81 yıldır aralıksız olarak kazı çalışmaları devam eden Alacahöyük’te örenyeri, müze ve kazı evini ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Vali Necmeddin Kılıç bölgenin ilimiz turizmi için önemine de değindi. İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fatih Üstündağ, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İbrahim Yıldız, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyit Ahmet Sancak, Müze Müdürü Dr. Önder İpek ve diğer yetkililerle birlikte Alaca’da ilk olarak kazı alanına giden Vali Kılıç, buradaki çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’ndan bilgi aldı.
Alacahöyük’te ilk olarak 1907 yılında başlatılan kazıların daha sonra durduğunu, 1935 yılında da Ulu Önder Atatürk’ün kişisel hesabından verdiği para ile yeniden başladığını kaydeden Prof. Dr. Çınaroğlu, kazıların 81 yıldır aralıksız devam ettiğini, bu süreçte Hitit dönemine ait çok sayıda eserin gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi. Hititlerle ilgili önemli belge ve bulgulara rastlanan kazılara 20 yıldır başkanlık eden Aykut Çınaroğlu, esas amaçlarının Atatürk’ün bıraktığı kültürel mirası canlandırmak, yaşatmak ve gelecek nesillere bırakmak olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan program dahilinde sürdürülen çalışmalarda kazı dışında restorasyon, çevre düzenlemesi ve koruma amaçlı faaliyetlerin de bulunduğunu kaydeden Çınaroğlu, Hitit Barajı’nda yapılan Arkeopark projesinin de ilimiz açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Kazıların bugüne kadar sadece yüzde 12’lik bölümünün tamamlandığını dile getirerek çeşitli üniversitelerden 25 kişilik bir uzman ekip gözetiminde çalışmaların devam ettiğini anlatan Çınaroğlu, Çorum’un tarihi zenginliklerinin gün ışığına çıkarılması ve kültür turizminin canlandırılması için bu kazıların daha güçlü biçimde desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Vali Necmeddin Kılıç ve beraberindeki heyet daha sonra kazı çalışmalarını yürüten ekiple de sohbet ederek çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Heyet daha sonra ise Alacahöyük’te bulunan ve 76 yıllık tarihi bulunan Kazı Evi’ni de ziyaret ederek bir süre burada dinlendi.



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim