Allah korkusu güçlü, sağlam ve sarsılmaz bir imanın eseri ve meyvesidir. Gücünü yüksek Allah saygısı ve Allah sevgisi, Allah rızasından almaktadır. Onun için müminlerin koruma mekanizması, kötülükleri engelleyici en büyük manevi zırhtır.

Eğer bir insanda Allah korkusu yoksa, herkesin sırtına birer polis, zabıta, jandarma sarsan yine onu, tam olarak kötülükleri, suçları önlemeyemeyiz.İşte isbatı: Tacizler, tecavüzler, yavrularını yetim bırakanlar, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlar ortaya çıkmazdı. Yüzlerce kadın cinayete kurban gitmezdi. Artık diğer suçları siz düşünün...

Demek ki Allah korkusu tesirini önce iman, sonra amellerimizde, ibadetlerimizde, toplumsal ilişkilerimizin üzerinde kendisini gösterir. Hz. Ali’nin ibadeti, Hz. Ömer’in adaleti, Hz. Ebubekir’in sadakati, Hz. Osman’ın sahaveti, İmam-ı Azam’ın ilim, irfan, takvaya dayalı ticareti, Allah korkusunun yaşanmış canlı tarihsel örnekleridir.

Kur’an’da kutsal insanlar olan peygamberlerden birçok örnekler bildirilmiştir. Allah dostlarının nezih hayatları bu örneklerle doludur. Şimdi bunlardan birkaç örnek arzedelim:

Hz. Muhammed R.SAV. buyururlar ki;

Ey ümmeti ashabım. Allah’ın haram kıldığı bir şeye harama elinizi uzatmadığınız, yani haramı terk etmeniz yüz helali, nafile ibadeti yapmanızdan daha evladır, üstündür. Çünkü din muamele dürüstlüğüdür, buyurmuşlardır.

İslam tarihinde Allah korkusunu belgeleyen, bilinen bazı örnekler:

1-Hz. İbrahim’in imanı. Babil kralı Nemrudun Hz. İbrahim’i ateşe atması.

2-Hz. Asiye R.Anha annemizin duası. “Yarabbi, beni firavunun zulmünden ve onun kötü amelinden koru (zalimler topluluğundan).”

3-Bilal-i Habeşi.

4-Ammar B. Yasir-Hz. Sümeyye

5-Hz. Ömer’in hilafetinde süte su katma olayı.

6-Kadisiye meydan muharebesinde mücahidin bir küp altın bulması.

7-R.SAV. taif olayı.

8-İmam-ı Azam’ın ticaret ve ibadet hayatı.

9-R.SAV.in ibadeti.

10-Hz. Ali’nin namazı.

11-Hz. Osman’ın malını infakı.

12-Sahabinin Allah korkusu.

13-Hz. Ükkaşe’nin Hz. Muhammed SAV.den hak talebi.

14- Ebubekir’in içtiği sütü çıkarması, gıbet korkusu ile konuşmamak için ağzına çakıl taşı alması.

15-Harun Reşit’in hanımı Zübeyde hatun.

16-Osmanlı paşasının köşkünün yanması, kızının olayı.

17-Kanuni’nin Zigetvar savaşındaki risklerin haramdan sakınması.

18-Günümüzde yaşanmış olaylar, Hakkı Bilal’ın emlak olayı. Hırsızlık olayı. İçkicilere yardım olayı. Menderes olayı.

19-R.SAV. buyururlar ki; Cehennem ateşi, kafirler ve tevbe etmeden ölen asiler için bin sene yakıldı. Ateş beyazlaştı. Bin sene daha yakıldı. Ateş simsiyah oldu. Bin sene daha yakıldı, sönmeyecek dereceye ulaştı. Cehennem ateşi böyle hazırlandı. Sahabiler ağlaşıyorlardı. O anda Cebrail A.S. geldi ve vahyi ilahiyi getirdi. Müjdeyi verdi. Ya. Muhammed SAV. Cehenneme tüm denizlerin suyunu dökseler sönmez ve su ateş olur. Cehennem ateşini, evet denizlerin suyunun söndüremediği o ateşi, arşım, kürsüm, izzim, celalim hakkı için dünyada bana olan saygısı ve sevgisinden dolayı Allah korkusu ile gözlerinden bir damla yaş akıtan mümin kullarımın o gözyaşı cehennemi söndürür. Herşeyin bir üdşmanı vardır. Cehennem ateşinin düşmanı da korkusu da Allah korkusundan akan bir damla yaştır, buyurdular.

Allah korkusu çocukların kalbine ufaktan yerleştirilirse ve öyle yetiştirilirlerse toplum bu şekilde olursa huzur olur, güven olur, polise, jandarmaya, bekçiye, zabıtaya, hapsaneye gerek kalmaz.

*

İhsan nedir ya resulallah?

İyiliktir, güzelliktir, Allah’ı görür gibi ibadettir, harekettir. Sen onu göremiyorsan d o seni her an görmektedir. Hikmetin başı Allah korkusudur. Allah korkusu, bütün kötülüklerin hapsedildiği günah mahzeninin açılmaz kilitidir. İnsanlrı tüm kötülüklerden koruyan zırh gibidir. Mümini cennete götüren hak yoldur. Ne mutlu Allah korkulu yaşayabilenlere...