Asfalt teknolojilerindeki yatırımları ile sektörde öncü olmaya devam eden İstanbul Teknik’in Alaca asfalt emülsiyon plentinde saatte 10 ton kapasiteyle üretim yapılacağı bildirildi.
DENEME YAPILDI
“Asfaltın kimyası değişiyor” sloganı ile yola çıkan İstanbul Teknik firması ile Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliğinde Alaca’da ilk defa asfalt koruma sistemleriyle ilgili çalışmalarda yürüttü. İstanbul Teknik firması, ortağı olan İspanyol bir firma ile Alaca’da asfalt kaplama korumasıyla alakalı bir deneme de gerçekleştirdi.

Bağlayıcı, koruyucu ve yapıştırıcı özelliği olan özel karışımlarla hazırlanmış kimyasal emülsiyonun asfalt yüzeyine kaplaması yapıldı. Yapılan bu işlem asfaltın ömrünün uzatılması ve bakım onarım masraflarının minimuma indirilmesi için kullanıldığı belirtildi. Bu modern teknik ilçenin Yozgat Caddesi’nin bir kısmında denendi. Yapılan işlemin ardından yol 2 saat içerisinde trafiğe açılarak denemesi gerçekleştirildi. 
Karayolları Genel Müdürlüğü, Çorum Belediyesi ve firma yetkililerinin katılımı ile yapılan deneme çalışmalarını Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu ve Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Arslan da takip ederek bilgi aldı.

SAATTE 10 TON ÜRETİM 
Konuyla ilgili İstanbul Teknik firmasından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “Firmamız asfalt emülsiyon plentlerinin ilkini Alaca'da kurdu. Kurulan bu emülsiyon plentinde üretilecek ürünlerin tamamı İstanbul Teknik Ar-Ge merkezinde gerçekleştirilen reçeteleriyle yapılacak. Böylece daha kaliteli ve ekonomik ürünler ile asfalt ömrünün uzatılması, kalitesinin yükseltilmesi ve daha konforlu, güvenli karayolu ulaşımını sağlamak hedefleniyor.
Türkiye'de emülsiyon kullanım talebinin fazla olmasına karşın emülsiyonun depolanabilir bir ürün olmaması nedeniyle üretim için Çorum ve Bolu olmak üzere iki farklı lokasyon seçildi. Böylece hem lojistik maliyetler düşecek hem de hızlı sevkiyat yapılacak. Çorum Alaca'da kurulan plenttekatyonik polimer modifiye bitüm emülsiyonu üretimi gerçekleştirilirken, Bolu’da bulunan plentte ise katyonik emülsiyonun yanı sıra anyonik bitüm emülsiyonu üretimi de yapılacak. Saatte 10 ton kapasiteyle üretim yapılacak Alaca plenti, Türkiye'nin ilk ve tek iki kademeli üretim yapan emülsiyon plenti oldu.
İstanbul Teknik hakkında: 1998 yılında kurulan İstanbul Teknik, Türkiye’nin en büyük geogrid ve asfalt kimyasalları üreticisidir. Aynı zamanda, geosentetikler, asfalt kimyasalları, yalıtım ürünleri, yeşil çatı ürünleri ve mermer ürünleri konularında yurt içi ve yurt dışı pazarlarına hizmet vermektedir.
Özellikle Türkiye’de geosentetik alanında lider olan firma, geosentetiklerin yanı sıra asfalt ve yalıtım ürünleri de üreterek karayolları, demiryolları idareleri, müteahhitler, proje firmaları ve danışman firmalar ile çalışmaktadır. Tecrübeli bir mühendis kadrosuna sahip olan İstanbul Teknik’in ayrıca Türkiye'de tek olan, geosentetikler ve asfalt kimyasalları konusunda çalışan ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. “Yaşamı iyileştirmek için” mottosuyla yola çıkan ve 23 yıldır profesyonel ekibiyle sektöre katkıda bulunan İstanbul Teknik, yıllar içerisinde önemli başarılara imza atmıştır. Sürekli yeni ürünler ve çözümler geliştiren, yurt içinde 1.000 noktada, yurt dışında 72 ülkede ürünleri güvenle kullanılan İstanbul Teknik, Bolu’da kendisine ait 30.000 m² alanda kurulu modern teknoloji ile donatılmış fabrikasında üretimine devam etmektedir. İstanbul Teknik, Uluslararası Geosentetikler Birliği’nin (IGS) üyesidir.”


(Volkan SINAYUÇ)
 

Editör: TE Bilisim