Vali Necmeddin Kılıç, ilçe ziyaretleri kapsamında Alaca’da muhtarlar ve daire müdürleri ile bir araya geldi.

Ayyıldız Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen programa İl Jandarma Komutanı J.Alb Fatih Üstündağ, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, daire müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Programda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, günümüz Türkiye’sinin 70’li yılların Almanya’sını yaşadığını ifade ederek, organizede asgari ücretle işçi aranmasına rağmen bulunamadığını ifade etti. “Bizim insanımız zor işlerde çalışmak istemiyor” diyen Vali Kılıç, hayvancılığın iyi gelir getiren bir meslek olmasına rağmen emek istediği ve zor olduğu için kimsenin yapmak istemediğini anlattı.  Köylerde daha önceleri 20 bin hayvanı besleyen meraların şimdi boş olduğunu belirten Vali Necmeddin Kılıç, “Şimdi kim hayvanların peşinde gezecek” denilerek zahmete girilmek istenmediğini, köylerde kalanların hayvanlarını otlatmak için çoban bulmadığını söyledi.

Dünyanın en pahalı etinin Türkiye’de tüketildiğini söyleyen Vali Kılıç, hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini bu konuda da İl Özel İdaresi ile birlikte çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

“ÇOBAN İTHAL EDECEĞİZ”

İl Özel İdaresi’nin katkıları ile bundan sonra küçükbaş hayvanların küpe paralarının alınmayacağını anlatan Vali Kılıç, “Meralarımız boş ve verimli. Sorun sadece hayvanları meraya götürüp otlatabilecek insan bulunmaması. Afganistan ya da Özbekistan’dan çoban getirmeye çalışıyoruz. Verdiğimiz eğitimlerle de sürü yöneticiliği eğitimleri veriyoruz” dedi. Halkın zenginleşmesi için hayvancılığı artırmak istediklerini dile getiren Vali Necmeddin Kılıç, Koyun keçi birlikleri için koyun deposu yapılacağını ve Çorum’daki koyun ve keçi ırkının daha verimli olanlarla değiştirileceğini kaydetti.

MERALARA KAYMAKAM ÇEŞMELERİ YAPILACAK

Toplantıya katılan köy muhtarlarının bir kısmının meralarda su bulunmadığını dile getirmesi üzerine talimat veren Vali Necmeddin Kılıç, hayvanların su ihtiyacının giderilmesi için nerede su bulunursa içme suyu ve yalak olarak kullanılmak amacıyla meralara getirilmesini istedi. Hayvancılıktaki sorunlardan birisinin yakın yerlerde su bulunmaması olduğunu kaydeden Vali Kılıç, Niğde’de bu konuyla ilgili kaymakam projeleri çalışmasını uyguladıklarını aynı projenin Çorum’da da uygulanmasını istedi.

Vali Necmeddin Kılıç’ın ardından Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez ve Alaca Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz ilçede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim