Çorum’un Alaca İlçesi’ne bağlı Alacahöyük köyünde Hititler tarafından yaklaşık 3 bin 500 yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve faal durumda dünyanın ve Anadolu’nun en eski barajı olarak değerlendirilen Hitit Gölpınar Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Arkeopark” projesiyle dünya turizmine kazandırılıyor.
Vali Necmeddin Kılıç önceki gün bazı daire müdürleri ve yetkililerle birlikte gittiği Alacahöyük’te DSİ 5. Bölge Müdürlüğü ihalesi ile hayata geçirilen “Arkeopark” projesini ve Hitit Barajı’nı yerinde inceleme imkanı buldu. Türkiye’nin “ilk milli kazı alanı” unvanına sahip Alacahöyük’te Ankara Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaları yürüten Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’nun girişimleri sonucu DSİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Arkeopark projesi ile bölgede çeşitli yatırımlar yapılarak düzenlemeler gerçekleştirileceği belirtildi.
6 milyon 800 bin liraya mal olacak ve 277 dekar alanda uygulanacak proje kapsamında tarihi Hitit Barajı etrafında çevre ve peyzaj düzenlemesi yapılırken, Hitit arabaları ile yapılacak gezi güzergahı, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, Hitit dönemini yansıtacak eser reflikaları, laboratuvar, Hitit usulü doğal tarım alanları, Hitit yemeklerinin sunulacağı restoran, atölyeler, sergi salonları, otopark; hediyelik eşya satış yeri ve Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi bölümleri yapılacak.



Tüm yapıların Hitit yapı tarzına yakın inşa edilerek güneş enerjisi sistemi kullanılacağı, ayrıca güvenlik mekânları, 2 adet Hitit evi modelinde seramik ve taş işçiliğini tanıtan atölyeler, yemekhane, yürüyüş bantları, satış büfeleri, teknik odalar, kütüphane, çalışma ofisleri, mini konferans salonu ve 10 kız, 10 erkek misafirin konaklayacağı yatakhanelerin yer alacağını proje sayesinde hem gelen ziyaretçilere Hitit sosyal yapısının tanıtılacağı hem de dinlenme, eğlenme ve öğrenme imkanının sunulacağı dile getirildi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce de onaylanan projenin, ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafından 2017 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi. Hitit Barajı ve çevresinin canlandırılıp cazibe merkezi haline dönüşmesi amacıyla hazırlanan projenin hayata geçirilmesiyle yıllık 35 bin dolayında turistin ziyaret ettiği Alacahöyük’e 100 bin kişinin gelmesi hedefleniyor.
Vali Kılıç ve beraberindeki heyet proje ile ilgili olarak Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ve projeyi yürüten Ergan İnşaat Şantiye Şefi Yalçın Erduran’dan bilgi aldı. Dünyanın faal durumda olan en eski barajı olan Hitit Barajı’nı anlatan Prof. Dr. Çınaroğlu, “Anadolu’da Hititler döneminde çok sayıda baraj yapılıyor ancak bir tane bu kalıyor. Valiliğin destekleriyle Hitit Barajı 2005 yılında yeniden faal hale getirilerek vatandaşın hizmetine sunuldu. Anadolu’nun belki en eski barajı olmayabilir. Bilim insanı olarak dikkatli konuşmamız gerekiyor. Ancak dünyanın işleyen en eski barajı. Biz burayı baraj haline getirince köylüler sulu tarıma başladı. Daha henüz kazıyı bitiremedik.



Milattan Önce Bin 260’lı yıllarda yapılan bu baraj yaklaşık 3 bin 500 yıllıktır. Hitit Kralı 3. Hattuşulu’nin eşi Pudu Hepat tarafından yaptırılan ve tanrıça Hepat’a (Hititlerin Hürrem Sultan'ı) atfedilen Hitit Barajı’nda halen normal ölçülere ulaşılamamıştır. Halen açılması gereken bölümlerinde çalışmalar devam ediyor. Anadolu’da barajsız yaşanamayacağını anlayan Hititler, Milattan Önce 13. yüzyılda bazı su yapıları inşa etmişlerdir. Bu bağlamda inşa edilen Alacahöyük’teki Hitit Barajı arkeolojik metotlarla gün ışığına çıkartılmıştır. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık barajın çevresine DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Sit alanı dışında bir Arkeopark-rekreasyon projesi hazırlanarak, bir yandan barajı koruma altına alırken diğer taraftan bir kültür turizmi alanı oluşturmuştur” dedi.
Hitit Gölpınar Barajı ve Arkeopark projesinin 2017 yılı Temmuz ayında tamamlanması gerektiğini dile getiren firma yetkilileri de bu yıl içinde yüzde 80’inin bitirileceğini, projenin Temmuz ayından önce tamamlanarak hizmete sunulması ile birlikte Alacahöyük’ün bir cazibe merkezi haline geleceğini dile getirdiler.



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim