Akıl yaşta değil baştadır. Mesela 10-12 yaşında bir çocuk sabırlıdır, aklını iyiye kullanır. Ama bir başkası da yaşı 60-70 olmuştur aklını kullanmayı bilmez, insanları kırar, etrafına zarar verir. Çekilmezdir, nerde duracağını bilmez, durmadan konuşur.

En büyük zenginlikse akıl zenginliğidir. Akıl insanın süsüdür.

Nefse uymak ise insanın aklını alır,  başını beladan belaya sokar.

Akıl çocuğa anadan geçermiş. Akıllı kadın akıllı erkeği seçer böylece de çocukları daha da akıllı ve zeki olur herhalde. Akıllı erkek akıllı kadını alırsa isabet etmiş olur.

Bildiğimiz bir hikâye, aynı zamanda isabetli ve gerçeklerle örtüşen de bir hikâye. Akılları almışlar bir masaya dizmişler ve herkes beğendiği aklı alsın demişler. Herkes kendi aklını beğenmiş ve almış. Yani herkes kendi aklını beğenir.

Üç denizci boğulmak üzere olan bir denizkızını kurtarmışlar. Denizkızı, ne dilerseniz dileyin, vereyim sizlere demiş. Denizcinin biri benim aklımı iki katına çıkar demiş ve onun aklı iki kat olmuş. İkinci denizci, benim aklımı dört katına çıkar demiş ve onun aklı da dört katına çıkmış.  Üçüncü denizci ise benim aklımı 10 katına çıkar demiş ve denizci KADIN OLUVERMİŞ.

Allah’ın sevgili kullarından birisi bir gün otururken sağında bir şey belirmiş. O beliren şeye, sen nesin, diye sual etmiş.

O da ben akılım diye cevap vermiş.

Allah’ın sevgili kulu, akıla, sen ne yaparsın diye sormuş. O da ben insanların kafasının içine girerim ona güzel şeyler yaptırırım, sevindiririm neşelendiririm demiş.

Bu sırada solunda da bir şey belirmiş. Ona da sual etmiş, sen nesin diye. O da, ben hırsım, öfkeyim diye cevap vermiş. Sen ne yaparsın diye ona da sormuş.  O da, ben insanların kafasına girer, kırarım, dökerim. İnsanı perişan ederim diye cevap vermiş. Sevgili kul, soran bir kafada iki şey nasıl olur diye sormuş? O zaman öfke demiş ki, ben girince akıl çıkar gider.

Kıymetli okuyucularım kalp te öyledir, şeytan girince kalpte Allah sevgisi çıkar. Allah’ı sık ve çok anmakla kalbe Allah sevgisi daha iyi yerleşir. Başka bir şeyi de oraya koymaz.

Kalbi, beyni Allah sevgisi ile dolu kullar oluruz inşallah.

Saygı ve sevgilerimle.