Üniversitemiz, ‘Hitit Üniversitesi’nin organize ettiği ve Başbakanlık YURDIŞI TÜRKLER ve akraba topluluklar Başkanlığının, Başbakanlık TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) , Çorum Valiliği, TRT, Çorum Belediyesi, Çorum TSO ve DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) tarafından desteklenen; SÜRGÜNÜN 70 . YILINDA AHISKA TÜRKLERİ SEMPOZYUMU hem yüreklerimize su serpmiştir, hem yüreğimizi yakmıştır. Yakmıştır çünkü yıllardır bazılarının hiç farkında olmadığı ama bazılarının da hiç aklından çıkmadığı önemli bir yaramızı deşmiştir. Yüreklere su serpmiştir, çünkü bazılarının hiç farkında olmadığı ama bazılarının da hiç aklından çıkmayan önemli bir yaramıza su serpmiştir. Çok geç kalınmış bir atak yapılmıştır. Şimdi hızla Çorumda yaşayan Ahıskalı kardeşlerimiz derneğini kurmalı. Ahıskalı diyorum ama Ermeni ve Ruslar sadece Ahıska Türklerine sürgün ve soykırım yapmadı ki, Kafkaslarda ki bütün Türk ve Müslüman ahaliye SOYKIRIM VE SÜRGÜN yaptılar. 1914 de Batum’da, Çürüksu’da, Osetya’da, Ahıska’da, Tiflis’de, Ahılkelek’de, Gümrü, de, Erivan’da, Bakü ve Nahçıvan’da yaşayan Türklerin hepsi ama hepsi soykırıma uğradı. Öldüremedikleri Anadolu’ya kaçtı. Batum’dan Bakü’ye kadar bu bölgede 1800-1850 yıllarında Türk nüfusu %55 ile %70 idi. 1949 bazı bölgelerde ki sıfıra düştü. Dikkat edin sıfıra düştü. Genel çerçevede bakınca Azerbaycan ‘ın bir kısma hariç Kafkaslarda Türk ve Müslim nüfus %0 ile 25 e düştü. Lütfen dikkat! Ortalama yaparak tekrar ediyorum. ERMENİLERİN VE RUSLARIN 1829 dan itibaren 1949 a kadar aralıklarla 120 sene Türklere yaptığı sürgün ve soykırım ile bu bölgede bazı yerlerde TÜRK NÜFUSU SIFIRA inmiştir. Ermeni şarlatanlarının 1915 tehcirini soykırım diye yutturmasına kanan, algı operasyonu ile beyni yıkanmış tarihten bihaber, bazı zavallılar ne yazık ki, her 24 Nisanda köşe yazılarında Ermeni hainlere- Ermeni döneklere, Ermeni katillere ağıt yakmayı marifet sanıyorlar.
Rakam v ermek gerekirse pek çok kaynak var. Amerikalı Tarihçi Prof. Justin McCARTHY - ÖLÜM ve SÜRGÜN kitabında “200 senedir durmadan saldırılan ve ihanete uğrayan dünyada tek millet var Türkler” diyor. Toplamda BALKANLAR VE KAFKASLAR da 6 milyon Türk’ün öldürüldüğünü ve 6 milyon Türk’ün yurtlarından sürgün edildiğini BELGELERE dayanarak yazıyor. 200yıldır iç ve dış hainlerin saldırısı ile öz yurdundan atılan, kovulan, sürülen ve öldürülen yani soykırım yapılan tek millet var Türkler. Hain dediklerimiz kim? Bin yıl içimizde bizle birlikte huzur içinde yaşayanlar. Hiç bir dil ve din baskısı görmedikleri için kimliklerini kaybetmemişlerdir. Gelenek ve göreneklerini; dinî ve millî kimliklerini adam gibi yaşamalarına izin veren idareye ve kardeş muamelesi yapan Türk ve Müslüman tebaaya yani komşularına teşekkür etmek yerine, isyan, ihanet, sürgün, soygun ve soykırım yapmışlardır.
Bu ırkçı faşizan vahşet 1820 de Mora’da ve 1829 da Ahıska’da (Edirne Antlaşmasına bakınız) başladı ve hiç durmadı. 190 senedir Ahıskalı Kardeşlerimizin içi kan ağlıyor.

Ahıska gül idi gitti
Bir ehl-i dil idi gitti
Söyleyin Sultan Mahmud’a
İstanbul kilidi gitti

Elim hani yuvam hani yurt hani
Ne sarmıştır bu dünyada dert beni
Sultanlığı sana verdim insaf et
Köle diye öz yurduma sat beni

Ahıska (ve Kafkas) Türkleri bu acıları yaşadı ve halen yaşamakta. Kafkasya’da yaşanan vahşet sadece oraya münhasır sanmayın. Anadolu’da da Türkler Ermeni vahşet ve soykırımını yaşadı. Şu şiir her şeyi anlatıyor.

1918 KALOKÖYÜ (DERECİK ) KIRGINA AĞIT
Ey ağalar nasıl diyem derdimiz;
Vardı zulüm sonu arşa dayandı.
Ermeni, İslam’ı kırdı, taladı
Mazlumlar, âmânı, Arşa dayandı
…, …, …,
Kalo’nun-Köyünü bastı, ceng-açtı,
Mitralyoz, tüfenkle od, ataş saçtı,
Ana: Evlat attı, dağ-taşa kaçtı,
Sabiler şivanı, arşa dayandı.

Bir yiğit vurulmuş; parmaklar kamış,
Kaçarken Kâfir’e yolu uğramış,
Kâfir tutmuş: Tike tike doğramış,
Hançer, kılıç yanı, Arşa dayandı

Bir yiğidi: Vurmuş yolda koymuşlar,
Can teslim etmeden, deri soymuşlar,
Cep-cep etmiş, yanlarını oymuşlar,
El cepte, figanı Arşa dayandı.

Bir gelini gördüm: Ayağa kalkmış,
Sandım ki, canı var, yüzüme bakmış,
Kâfir mismar (çivi) ile direğe çakmış,
Mismar, çivi ünü, Arşa dayandı

Bir hamile kadın: Davranmış kaça,
Ermeni eylemiş hep parça parça,
Kılıç ile vurulmuş, bölünmüş kalça,
Akan kızıl-kanı, Arşa dayandı.
…, …,
Çocuğu karnından çıkartmış, bakar;
Can teslim etmeden, süngüye takar,
Bebeğin fizahı, dağı, taşı yakar,
Dağın, taşın şanı, Arşa dayandı.

[Lütfen bakınız -a-“Dünyanın En Büyük Yalanı Soykırım- Selâhattin Aydemir- Truva Yayınları 2013-)( -b-Savaşın Yarık Tabanlı Kadınları- Zülal Kaya- Togan Yayınları-2011-)( -c-Kardaki Ayak İzleri ve Ahıska Türklerinin Dramı- - Zülal Kaya- Berikan Yayınevi- 2009-)(-d- Hüseyin Raci Efendi- Zağra Müftüsünün Hatıraları Hazırlayan Ertuğrul DÜZDAĞ Tercüman 1001 Temel Eser No.24)( -e- lker ALP - Belge ve Fotoğraflarla Bulgar Mezalimi 1878-1989 - Trakya Üniversitesi Yayınları 90/1 Ankara- 1990)(Bu kitapları Diyanet Yayınevinde bulabilirsiniz.]
Peki, Kafkas ve Anadolu Türkleri bu acıları yaşadı da başka bölgelerde Türkler nasıldı?
(SÜRECEK)