Köy muhtarlığı ve köy derneğinin birlikte organize ettiği ve köy halkının ve çevre köylerden de katılımın yoğun olduğu aşure, köylülerin imece usulü yardımlaşması ile pişirildi.
Aşçılar Derneği Çorum İl Temsilcisi Hakan Samut'un kendi köyünde aşure pişirilmesine katkı sunduğu etkinlik kapsamında hazırlanan aşure, köyün cem evinde dualarla dağıtıldı.
Aşure, Samut Baba Ocağı mensubu Dede Ali Şahan Samut’un okuduğu dua ile dağıtıldı. Etkinlik sırasında deyiş ve duaz-ı imam okuyan, aşurenin tarihini ve Alevi toplumu için önemine de değinen Ali Şahan Samut dede, “Kerbela şehidi Hz. Hüseyin, on Muharrem’de şehit edilmiştir. Dolayısıyla Muharrem ayı ve bu ayda tutulan oruç ve sonrasında pişirilen aşure çorbası bizler için çok daha derin ve diğer toplumlardan farklı anlamlara sahiptir.
İmam Hüseyin'in Kerbela çölünde şehit edilmesiyle Muharrem orucu Aleviler için aynı zamanda bir matem orucu da olmuştur. Bununla beraber aşure çorbasının da Aleviler için anlam ve önemi diğer toplumlardan farklı olmuştur.
Hz. Hüseyin, Kerbela’da şehit edilmeden önce Muharrem ayında tutulan oruçtan sonra pişirilen aşure çorbası bir şenlik havasında yapılıp paylaşılıyordu. İmam Hüseyin'in şahadetinden sonraki tarihlerden itibaren ise, aşure çorbası şenlik havasından uzak bir şekilde başta Kerbela şehitleri ve 12 imamlar olmak üzere bu yolda canlarını veren bütün şehitlerin anılarına bağlılığın bir gereği olarak pişirilip dağıtıldı. Günümüzde de bu şekilde yerine getiriliyor.
Tekrar altını çizelim ki aşure çorbası, 12 günlük Muharrem Orucu bitikten sonra Kerbela ve diğer bütün şehitlerimizin ruhları için, yollarına bağlılığın, değerlerinin savunucusu olmanın bir gereği olarak yapılıp paylaşılmalıdır. Birlik olarak, yolumuza bağlılığı daha yoğun yaşayarak, kardeşlik ve barış duygusuyla yapılıp paylaşılmalıdır” dedi.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim