Allah saygısı, sevgisi, yani Allah cc. hazretlerinin rızasına dayalı olan duyguiya Allah korkusu denir. Ümit ve arzularımızın gerçekleşmesi için, beklentilerimizin ulu Allah’ın katında kabul görmesi için yapmamamız gereken söylem ve eylemlerin terk edilmesi olayına Allah korkusu denir.
Allah korkusu vicdanlarda var olan kalplerdeki sarsılmaz imanın bir gücü, insanları kötülüklere karşı koruyan en etkin korunma mekanizmasıdır.
Kişinin, ailenin, toplumun ve tüm dünya toplumlarının huzuru, güveni, emniyeti içinde barış ortamında mutlu olmasını temin eden ilahi güç, mutlaka Allah korkusudur. Yani; bir günah, bir suç, bir yanlış söz ve fiil yapacağımızda bizi frenleyen, Allah ne der, halkın huzurunda kimin yüzüne bakabiliriz, yarın mahşerde milyarlarca insanın gözleri önünde gizli sırlarımızın gizli ve aşikar suçlarımızın günahlarımızın resmiyle, cismiyle ortaya döküldüğünde bizim halimiz ne olur deyip elimizi, dilimizi, belimizi, tüm efal ve hareketimizi o günahtan derhal geri çekmek olayına Allah korkusu denir.
*
Bugün, insanlığın ızdırabı, cemiyetin huzursuzluğu ve bütün kötülüklerin anası, zulmün, haksızlığın, adaletsizliğin, eşitsizliğin ana sebebi, insanların kalbinde Allah korkusunun olmayışı, yüreklerdeki vicdanların kararması sonucudur. Atalarımızın; kork kormazdan, kork Allah’tan korkmazdan, çekin kuldan utanmazdan demişler. Allah’tan korkmayanların bu dünyada işlemeyecği hiçbir kötülük yoktur buyurmuşlardır.
Müslüman toplumların; inançları-imanları doğrultusunda inandıkları gibi yaşamadıkları için Allah’ın yardımı da bizlerden uzaklaşmaktadır. Hem namaz kılıyor, hem de haram yiyor, yalan söylüyor, yalan yere yemin ediyor, kul hakkını çiğniyor, kamunun malına, hizmetine hile yapıyor denildiğinde ne utanılacak, kınanacak bir duruma düşüyor. Yabancıların gayrimüslimlerin yanında hem kendimizi ve hem de yüce dinimizi küçültüyor, imanımızda onulmaz yaralar açıyoruz. 
İşte bu ürkütücü, korkutucu, dünyada hacil, ahirette bizleri rezil edecek olan bu kötülüklerden kurtulmanın tek çaresi kalplere, vicdanlara allah saygısı, Allah sevgisi, Allah korkusunun bir daha çıkmamak üzere yerleştirme, kökleştirmesinin sağlanmasından geçmektedir.
*
Allah koruksunun önemini ve özetini belirleyen yüce Allah cc. hazretlerinin buyruklarından birkaçını sizlerin yüksek anlayışına sunuyorum.
1-Bismillah. (O yüce Allah öyle bir sonsuz kudret sahibidir ki) Yerin içine gireni, yerden çıkanı, göğe çıkanı, gökten ineni mutlak bilir. Nerede olursanız olunuz, ulu Allah daima sizinle beraberdir. Bütün hareketlerini görüyor. (Hadid Suresi, 4. Ayet)
2-Mutlak odur ki, Allah sizi devamlı gözlüyor. (Nisa, 1. Ayet)
3-Allah korkusuyla kendisini kötülüklerden çeken müminlere (genişliği yerle gök arası kadar olan) bir değil iki cennet verecektir. (Rahman Suresi, 46-47. ayet)
4-Allah’tan korkun, kardeşlerinizin arasındaki anlaşmazlıkları çözün ki Allah’ın rahmetine eresiniz. (Hücurat, 10)
5-Kim Allah’tan korkar ve onun rızası için kendini kötülüklerden korursa, Allah ona daraldığında mutlaka bir çıkış kapısı açar ve onu ummadığı yerden rızıklandırır. (Talak, 7. Ayet)
6-R.SAV. buyurur ki: İhsan nedir diye soran Cebrail A.S.e cevaben; İhsan, iyiliktir. Her an ulu Allah’ın yanınızda olduğunu bilerek hareket etmenizdir ki, siz onu göremiyorsanız da o sizi görüyor. (Buhari Müslim)
7-Sizin en hayırlınız, takva, yani Allah korkulu olanınızdır. (Hücurat, 13)
8-Allah’tan en çok alimler, bilginler korkar. Çünkü Allah’ın yüceliğini alimler daha iyi bilir. (Fatır, 28)
9-Elini, dilini tüm haramlardan uzak tutan müminleri Allah memeden sağılan sütün tekrar geri memeye girmediği gibi o kulunu asla cehenneme sokmaz. (Buhari Müslim)
10-Allah insana şah damarından daha yakındır. Kişinin iki omuzunda onun amellerini kameraya alan, yazan melekler vardır. (Kaf, 16-17-18)
11-Dünyada işlenen tüm kötülüklerin kiliti Allah korkusu, haramların günahların bulunduğu yerin anahtarı ile kalpte Allah korkusunun olmayışıdır. Yani, hikmetin başı Allah korkusudur. (Sahih Hadisi Şerif)
Bu ayetleri duyan ey müminler! Uyanmaz mısınız, görmez misiniz, ibret almaz mısınız, buyurulur.
Demek ki, her zaman yanımızda, her yerde, nerede olursak olalım hiç kimsenin bulunmadığı devlet, millet, jandarma ve polisin olmadığı, sadece yüce Allah cc. hazretleri, nefsimiz, şeytanımız, iman ve vicdanımızla başbaşa olduğumuzda zihnimizin, aklımızın, vicdanımızın sesini dinleyerek elimize, dilimize, tüm azalarımızı haramdan, yalandan, fitneden, fesattan, haksızlık, yolsuzluk gibi utanç verici durumlardan koruyabiliyorsak, işte o zaman bizde Allah korkusu var ve bizi kötülüklerden koruyor demektir.
(SÜRECEK)