Alaca Avni Çelik MYO Veterinerlik ve Gıda İşleme Bölümü öğretim üyeleri Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Metin Uçar başkanlığındaki heyet TKDK tarafından desteklenen projeleri yerinde görmek amacıyla Hamdiköy’de bulunan Uysal Projesi ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan “Saraylım Tarım” Soğuk Hava Depoları’nda, TKDK uzmanları ile birlikte incelemede bulundular.

IPARD desteklerini alarak geliştirilen işletmelerle ilgili işleme sahipleri ve TKDK İl Koordinatörlüğü uzmanlarından bilgi alan öğrenciler projelerin ilimizin gelişmesine katkı sağlayacağını dile getirdiler. TKDK uzmanları ile Türkiye'nin ve bölgenin en önemli konularından biri olan hayvancılığın da değerlendirildiği ilk işletme gezisinde Hamdiköy’deki Veteriner Hekim Ahmet Uysal’a ait süt işletmesi incelendi.

Simmental ırkı ineklerin tercih edildiği ve günlük ortalama 120 ineğin sağımının yapıldığı işletmede hayvanların süt verimi ortalama 25 litre, süt yağ oranı ise ortalama yüzde 4 olarak belirtildi. İşletmede sağmal ineklerin, kurudaki ineklerin, gebe düvelerin, genç hayvanların ve buzağıların ayrı bölmelerde uygun bir şekilde bakılması ve ayrı beslenme programlarına tabi tutulmasının sürü yönetiminin oldukça başarılı yapıldığının da göstergesi olduğu üzerinde duruldu. İncelemede işletmenin hayvan refahı bakımından AB standartlarında bir altyapıya sahip olduğu ve bakım-besleme konusunda da oldukça başarılı olduğu gözlendi. Ayrıca işletmede diğer benzer işletmelerden farklı olarak sağımın robotik sistemler tarafından yapıldığı, hayvanların kapalı alan gezinme yerlerinde ızgara sisteminin uygulandığı dile getirildi.

İkinci ziyaretle ilgili verilen bilgide de Saraylım Tarım Soğuk Hava Depoları’nın tam bir mühendislik mucizesi olduğu, Ar-Ge çalışmalarına önem veren firmanın denenmemiş bazı teknikler deneyerek özellikle elmaları soğuk hava depolarında 14 aya kadar muhafaza edebildiği belirtildi.

Firma yetkilisi Elektrik Mühendisi Emrah Ilıca, yapımına TKDK desteğiyle 2014 yılında 3 bin ton kapasiteli olarak başlanan kısa sürede kapasitesini ikiye katlayan işletmenin kurulma ve gelişim aşamasında TKDK’nın katkılarının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Kendilerine ait soğuk hava depolarının Türkiye genelinden farklı olarak ve Avrupa standartlarında; bir bölümü kontrol atmosferli ve bir bölümü dinamik kontrol atmosferli olacak şekilde dizayn edildiğini anlatan Ilıca, bu sayede depolanan meyvelerin tazeliği uzunca bir süre koruyabildiğini belirtti. Dinamik kontrol atmosferli depoların dünyada sınırlı sayıda olduğunu ve ilgili teknolojinin son noktası olduğunu anlatan Ilıca, Türkiye’de şu anda araştırma enstitüleri dışında tek dinamik kontrol atmosferli soğuk hava deposunun TKDK katkılarıyla Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuş olmasının öneminden bahsetti.

Ziyaretler esnasında TKDK İl Koordinatörlüğü yetkilileri, işletme sahipleri ve Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri işbirliği içerisinde yürütülecek çalışmaların önemine değindi. Ziyaret bitiminde TKDK uzmanlarına ve işletme sahiplerine teşekkür eden öğretim üyeleri, Alaca’da ilgililere TKDK projeleri ile ilgili bilgilendirme yapacaklarını ve ortak çalışmalar yürütmek için hazır olduklarını sözlerine eklediler.

(Mehmet DALAR)

Editör: TE Bilisim