Çocukluğumda yaşadığımız Alaybey Caddesi'ne bağlı 5 dallı Hacı Nasrullah çıkmazı 17 ailenin yaşadığı bir sokaktı.

ailenin iç içe geçtiği bir çıkmaz sokakta yaşıyorduk ama hayatlarımız öyle değildi. Birbirimizi o kadar çok kanıksamış ve sevmiştik ki acısı, kederi, mutluluğu, tasası bir ve beraber olan kocaman aile olmanın sevincini yaşıyorduk.

Sonraları büyüdük. Okula başladık. Okulda, “Aralarında evlilik ve kan bağı bulunan, koca, karı, çocuklar, kardeşler vb.nin oluşturduğu, toplum içindeki en küçük bütün” olarak tanımlanan “Çekirdek Aile” kavramı ile tanıştık. Tanışmasına tanıştık ama ben hiçbir zaman “aile” kelimesini bu dar kalıp içerisine sıkıştırmadım. Her zaman geniş tuttum.

Her zaman aynı kandan olmasa bile sadakat ve sevgi ile birbirine bağlı olan kişilerin de aile kavramı içerisine dâhil edilebilmesi gerektiğini düşündüm.

Ben böyle düşündüm ama günümüz bu konuda çok acımasız diyebilirim.

“Çekirdek Aile” kavramına hapsedilen günümüz toplulukları bırakın aynı sokakta yaşamayı, aynı apartman içerisinde yaşamakta zorlanıyor. Hadi toplu yaşamı bir kenara bıraktım aynı evi paylaşan anne, baba ve çocuklar birbirinden uzak oluşturdukları sanal bir âlemde birbirlerinin farkında olmadan yaşıyorlar.

Eskiden, ailemizle araçla bir yere giderken doğanın güzelliklerine bakar, izlediğimiz bir film hakkında sohbet eder, şarkılar mırıldanır, espriler yapar gülerdik.Kısacası anı yaşar, tadını çıkarırdık. Günümüzde ise yola ya da yolculuğa değil, sadece bitiş noktasına odaklanıyoruz. Aradaki hiçbir şey umurumuzda değil...

Hâlbuki çocuk anne-babayı model alır, onların verdiği ve aldığıyla yön çizmeye, öğrenmeye başlar. O yüzden anne baba arasındaki uyum çok önemlidir.

Sanatçı Michelangelo’ya sormuşlar:

“Üstad nasıl yapabiliyorsun böylesine muhteşem heykelleri?”diye

Michelangelo da:

“Heykeller zaten taşın içinde, ben sadece fazlalıklarını atıyorum.”cevabını vermiş.

Anne ve baba sanatkârdır, çocukları ise eserleridir. Öyleyse onları muhteşem bir sanat eserine dönüştürmek ya da dönüştürememek de sizlerin elinde.

En güzel günler sizlerin olsun.