İlçenin Yenice, Sincan, Evci, Camili, Kalınkaya, Haydar, Perçem, Boğaziçi, Mahmudiye, Killik, Yağlıçal, Kapaklı, Değirmenönü, Dereyazıcı, Değirmenderesi, gibi bir çok köyün açık arazilerine bırakılan kekliklerin doğaya adaptasyon süresinden sonra ürüyebilecekleri kaydedildi.
Kekliklerin kene, süne ve kımıl zararlılarıyla mücadele kapsamında doğaya bırakıldığı söyleyen Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz konu il ilgili şu açıklamayı yaptı: “Doğaya bırakılan kekliklerin diğer bir yararı da Çorum’da yaz aylarında ölümlere neden olan kenelerle mücadele etmektir. İnsanoğlu doğanın dengesini kendi elleriyle bozuyor. Bilinçsiz avlanma, bilinçsiz Zirai ilaç kullanımı, anız yakma ve buna benzer birtakım olaylarla doğadaki besin zinciri bozulmaktadır. Bunun sonunda bir yararlı hayvanın nesli tükenirken diğer bir zararlı hayvanın nesli artmaktadır.
Örnek olarak, anız yakma sonucu yılanlar ölürken veya kaçarken tarla farelerinde büyük artış gözlenmektedir, yine Kelik ve kuşlar öldürüldükçe kenelerde büyük bir artış görünmüştür. Kısacası doğal hayatı korumak bütün insanlığın görevi olmalıdır. Bizde bu bilinç ve sorumlulukla Alaca Ticaret Borsası ve Tarım İlçe Müdürlüğüyle birlikte Doğaya Keklik Bıraktık. Çiftçimize Ziraat açısından her türlü yardımı yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ziraat Odası Olarak Şu anda Çiftçimize Ziraat İle İlgili her alanda hizmet verme kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Çiftçilerimizin de odamızın bu çalışmalarından yararlanmalarını temenni ediyoruz.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim