ve Aşkları’nda bunu mükemmel bir şekilde başardık. Düşünün, dâhi olarak belki Einstein’ı, Salvador Dali’yi, Mozart’ı bilen bir kimse artık rahatlıkla, Sokrates’i, Shakespear’i, Nietzsche’yi ve Atatürk’ü de bilecek ve onu okumak isteyecekti. Çünkü bu isimlerle bir yerde, aşk ortak paydasında buluşabiliyordu. Okur bu dehâların yaşadığı acının sıradan bir insanla aynı kapıya çıktığını gördüğünde, yapıtlarına yönelip bunları daha çok benimseyebiliyordu. Kitapta yer alan sanatçı, edebiyatçı ve düşünürleri kaleme almak da bunların eserlerini çevirmiş, üzerine incelemeler yapmış değerli yazarlarımıza düşüyordu.

İkaros yayınlarından olan bu değerli kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Seçilmiş insanlar olan sevgili doktorlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutlarım.

14 Mart 2018