Alaca Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliklerin ilkinde Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ele alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cumhur Atalık, Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz ve çok sayıda çiftçinin katıldığı toplantıda TARSİM yetkilileri tarafından çeşitli bilgiler aktarıldı.

Devlet destekli tarım sigortaları çerçevesinde ülke genelinde sistemin çalışmaya başlamasından bu yana 3 milyondan fazla poliçe kaydı gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, şu ana kadar 471 binden fazla hasar dosyası açıldığını ve bu dosyalar için ise çiftçilere bir milyar liradan fazla hasar ödemesi yapıldığını söylediler.

TARSİM'in hiçbir kâr amacı gütmediğini vurgulayan kurum yetkilileri, “TARSİM olarak sigorta yaptıran çiftçimizin mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz. Tarım sigortalılığı tamamen gönüllülükle yapılan bir sigorta türüdür. Bugüne kadar yaptığımız istatistiklerde sigorta yaptıran, prim ödeyen çiftçilerimize prime esas değerlerinin yüzde 66’sının geri ödendiği yönünde. Bu yüzden biz çiftçilerimizin her türlü olumsuzluğa karşı mutlaka TARSİM yaptırmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştular.

Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz da ilçe ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve tarım sektörünün de her zaman doğal afetlere açık olması nedeniyle çiftçilerin tarım sigortası yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.

Bunun dışında devlet tarafından yaşanan bir tarımsal olumsuzluk karşısında çiftçilere herhangi bir ödeme ve hasar tazmini yapılmadığını hatırlatan Oda Başkanı Yılmaz, “Özellikle bireysel hasarlarda TARSİM’in çiftçilere büyük desteği oluyor. Tarım alanlarının sigortalanmasında devlet desteğinin olması da çiftçilerimize büyük bir destek. Sadece tarımsal alan değil, çiftçilerimiz canlı hayvan yetiştiriciliğinde de TARSİM yaptırabilirler.” diye konuştu.

Alaca Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen bir diğer bilgilendirme toplantısında ise LİMAGRAİN adlı ayçiçeği firması yetkilileri tarafından çiftçilere “Ayçiçeği Yetiştiriciliği” konusunda bir sunum yapıldı.

Limagrain firması şirket yetkilisi, ayçiçeği yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi noktalar hakkında çiftçilere çeşitli bilgiler aktarıldı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim