Hitit Arkeoloji Topluluğu tarafından oluşturulan The Sun of Youth Enlightening the History projesi Avrupa Birliği Bakanlığı-Ulusal Ajans'ı tarafından ERASMUS+ gençlik programları kapsamında hibe almaya hak kazanmıştı. Projenin kabul görmesinin ardından ilk olarak Çorum’a gelen Türk, Leton, Bulgar, Romen ve Fransız öğrenciler, sırasıyla Ulu Camii, Çorum Müzesi ve tarihi hamamı gezdiler. Daha sonra Alaca’ya bağlı Eskiyapar Köyünde bulunan ören yerini gezen öğrenciler Alaca’da mola verdi. Hafta sonuna kadar Çorum’da olacak kafile ayrıca, Alacahöyük ve Boğazkale’de bulunan ören yerlerini gezecekler.
Hitit Arkeoloji Topluluğu adına konuşan Buse Baş, Çorum’un tarihi mirasının yabancı ülke insanlarına tanıtımını amaçlayan “Tarihi Aydınlatan Gençlik Projesi” ile ilgili şunları söyledi. “Projede iç ve dış ortam aktivitelerimiz ile Çorum'un kültürel ve tarihi mirasını farklı ülke katılımcılarımızın tanımasını ve kendi yerellerinde farkındalık oluşturmalarını sağlamış olacağız. Projemiz konusu gereği Çorum'un tarihi mirasının irdelenmesini ve ortaklarımızın paylaşımları ile de yerel halkın ilgisini sağlamayı amaçlamaktadır. Kültürel değerlerin paylaşıldıkça zenginleştiğine olan inancımız ile uygulayacağımız projemizde yerel kurum ve kuruluşların ziyaret edilmesi, karşılıklı fikir alış verişinde bulunulması programımız çerçevesinde önemli bir yer edinmektedir.” Baş, ayrıca projeye verdikleri destekten dolayı Alaca ve Sungurlu Belediyeleri’ne teşekkür etti.


Eyvaz’a ziyaret
Proje kapsamında ilçeye gelen öğrenci temsilcileri Alaca Belediye Başkanı Muhammet Eyvaz’ı ziyaret etti. Ziyarette öğrenci temsilcileri, Çorum ve Alaca’nın tarihini yabancı ülkelerde yaşayan insanlara tanıtılmasını amaçlayan Proje hakkında Eyvaz’a geniş bilgi verdiler.
Başkan Eyvaz da ilçenin tanıtımı açısında önem arzeden projeye emeği geçenlere teşekkür etti. Alaca’nın tarihi açıdan büyük bir mirasa sahip odlunun altını çizen Eyvaz, bu mirasın yabancı öğrencileri tanıtılmasının ve ilçenin yabancı ülkelerde de tanınmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Hitit Arkeoloji Topluluğu önderliğinde gerçekleştirilen “Tarihi Aydınlatan Gençlik Projesi” ile Türkiye, Bulgaristan, Letonya, Fransa, Romanya’dan 8'er öğrenci olmak üzere 40 öğrenci Çorum ve Alaca’da tarihi ve turistik gezilere katılarak, kültürümüzü yakından tanıma fırsatı buldular.
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim