Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’un turizm, tarım ve sanayide belli bir plan dahilinde gereken çalışmaları hayata geçirerek geleceğinin daha iyi olacağını vurguladı.
Çorum’un Alacahöyük köyünde Hititler tarafından yaklaşık 3 bin 500 yıl önce yapılan Hitit Barajı ile çevresinde Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Arkeopark” projesini yerinde inceleyerek bilgi alan Vali Kılıç, projenin ilimiz turizmine canlılık kazandıracağına inandığını bildirdi.
Hitit Barajı ve çevresinin canlandırılıp cazibe merkezi haline gelmesi için hazırlanan projenin hayata geçirilmesiyle yıllık 35 bin dolayında turistin ziyaret ettiği Alacahöyük’e 100 bin kişinin gelmesinin planlandığını belirten Vali Kılıç, projede düşünülebilecek ve arzu edilen her çalışmanın yer aldığını vurguladı.
Amaçlarının Hitit Barajı'nı dünya turizmine açmak olduğunu söyleyerek Avrupa’da 150 yıllık herhangi bir eser ortaya çıkarıldığında çok iyi bir şekilde tanıtılıp iç ve dış turizmde oldukça iyi bir şekilde değerlendirildiğini dile getiren Vali Kılıç, “İngiltere’den geçmişe yönelik 2 bin yıllık taş bloklar var ancak dünyaya çok iyi bir tanıtımı yapılmış. İnsanlık aleminin beşiği Anadolu coğrafyası. Medeniyetler burada doğmuş. Milattan önce bin 360’lara endekslenen 3 bin yıllık bir barajın yanındayız. Yeryüzünde çalışan en eski baraj şu anda burası. 3 bin 260 yıl önce inşa edilmiş halen fonksiyon görüyor halen kullanılıyor. Suyun kaynadığı yer burası. Bundan önceki medeniyetler milattan önce 1360’larda buraya bir baraj yapılmış arazi sulamakla ilgili, o baraj halen suyun kaynadığı yerde suyu tutuyor ve şu anda da buranın suyuyla köylüler sulu tarım yapabiliyorlar. Dünyadaki barajların tarihi 200-250 seneden öteye gitmez ama bizde antik bir baraj var ve dünyada çalışan tek baraj binlerce yıllık baraj. Bu barajı antik haline geri çevirip, kazılar yaparak ve etrafında rekreasyon düzenlemeleri yapıp dünya turizmine açıp tanıtmayı bu tanıtım ile hizmet sektörünü nasıl geliştirebiliriz bunun derdindeyiz” diye konuştu.
Kapadokya’nın her yıl 3 milyon turist ağırladığını, Kapadokya ile Alacahöyük’ün kıyaslandığını zaman zaman Alacahöyük ve Hattuşaş'ın birlikte ele alındığında Kapadokya’dan çok daha üstün özellikleri bulunduğunu anlatan Vali Kılıç, “Aslında Kapadokya’da insan elinin değdiği çok fazla bir şey de yok. Tamamen orada doğanın getirdiği bir oluşum var ama burası çok daha etkili çok daha tarihi yönden kıymetli. Görsel yönden de daha fazla turist çekmesi lazım. Bizim Çorum olarak hedefimiz öncelikle 500 bin olması lazım şu anda 35 bin civarındayız maalesef.
Biz eğer buraya gelen turist sayısını artırırsak, işte o zaman Çorum’a bir havaalanı kazandırırız. Havaalanı konusunda milletvekillerimiz zaten gayret sarf ediyorlar. Havaalanı’nın yapılmasından önce bazı şeyleri iyi araştırmamız lazım. Eğer inen uçak sayısı yetersiz olursa o zaman havaalanı açmamızın hiçbir anlamı olmaz. Bizim üzerimize düşen Çorum’un tarihi yerlerini canlandırmak, daha da cazip hale getirmek ve buraya gelecek turist sayısını artırmak. Ben Alacahöyük’te özellikle Hitit Barajı Rekreasyon çalışmasının ardından bu sayıyı yakalayacağımızı umuyorum. Daha sonra da aşama aşama milyonlara ulaşmamız lazım. Eğer milyonlara ulaşabilir isek havaalanı da tereyağından kıl çeker gibi yapılır. Ne zaman havaalanı için faaliyete geçilse acaba çalışır mı endişesi var. Bir havaalanının kurtarması için en az günlük iki uçak inmesi gerekiyor. Buraya uçak nasıl iner. Turist sayısını 500 bine ulaştırılabilirsek, 90 bini de yabancı olursa sıfır sorunla havaalanımız gerçekleşir. İç turizme de yönelmememiz lazım. Sanayi, tarım ve turizmi seknorize ederek götürürsek Çorum’un yakın geleceği çok parlak” ifadelerini kullandı.
Hitit Barajı’nın yeniden antik haline nasıl getirebileceğini ve turizme kazandırılması konusunda neler yapılabileceğini değerlendirmek istediklerini vurgulayan Kılıç, bu konuda ulusal basının da tarihi barajın uluslararası alanda tanıtılması konusunda ilgi göstermesi gerektiğini kaydetti.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim