Akıl insanın düşünme gücü, mantık ise o gücü doğru ve verimli kullanabilme sanatı.

Bakıyoruz, iktidar pek çok şeyi akıl ediyor, sonucu mantığını kullanıp verimli hale getirebiliyor mu? Tek sözcükle hayır, hayır, çünkü çözümlemiş olsaydı ülkenin düştüğü durum, halkın çektiği sıkıntı bu olmazdı.

Bunu, aklın varlığı, ama mantığın yokluğu şeklinde tanımlayabiliriz.

İktidar altı ayda bir Merkez Bankası Başkanı’nı değiştiriyor, kasanın dolu olması gerektiğini akıl ediyor, fakat rezervler eksi 50 milyar dolar sınırına dayanmış, 15 milyar dolarlık swap anlaşması için, Cemal Kaşıkçı’nın katilleri ile sarmaş dolaş oluyor.

Swap akıl edilse bile uygulama mantıksız.

Dolara endeksli yolcu garantili yollar, köprüler, havalimanları, hasta garantili şehir hastaneleri yapıldı. Durum içinden çıkılmaz hal alınca, şimdi bunu Türk Lirası’na çevirme gayretlerinin mantık neresinde?

Suriye’nin tez zamanda parçalanacağını ve Emevi Camii’nde namaz kılınacağını akıl ettiler, orada iç savaşı körüklediler. 10 Milyona yakın sığınmacıyı ülkeye soktular, sınırları yolgeçen hanına çevirdiler. Ülkenin demografik yapısını bozdular. Mantık bunun neresinde?

Sığınmacılara 80 milyon dolar harcadılar. Halkın tepkisi ile karşılaşınca 1 milyonunu geri gönderiyoruz gibi akıl oyunlarının, mantık neresinde? Oysa Esat’la barışıp ortak çözüm bulmak varken…

“Faiz sebeptir enflasyon sonuç… Nas ne diyor ben ona bakarım” tezleri ile faizi düşürüp döviz kurunu fırlattıktan sonra, bu defa da dolara endeksli “kur korumalı mevduat” diye akıl almaz bir yöntemle kur farkının bütün yükünü Hazine’ye yıkmanın gerçekten mantık neresinde?

İktidar her ay, petrol ve doğal gaz bulmayı, büyük şovlarla akıl etti, fakat benzin 20 Lirayı geçti, doğal gaza gelen zammın hesabı yok. 4 milyon insanın elektriği kesilmiş konunun ne mantığı, ne de mantıksızlığı açıklanmıyor.

İthalata öncelik verildiği için, yıllardır ülke toprakları nadasa yatıyor, neredeyse meraya dönüştü, akla bakın ki yabancı ülkelerden toprak kiralayarak tarım yapmanın aklı varsa, sahi mantığı nerede?

Orman yangınlarında THK (Türk Hava Kurumu) uçakları hangarda bekletildi. Bakımları yapılmadı. Geçtiğimiz yıl binlerce dönüm canım ormanlarımız, içindeki canlıları ile yandı kül oldu. Peki, yine yangın sezonuna giriyoruz, hiçbir önlem var mı? Ben bilgi edinemedim. Yine “akciğerlerimiz yandı” diye feryat mı edeceğiz? Mantık bu işin neresinde? Bu listeyi sıralarsam sayfalar yetmez.

“Akılsız başın cezasını ayaklar çeker”…

İçinde bulunduğumuz durumu özetliyor. Akıl ettiğimiz doğruları, mantıkla yoğursaydık ortaya bir eser çıkardı. AKP iktidarının eseri; Sorunlar yumağı ve içinden çıkılmaz, ekonomisi çökmüş bir ülkedir. İşin akıl ve mantığını arayıp birlikte bulalım.